Ας συντονιστούμε

Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2016

 

του Στράτου Στρατηγάκη

stratig@yahoo.com

 

Η κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων τελείωσε. Η αναμονή και η αγωνία των υποψηφίων ξεκίνησε. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου κρατώντας την αγωνία των υποψηφίων στα ύψη, χωρίς κανένα λόγο.

Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων και οι βάσεις θα μπορούσαν να έχουν ήδη ανακοινωθεί και τώρα την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να γνωρίζετε τη σχολή στην οποία έχετε εισαχθεί. Θα μου πείτε και γιατί δεν μας ανακοινώνουν τα αποτελέσματα και μας κρατάνε σε αγωνία ενάμιση επιπλέον μήνα.

Η καθυστέρηση στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων οφείλεται στο πρόβλημα συντονισμού που υπάρχει και δεν τους επιτρέπει να βγάλουν τα αποτελέσματα έγκαιρα. Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων δεν μπορεί να γίνει καμία επεξεργασία γιατί, πριν ξεκινήσει η επεξεργασία, πρέπει να έχουν περαστεί στους  υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων για τις Στρατιωτικές, τις σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής και το Εμπορικό Ναυτικό. Πρέπει να συντονιστούν, δηλαδή, τρία υπουργεία, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο στη χώρα μας. Τα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι το Εθνικής Άμυνας, το Δημόσιας Τάξης και το Ναυτιλίας ή όπως αλλιώς λέγονται γιατί από τις τόσες αλλαγές ονομάτων τα τελευταία χρόνια έχουμε χάσει τα ονόματα.

Όταν τα τρία συναρμόδια υπουργεία στείλουν τα αποτελέσματα των προκαταρκτικών εξετάσεων στο Υπουργείο Παιδείας, τότε περνιούνται στους υπολογιστές και μόνο τότε μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής. Το 2015 έβγαλε ανακοίνωση το Υπουργείο Παιδείας στις 18 Αυγούστου για να ενημερώσει τους υποψηφίους ότι μπορούν να δουν αν πέρασαν τις προκαταρκτικές εξετάσεις. Η επιλογή των υποψηφίων προφανώς ξεκίνησε μετά. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 26 Αυγούστου, συνεπώς μέσα σε μία εβδομάδα είναι απολύτως εφικτό να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Συνεπώς η αναμονή αυτή δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Αν κάποιος ασχοληθεί βάζοντας ως στόχο να πετύχει μέχρι 15 Ιουλίου να έχουν εκδοθεί τα αποτελέσματα, θα βοηθήσει πολύ μειώνοντας την αγωνία των υποψηφίων.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει μέχρι την ημερομηνία λήξης της υποβολής των μηχανογραφικών δελτίων να έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές εξετάσεις, να έχουν σταλεί τα αποτελέσματα στο Υπουργείο Παιδείας και να έχουν περαστεί στου υπολογιστές του Υπουργείου Παιδείας. Αυτό είναι ανέφικτο όταν οι προκαταρκτικές εξετάσεις διενεργούνται στα τέλη Ιουνίου. Άρα πρέπει να αλλάξει ο χρόνος πραγματοποίησής τους. Θα μπορούσε όταν οι υποψήφιοι υποβάλλουν στο σχολείο το Φεβρουάριο την αίτηση για τα μαθήματα στα οποία επιθυμούν να εξεταστούν να υποβάλλουν ταυτόχρονα και την αίτηση για το Στρατό, την Αστυνομία, το Εμπορικό Ναυτικό και την Πυροσβεστική, χωρίς ακόμη να έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των εισακτέων, αφού αυτό απαιτεί την έγκριση των θεσμών.

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις μπορούν να διενεργούνται (για όσους έχουν υποβάλλει αίτηση) στις διακοπές του Πάσχα είτε τη Μεγάλη Εβδομάδα είτε μετά. Όλα θα έχουν τελειώσει μέχρι την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Με την ολοκλήρωση της κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων θα μπορούσε να γίνει η επιλογή των υποψηφίων και μια εβδομάδα μετά να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της επιλογής. Τι χρειάζεται για να επιτευχθεί αυτό; Συντονισμός και μόνο. Δεν έχει κανένα επιπλέον κόστος. Απλά να οργανωθούμε λίγο και κάποιος να το πάρει προσωπικά και να το βάλει στόχο. Όσοι έχουν περάσει την αναμονή των αποτελεσμάτων καταλαβαίνουν πόσο σημαντικό θα ήταν αν ο χρόνος αναμονής μειωνόταν.

Θα μπορούσε να μειωθεί κι άλλο ο χρόνος αναμονής αν το μηχανογραφικό δελτίο το συμπλήρωναν οι υποψήφιοι πριν τις εξετάσεις, χωρίς να ξέρουν τις βαθμολογίες τους. Τότε θα συμπλήρωναν πιο σωστά το μηχανογραφικό τους, αφού δεν θα υπήρχε αυτό που βλέπουμε τώρα να συμβαίνει με πολλούς υποψηφίους, αντί να σκέφτονται τι θα ήθελαν να σπουδάσουν να προσπαθούν να πετύχουν στην πιο υψηλόβαθμη σχολή που τους επιτρέπουν τα μόριά τους να εισαχθούν. Αυτό, όμως, είναι πολύ προχωρημένο και θα έφερνε αντιδράσεις από τους υποψηφίους, που νιώθουν καλύτερα να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό τους γνωρίζοντας τους βαθμούς τους.

Ας μείνουμε στο πρώτο και ας ευχηθούμε να βρεθεί κάποιος στο Υπουργείο Παιδείας να πάρει το θέμα "πάνω του", γιατί μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να μην έχει ευθύνη γι' αυτή την καθυστέρηση, αλλά μόνο το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να θέσει το θέμα στα συναρμόδια Υπουργεία και να ζητήσει την αλλαγή και το συντονισμό όλων προς όφελος των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

https://www.naftemporiki.gr/society/673518/as-syntonistoume/