Οι εισακτέοι στις Ανώτατες Σχολές

Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019

Του Στράτου Στρατηγάκη

Μαθηματικού - Ερευνητή

Μετά την αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την κατάργηση όλων των ΤΕΙ (εκτός της ΑΣΠΑΙΤΕ) δύο είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν πριν την έναρξη των εξετάσεων.

1. Η ένταξη των νέων τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία, ώστε να ξέρουν οι υποψήφιοι σε ποια τμήματα μπορούν να εισαχθούν. Η αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι λογικό να καθυστέρησε την ένταξη των τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι υποψήφιοι δεν αγωνιούν.

2. Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων σε κάθε τμήμα είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να γίνει, ώστε να ξεκαθαρίσουν όλα πριν την έναρξη των εισαγωγικών εξετάσεων. Παράλληλα πρέπει να οριστεί και ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε κατηγορία υποψηφίων, γιατί στα ΕΠΑΛ θα υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά θέσεων: 10% για τις συναφείς με τον τομέα του υποψηφίου σχολές και 5% για τα Πολυτεχνεία και τις Ιατρικές. Προφανώς χρειάζεται να δούμε τους αριθμούς για να καταλάβουμε το διαχωρισμό.

Την τελευταία εικοσαετία η εξέλιξη του αριθμού των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση ήταν εντυπωσιακή, ακολουθώντας την πορεία της χώρας μας. Τη δεκαετία του 2000 η Ελλάδα ανέβηκε επίπεδο. Δείτε στο διάγραμμα την τεράστια αύξηση του αριθμού των εισακτέων από το 1999 στο 2000. Ήταν, επί Υπουργίας Αρσένη, που ιδρύθηκαν δεκάδες τμήματα με χρήματα του τότε ΕΠΕΑΕΚ. Λεφτά υπήρχαν, εκλογική χρονιά ήταν το 2000, επικράτησε το δόγμα Κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε κωμόπολη και ΤΕΙ. Ο αριθμός των εισακτέων στα ΤΕΙ είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των εισακτέων στα Πανεπιστήμια.

Μετά τις εκλογές ακολουθεί μείωση του αριθμού των εισακτέων μέχρι το 2004, εκλογική και πάλι χρονιά, που έχουμε μικρή αύξηση του αριθμού των εισακτέων. Ακολουθεί μία μικρή μείωση το 2005 και μετά συνεχής αύξηση του αριθμού των εισακτέων, παράλληλη με τη γενική ευφορία που κυριαρχούσε στη χώρα μας,  μέχρι το 2010, που έχουμε το ρεκόρ όλων των εποχών με 83.915 εισακτέους.

Μετά ήρθε η κρίση. Αποτυπώνεται εξαιρετικά στην καμπύλη που κάνει μία μεγάλη βουτιά από το 2010 μέχρι το 2013, τα χρόνια του μεγάλου φόβου για τη χώρα μας. Τότε, μάλλον, αποφασίστηκε το τέλος των ΤΕΙ. Ενώ μέχρι τότε οι εισακτέοι στα ΤΕΙ ήταν περισσότεροι από τους εισακτέους στα Πανεπιστήμια. Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΙ ήταν εντυπωσιακή. Από 43.790 εισακτέους στα ΤΕΙ το 2010 φτάσαμε στους 22.794 εισακτέους το 2013, που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο Αθηνά του κ. Αρβανιτόπουλου. Θυμάμαι που το 2011 είχε επιστρέψει από ταξίδι στις ΗΠΑ ο τότε Υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος και είχε δηλώσει ότι τα ΤΕΙ πρέπει να γίνουν διετή κολέγια. Η αποδόμηση των ΤΕΙ ξεκίνησε από τότε, με τη δραστική μείωση των εισακτέων και  το σχέδιο Αθηνά, για να πέσουν οι τίτλοι τέλους το 2019, με το νόμο 4610 του κ. Γαβρόγλου.

Οι μισές  από τις θέσεις που χάθηκαν από τα ΤΕΙ δόθηκαν στα Πανεπιστήμια και οι υπόλοιπες απλά χάθηκαν. Έτσι ο αριθμός των εισακτέων από 83.915 το 2010 μειώθηκε στους 74.692 το 2018. Μικρό διάλειμμα στη πτώση το 2012, που όπως βλέπουμε στο διάγραμμα είχαμε μικρή αύξηση και ήταν χρονιά εκλογών βεβαίως.

Ο αριθμός των εισακτέων την τελευταία εικοσαετία ακολούθησε την πορεία της πατρίδας μας: από τα ψηλά στα χαμηλά και από τους δύο πυλώνες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην κατάργηση των ΤΕΙ.

https://www.naftemporiki.gr/opinion/309458/oi-eisakteoi-stis-anotates-scholes/