Οι αλλαγές στις μετεγγραφές

 

ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ

Μαθηματικός - ερευνητής

 

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

 

Λογικές τροπολογίες στο νόμο για τις μετεγγραφές κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, που, όμως, είναι εκπρόθεσμες, όχι γιατί έληξε κάποια προθεσμία, αλλά γιατί όλα αυτά έπρεπε να είχαν ρυθμιστεί μέχρι τις 24 Ιουνίου που ξεκίνησε η κατάθεση των μηχανογραφικών, ώστε να μην αιφνιδιάζονται οι υποψήφιοι.

Οι ρυθμίσεις γίνονται για να καλύψουν κενά του νόμου και να ορίσουν σε ποια σχολή ή τμήμα έχουν δικαίωμα να μετεγγραφούν οι νέοι φοιτητές. Έτσι ορίζεται ότι οι μετεγγραφόμενοι θα πηγαίνουν σε τμήμα του τόπου κατοικίας των γονέων τους ή στην πιο κοντινή σχολή στην οικογενειακή εστία. Αν έχουν αδελφό που σπουδάζει σε άλλη πόλη θα πηγαίνουν στην πόλη που σπουδάζει αν δεν υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στην πόλη τους.

Αν, για παράδειγμα, ένας κάτοικος Καστοριάς πέτυχε στην Ιατρική Ηρακλείου Κρήτης τότε δεν μετεγγράφεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά στα Ιωάννινα, γιατί η απόσταση Καστοριά - Θεσσαλονίκη είναι 190 χλμ, ενώ Καστοριά - Ιωάννινα είναι 165 χλμ.

Η δεύτερη ρύθμιση δίνει το δικαίωμα στο υπουργείο Παιδείας να κατανείμει τους μετεγγραφόμενους φοιτητές σε όλα τα αντίστοιχα τμήματα της ίδιας περιφέρειας. Ένας υποψήφιος που πέτυχε στο Οικονομικό της Τρίπολης και έχει δικαίωμα μετεγγραφής για Αθήνα δεν θα φοιτήσει στο τμήμα Οικονομικών του ΟΠΑ, αλλά μπορεί να πάρει μετεγγραφή για το Πανεπιστήμιο Αθηνών ή το Πανεπιστήμιο Πειραιά σε τμήμα Οικονομικών πάντα. Οι υποψήφιοι δηλώνουν υποχρεωτικά όλα τα αντίστοιχα τμήματα στην πόλη τους και βάσει των μορίων τους κατατάσσονται σε ένα από όλα.

Η τρίτη ρύθμιση απαγορεύει τη μετεγγραφή σε αντίστοιχο τμήμα της ίδιας περιφέρειας, δηλαδή δεν μπορεί ένας υποψήφιος να πάρει μετεγγραφή από το Οικονομικό του Πανεπιστημίου Αθήνας στο Οικονομικό του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Η τελευταία ρύθμιση απαγορεύει τις μετεγγραφές των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι ρυθμίσεις αυτές έπρεπε να προηγηθούν της αναμενόμενης υπουργικής απόφασης για να μην παραβιάζει η υπουργική απόφαση το νόμο. Αναμένουμε την έκδοση της υπουργικής απόφασης, που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες, και την έναρξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων μετεγγραφής.