Υποψήφιοι χωρίς νέα εξέταση στις πανελλήνιες

Πέμπτη, 09 Φεβρουαρίου 2017

Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή

Η κατηγορία του 10% περιλαμβάνει τους υποψηφίους που καταθέτουν μηχανογραφικό δελτίο χωρίς να υποστούν ξανά τη δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων. Τους δίνεται το 10% των θέσεων των εισακτέων, από αυτό προέρχεται και η ονομασία της κατηγορίας.

Η δυνατότητα υποβολής μηχανογραφικού δελτίου, χωρίς νέα εξέταση αποτελεί το μοναδικό τρόπο να αλλάξει τμήμα ο υποψήφιος που διαπίστωσε ότι έκανε λάθος επιλογή στο μηχανογραφικό του δελτίο. Αποτελεί τη μοναδική δυνατότητα για οριζόντια μετακίνηση.

Ο σκοπός δεν είναι να εισαχθεί ο υποψήφιος σε τμήμα που δεν κατάφερε να πετύχει ο υποψήφιος την προηγούμενη χρονιά, αφού δεν παρατηρείται σημαντική μείωση των βάσεων, αλλά αντίθετα, έχουμε αύξηση των βάσεων σε πολλά τμήματα, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Ο νόμος για τις εισαγωγικές εξετάσεις που ισχύει δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα του 10% μόνο για μία χρονιά, την επόμενη της τελευταίας εξέτασης. Ο Υπουργός Παιδείας επαναφέρει τη δυνατότητα αυτή για μία χρονιά ακόμη, επαναφέροντας τα ποσοστά 6% για την πρώτη χρονιά και 4% για τη δεύτερη χρονιά.

Η παροχή της δυνατότητας και για δεύτερη χρονιά, όπως ίσχυε και παλαιότερα είναι καλή, αφού δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα οριζόντιας μετακίνησης και πολλά παιδιά κάνουν λάθος επιλογές. Το πρόβλημα είναι ότι ο ορισμός των ξεχωριστών ποσοστών εκ των προτέρων δημιουργεί δυσλειτουργίες, όπως φαίνεται στον πίνακα.

Προσπαθώντας να βγάλουμε συμπεράσματα από τις βάσεις της κατηγορίας του 10% το σωστό είναι να συγκρίνουμε τις βάσεις του 10% με τις βάσεις της χρονιάς που έδωσαν εξετάσεις οι υποψήφιοι, γιατί με τα μόρια εκείνης της χρονιάς διαγωνίζονται.

Κατηγορία 10%
   
Βάσεις αποφοίτων 2015
Αριθμός Τμημάτων
Άνοδος βάσεων
300
Πτώση βάσεων
157
Συγκρίθηκαν οι βάσεις του 2015 κατ. 90% και οι βάσεις του 2016 για τους αποφοίτους του 2015.
   
Βάσεις αποφοίτων 2014
 
Άνοδος βάσεων
86
Πτώση βάσεων
337
Συγκρίθηκαν οι βάσεις του 2014 κατ. 90% και οι βάσεις του 2016 για τους αποφοίτους του 2014.
Μελέτη: Στράτος Στρατηγάκης

https://www.naftemporiki.gr/opinion/98954/ypopsifioi-choris-nea-exetasi-stis-panellinies/