Να γίνουν οι μετεγγραφές;

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

 

του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή

Είναι σωστό να πάρουν μετεγγραφή όσοι έχουν πάνω από 5 μόρια; Αναμφισβήτητα ναι. Είναι σωστό να πάρουν μετεγγραφή εκ των υστέρων;

Κατηγορηματικά όχι, αλλά αναγκαίο. Δύο είναι οι λόγοι που δεν πρέπει εκ των υστέρων να παραβιάζεται ο νόμος, όταν βλέπουμε ότι δημιουργεί αδικίες.

Όσοι διάβασαν το νόμο και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει εγγυημένη μετεγγραφή για κανένα, μπορεί να έκαναν ένα συμβιβασμό.

Αν για παράδειγμα το παιδί τους ήθελε να σπουδάσει μηχανολόγος μηχανικός, έχοντας συγκεντρώσει 17.000 μόρια, αλλά φοβήθηκαν μήπως εγκλωβιστεί σε κάποια επαρχιακή πόλη αν δεν πάρει μετεγγραφή, παρ' ότι είχαν 5 μόρια, το υποχρέωσαν να δηλώσει το τμήμα μηχανολόγων μηχανικών ΤΕ στο ΤΕΙ Αθήνας.

Πώς θα νιώσει αυτό το παιδί και η οικογένειά του, που ενώ θα περνούσε στην Πάτρα και θα ερχόταν με μετεγγραφή στο Μετσόβιο, τώρα θα φοιτά στο ΤΕΙ Αθήνας;

Δίνοντας, λοιπόν, μετεγγραφή σε όλους όσους έχουν 5 μόρια κάνεις αναμφισβήτητα καλό σε όλες αυτές τις οικογένειες που δεν μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, αλλά δημιουργείς τεράστιες αδικίες σε όσους κινήθηκαν με βάση το νόμο και έκαναν τους συμβιβασμούς τους, μη τολμώντας να ρισκάρουν να εγκλωβιστεί το παιδί τους σε μία άλλη πόλη και να μην έχουν χρήματα να το σπουδάσουν.

Επιβραβεύονται, δηλαδή, οι άφρονες, οι τζογαδόροι, οι ανεύθυνοι και τιμωρούνται οι σοβαροί, που παίρνουν αποφάσεις με το μυαλό. Αυτό, ως μήνυμα, προς την κοινωνία είναι λάθος, αφού καλλιεργεί τη λογική: "θα κάνω ότι νά' ναι και μετά θα φωνάξω και κάπως θα τη βολέψω". Προωθείται δηλαδή η κοινωνική ανευθυνότητα.

Οι νόμοι πρέπει να μελετώνται πριν ψηφιστούν. Όχι να τρέχουν να θεραπεύσουν, με τροπολογίες, την κάθε παρενέργειά που εμφανίζεται μετά την εφαρμογή τους και την επόμενη χρονιά να αλλάζει, για μια ακόμη φορά, ο νόμος, αφού αποδείχθηκε και αυτός λάθος, και να αντικαθίσταται από έναν άλλο, που είναι και αυτός γραμμένος στο πόδι, όπως και ο προηγούμενος, και θα δημιουργήσει νέες παρενέργειες, που θα χρειάζονται νέες τροπολογίες για να λυθούν τα νέα προβλήματα και πάει λέγοντας, χωρίς ποτέ να λύνεται το πρόβλημα.

Κάθε αστοχία κάθε νόμου που αλλάζει κάτι στις εισαγωγικές εξετάσεις αφορά 100.000 οικογένειες. Αν η οποιαδήποτε αστοχία του νόμου προξενήσει πρόβλημα στο 1% των υποψηφίων, μιλάμε για 1.000 παιδιά. Και τα παιδιά δεν είναι αριθμοί.

Να πάρουν μετεγγραφή όσοι έχουν από 5 μόρια και πάνω. Μακάρι να μπορούσαν να πάρουν όλοι όσοι έχουν δυσκολία να σπουδάσουν, αλλά κάποτε πρέπει να λυθεί το πρόβλημα οριστικά, χωρίς να αφήνει την αίσθηση του αδικημένου σε κανένα, όπως θα αφήσει σε κάποιους και φέτος, για μία ακόμη χρονιά.

https://www.naftemporiki.gr/opinion/70296/na-ginoun-oi-metengrafes/