Το σωστό timing έχει σημασία

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

 

Του Στράτου Στρατηγάκη

Μαθηματικού - ερευνητή

Φήμες και πληροφορίες κυκλοφορούν σχετικά με τη βαθμολογία των υποψηφίων. Οι επιδόσεις των υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις παρουσιάζονται περίπου ως... εθνική καταστροφή. Κάθε χρόνο όμως υπάρχουν πολύ υψηλά ποσοστά υποψηφίων που γράφουν κάτω από τη βάση σε όλα τα μαθήματα.

Ας δούμε τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Στον πίνακα βλέπουμε το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση τα προηγούμενα χρόνια. Στα Αρχαία Ελληνικά βλέπουμε ότι οι υποψήφιοι που βαθμολογούνται κάτω από τη βάση κυμαίνονται από 39 έως 52%, ανάλογα με τη χρονιά και τη δυσκολία των θεμάτων. Αντίστοιχα στα Μαθηματικά της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται από 60 έως 78%, στη Φυσική της Τεχνολογικής από 61 έως 78%. Αλλά και στα Λατινικά, που θεωρείται ευκολότερο μάθημα, το ποσοστό αποτυχίας κυμαίνεται από 31 έως 41%.

 

Ψυχραιμία, λοιπόν, με τις επιδόσεις. Φέτος οι μέχρι στιγμής πληροφορίες δείχνουν ότι θα είναι μία από τις χρονιές με τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Συνεπώς οι υποψήφιοι θα δουν χαμηλότερους βαθμούς από αυτούς που περιμένουν. Δεν χρειάζονται κλάματα μόλις δουν τους βαθμούς τους. Σημασία έχει πως έγραψαν και οι άλλοι υποψήφιοι. Αυτό θα κρίνει την επιτυχία ή όχι, γιατί θα έχουμε πτώση των βάσεων εφόσον επαληθευτούν οι φήμες για υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Μπορεί, δηλαδή, οι χαμηλοί βαθμοί, που θα δουν, να αποδειχθούν αρκετοί για να εξασφαλίσουν θέση στη σχολή που επιθυμούν.

Το 2011, χρονιά που είχαν τεθεί δύσκολα θέματα μετά από δύο χρονιές με εύκολα θέματα, ένας υποψήφιος θετικής κατεύθυνσης με στόχο την Ιατρική έκλαιγε με μαύρο δάκρυ όταν είδε τους βαθμούς του γιατί συγκέντρωνε περίπου 18.400 μόρια ενώ η Ιατρική Αλεξανδρούπολης, που παραδοσιακά έχει τη χαμηλότερη βάση από τις Ιατρικές, είχε βάση 19.011 μόρια το 2010 και 19.006 το 2009. Το παιδί πέρασε όλο το καλοκαίρι με το αίσθημα της αποτυχίας, σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, απογοητευμένο από τις επιδόσεις του και τη διαφαινόμενη αποτυχία. Όταν ανακοινώθηκαν οι βάσεις διαπίστωσε ότι η βάση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης είχε κατρακυλήσει στα 18.369 και είχε πετύχει.

Αν είναι να κλάψετε για την πιθανή αποτυχία σας ή να πανηγυρίσετε την επιτυχία σας, να το κάνετε στο σωστό... timing. Τον Αύγουστο που θα ανακοινωθούν οι βάσεις θα κριθεί αν πετύχατε στη σχολή που επιθυμείτε και όχι τώρα με την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Ψυχραιμία, λοιπόν, και προσοχή στο μηχανογραφικό γιατί είναι η τελευταία "πράξη" των εισαγωγικών και από τις σημαντικότερες.

https://www.naftemporiki.gr/society/503296/to-sosto-timing-echei-simasia/