Μετεγγραφές: Το πρόβλημα που δεν λύθηκε

ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ

Μαθηματικός - ερευνητής

 

Πέμπτη, 26 Ιουνίου 2014

 

Ελεύθερες μετεγγραφές σε όλους όσους ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνους, τρίτεκνους και ειδικές κατηγορίες) υποσχέθηκε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με δελτίο τύπου στις 27-3-2014. Αυτό έγινε γιατί κρίθηκε αντισυνταγματική η εισαγωγή υποψηφίων που εξετάστηκαν στα ίδια θέματα με διαφορετικά μόρια. Δηλαδή για την εισαγωγή στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης ο απλός υποψήφιος χρειάστηκε 18.090 μόρια το 2013 ενώ ο υποψήφιος από πολύτεκνη οικογένεια χρειάστηκε 17.539 μόρια.

Στο νόμο 4264/2014 δεν υπάρχει διατύπωση για ελεύθερες μετεγγραφές. Αντίθετα υπάρχει η έκφραση για τις ειδικές κατηγορίες: "δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα" και παρακάτω αναφέρει: " Η κατά τα ανωτέρω μεταφορά της θέσης πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος υποδοχής. Οι δικαιούχοι μεταφοράς δύνανται να υποβάλουν σχετική αίτηση προς το Τμήμα υποδοχής." Αυτό δεν σημαίνει ελεύθερες μετεγγραφές γιατί λείπει η έκφραση χωρίς ποσοτικό περιορισμό, που υπήρχε στο νόμο όταν επιτρέπονταν οι μετεγγραφές. Αυτό το αδιευκρίνιστο κενό μαζί με τη συνέχεια του νόμου ότι οι λεπτομέρειες θα ρυθμιστούν με Υπουργική Απόφαση, που ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι θα είναι έτοιμη γύρω στις 20 Ιουλίου (μετά, δηλαδή, την ολοκλήρωση της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών) δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στους υποψηφίους και τις οικογένειες τους.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι, μάλλον, δεν θα υπάρχουν ελεύθερες μετεγγραφές (χωρίς ποσοτικό περιορισμό). Ο ποσοτικός περιορισμός που αναμένεται να οριστεί θα δημιουργήσει προβλήματα. Δηλαδή μία τρίτεκνη οικογένεια δεν θα έχει τη σιγουριά ότι το παιδί της θα πάρει μετεγγραφή αν περάσει σε άλλη πόλη. Θα ρισκάρει το παιδί να δηλώσει σχολή σε άλλη πόλη; Η κοινή λογική λέει όχι, γιατί αν δεν πάρει μετεγγραφή δεν θα υπάρχουν χρήματα για τις σπουδές του. Αυτοί που ρισκάρουν ή έχουν άγνοια του τι συμβαίνει μπορεί να δηλώσουν σχολές σε άλλη πόλη και πιθανόν να  πάρουν μετεγγραφή. Ας συγκρίνουμε δύο τέτοιες οικογένειες τριτέκνων με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η μία οικογένεια δηλώνει τα τμήματα Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη και μετά το ΤΕΙ Λογιστικής και Χρματοοικονομικών στη Θεσσαλονίκη γιατί λεφτά δεν υπάρχουν και δεν ρισκάρει. Η άλλη οικογένεια δηλώνει τα τμήματα Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη και μετά τα Οικονομικά στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας. Στο τέλος δηλώνει και το ΤΕΙ Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών. Τα δύο παιδιά γράφουν τα περίπου τα ίδια μόρια στις πανελλήνιες. Το πρώτο περνά στο ΤΕΙ Λογιστικής και το δεύτερο με λιγότερα  μόρια περνά στο τμήμα Οικονομικών στα Ιωάννινα. Ο δεύτερος παίρνει μετεγγραφή για το τμήμα Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη και, τελικά, βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από το συμμαθητή του μόνο και μόνο επειδή ρίσκαρε. Αυτό, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι δίκαιο.

Για να μπορέσουν τελικά να κάνουν το μηχανογραφικό τους οι οικογένειες των πρώην ειδικών κατηγοριών πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο στο θέμα των μετεγγραφών. Θα πάρουν μετεγγραφή χωρίς ποσοτικό περιορισμό ή όχι; Γιατί ανάλογα θα φτιάξουν το μηχανογραφικό τους.

Πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι οι μετεγγραφές οδηγούν σε αδιέξοδο τα κεντρικά ΑΕΙ της Αθήνας και Θεσσαλονίκης που βούλιαζαν από φοιτητές και άδειαζαν τα ΑΕΙ της περιφέρειας. Οι χωρίς ποσοτικό περιορισμό μετεγγραφές δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα, γι' αυτό και δεν τις θέλουν οι πανεπιστημιακοί. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η βέλτιστη λύση στο πρόβλημα. Κάθε λύση θα έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα. Το θέμα είναι να ξεκαθαρίσει, άμεσα, το τοπίο για να ξέρουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους πως να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.