Η αναστολή νέων τμημάτων στα ΑΕΙ και το ράβε-ξήλωνε στην εκπαίδευση

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019

Του Στράτου Στρατηγάκη
Μαθηματικού - Ερευνητή
stratig@yahoo.com

Σύγχυση δημιουργούν οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας, που λαμβάνονται με χαρακτηριστική καθυστέρηση. Ανακοινώθηκε χθες 7 Νοεμβρίου η αναστολή και επανεξέταση των νέων τμημάτων, μετά την κατάργηση της Νομικής Πάτρας. Πρόκειται για τα τμήματα που θα ξεκινούσαν τα επόμενα χρόνια τη λειτουργία τους και κάποια από αυτά θα υπήρχαν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο. Τα τμήματα αυτά δεν θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, όπως προέβλεπε ο νόμος του κ. Γαβρόγλου, αλλά θα επανεξεταστεί η ύπαρξή τους.

Μέσα στη λίστα των τμημάτων βρέθηκε και ένα τμήμα που ήδη λειτουργεί, ενώ η ανακοίνωση του υπουργείου αναφερόταν στα τμήματα που θα λειτουργήσουν. Πρόκειται για το τμήμα Τουρισμού στην Κέρκυρα, που καταργήθηκε εν… λειτουργία, μια και το τμήμα λειτουργεί έχει φοιτητές, γίνονται μαθήματα και οι φοιτητές του παίρνουν βιβλία, όπως μπορεί να δει κάποιος στην ιστοσελίδα του. Μάλιστα το τμήμα προστέθηκε σε δεύτερη ανακοίνωση του υπουργείου, με τον συνήθη τίτλο ορθή επανάληψη, μιάμιση ώρα μετά την αρχική ανακοίνωση. Πρόκειται απλά για την προβληματική λειτουργία του υπουργείου Παιδείας για την οποία έχουμε γράψει αρκετές φορές.

Η κ. Κεραμέως ήταν τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., πριν γίνει υπουργός και είχε δηλώσει από τον Απρίλιο που ψηφίστηκε ο νόμος του κ. Γαβρόγλου την αντίθεσή της στην κατάργηση των ΤΕΙ και την ίδρυση των νέων τμημάτων. Συνεπώς γνώριζε το θέμα πολύ καλά και δε χρειαζόταν να φτάσουμε Νοέμβριο για να κάνει την ανακοίνωση αναστολής λειτουργίας. Θα μπορούσε να το κάνει στις αρχές Σεπτεμβρίου και να βρίσκεται εντός των προθεσμιών του νόμου, γιατί σύμφωνα με το νόμο του κ. Γαβρόγλου έπρεπε να ανακοινωθεί η ακριβής κατάταξη των τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κ. Κεραμέως άλλαξε το νόμο και η νέα προθεσμία ήταν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά ούτε αυτή τηρήθηκε, αφού Νοέμβριο έχουμε και ακόμα δεν γνωρίζουμε την κατανομή των τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία. Θα μπορούσε να το κάνει με το νόμο κατάργησης της Νομικής Πάτρας. Βέβαια μετά την ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας των τμημάτων είναι εύκολο να γίνει η ανακοίνωση, εκπρόθεσμα βέβαια, χωρίς κανείς να νοιάζεται για τα παιδιά που αγωνιούν να μάθουν σε ποιες τελικά σχολές μπορούν να διεκδικήσουν θέση μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων τον προσεχή Ιούνιο. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε άλλες εκπλήξεις με την ανακοίνωση της κατάταξης των τμημάτων.

Η αλήθεια είναι ότι τα νέα τμήματα στήθηκαν στο πόδι. Όχι μόνο αυτά τα 37, αλλά και πολλά από τα υπόλοιπα που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το Σεπτέμβριο, υποδεχόμενα τους πρώτους φοιτητές τους, έχουν προβλήματα στελέχωσης, αφού χρειάζεται χρόνος και χρήμα και δεν υπάρχει κανένα από τα δύο.

Αναστολή λειτουργίας είναι ο ευκολότερος τρόπος κατάργησης των τμημάτων. Αναστέλλεις τη λειτουργία και δεν ασχολείσαι ξανά με το θέμα και έχεις πετύχει το σκοπό σου να μη λειτουργήσουν τα τμήματα. Το ίδιο έγινε και με τα διετή προγράμματα των Πανεπιστημίων. Πήραν διετή αναστολή λειτουργίας και κανείς δεν τα θυμάται πια. Έτσι άρχισε το ξήλωμα όλων των αποφάσεων του κ. Γαβρόγλου. Γράφαμε παλιότερα πόσα από όσα θεσμοθετεί ο κ. Γαβρόγλου θα υπάρχουν δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Παιδείας. Φοβάμαι πολύ λίγα πράγματα.

Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα με την Παιδεία στη χώρα μας. Υπάρχουν δύο πολιτικές στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και η εναλλαγή τους στην εξουσία δημιουργεί ένα αέναο ράβε-ξήλωνε που διαλύει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από την εκπαίδευση, για να φτάσουμε να λέμε κάθε πέρυσι και καλύτερα. Έτσι τώρα θα ξεκινήσουν τα πράγματα από εκεί που είχαν μείνει το 2015. Θα ξηλωθούν όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, που όταν έρθει ξανά στην εξουσία θα συνεχίσει από το 2019 ξηλώνοντας το.. ξήλωμα. Απογοήτευση…

https://www.naftemporiki.gr/opinion/1018608/i-anastoli-neon-tmimaton-sta-aei-kai-to-rave-xilone-stin-ekpaidefsi/