Το νέο τοπίο στις μετεγγραφές

Δευτέρα, 25 Μαΐου 2015

 

Του Στράτου Στρατηγάκη
Mαθηματικού - ερευνητή

Για μία ακόμη χρονιά θα μας απασχολήσει το ζήτημα των μετεγγραφών, αφού δεν έχει καταστεί δυνατό, τόσα χρόνια τώρα, να δημιουργηθεί ένα σταθερό σύστημα που θα εξυπηρετεί τις οικογένειες και τα ΑΕΙ.

Οι μετεγγραφές θα γίνουν με διαφορετικό τρόπο φέτος, μετά από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που θεώρησε αντισυνταγματικό τον τρόπο που λειτούργησαν πέρυσι. Έτσι φέτος θα περιοριστούν δραστικά και θα έχουν ποσοτικό περιορισμό το 10% των θέσεων των εισακτέων για όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων, που μέχρι τώρα δικαιούνταν μετεγγραφή.

Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αναμένεται η ρύθμιση για τις φετινές μετεγγραφές. Θα επιτρέπονται μετεγγραφές όχι μόνο στους πρωτοετείς φοιτητές, αλλά και στους φοιτούντες σε άλλα εξάμηνα σπουδών, εφόσον δεν φοιτούν στο τελευταίο έτος.

Οι έχοντες το δικαίωμα αίτησης μετεγγραφής θα είναι τα παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, οι ορφανοί ή τα τέκνα άγαμης μητέρας, οι φοιτητές που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια, οι φοιτητές που ένας γονέας τους πάσχει από σοβαρή ασθένεια, παιδιά ανέργων οι φοιτητές που έχουν αδελφό/ή που σπουδάζει σε άλλη πόλη και τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας.

Πρόκειται για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων μετεγγραφής πέρυσι, που φέτος θα έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση και, μετά από μοριοδότηση κάθε υποψηφίου για κάθε κατηγορία προς μετεγγραφή στην οποία ανήκει, θα δημιουργούν μία λίστα και θα παίρνουν μετεγγραφή τόσοι υποψήφιοι όσοι αντιστοιχούν στο 10% των θέσεων εισακτέων κάθε τμήματος.

Όλα αυτά θα ρυθμιστούν ακριβώς με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που αναμένεται προς κατάθεση στη Βουλή. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε έγκαιρη δημοσίευση των αποφάσεων, ώστε οι υποψήφιοι να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με ξεκάθαρους κανόνες, όχι όπως πέρυσι, που τα ήξεις αφίξεις του τότε Υπουργού δημιούργησαν αμφιβολίες και ανασφάλεια στους υποψηφίους.

Μετεγγραφή θα παίρνουν, δηλαδή, κάποιοι από όσους πέρυσι δικαιούνταν. Στον πίνακα βλέπουμε τι έγινε πέρυσι και τι θα γίνει φέτος με τη δημιουργία του νέου πλαισίου. Οι μετεγγραφές θα μειωθούν δραστικά, κυρίως προς τις σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου έχουμε και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πληθυσμού.

Η δραστική μείωση των μετεγγραφών είναι σωστή γιατί πέρυσι βούλιαξαν τα κεντρικά ΑΕΙ, αδυνατώντας να εκπαιδεύσουν τους νέους φοιτητές με τους οποίους κατακλύστηκαν. Βλέπουμε στον πίνακα ότι οι μετεγγραφές θα μειωθούν στο 30% των περσινών στο ΕΚΠΑ και στο 14% στο ΑΠΘ.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι διεκδικούν μετεγγραφή δεν έχουν καμία βεβαιότητα ότι τελικά θα την πάρουν. Η τύχη θα παίξει το ρόλο της. Συνεπώς όσοι δηλώσουν σχολές και τμήματα μακριά από την οικογενειακή εστία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουν ρίσκο. Μπορεί να μην πάρουν μετεγγραφή και να αναγκαστούν να σπουδάσουν μακριά από το σπίτι τους, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα. Αν δεν την έχουν, τότε δεν θα σπουδάσουν.

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού φέτος θα έχει άλλη λογική από αυτή που είχε πέρυσι για όσους είναι δικαιούχοι αίτησης μετεγγραφής.

  Εισακτέοι 2014 Μετεγγραφές 2014 Εισακτέοι 2015 Μετεγγραφές 2015 Διαφορά Μετεγγραφών
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών 5475 1799 5465 546 -1253
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 6450 4318 6130 613 -3705
Συλλογή στοιχείων επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης

https://www.naftemporiki.gr/opinion/378064/to-neo-topio-stis-metengrafes/