Η εισαγωγή στα ΑΕΙ των ειδικών κατηγοριών

ΣΤΡΑΤΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗΣ

 

Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

 

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι ρυθμίσεις για την εισαγωγή στην Ανώτατη εκπαίδευση των παιδιών των οικογενειών που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες. Ας μην ανησυχούν, όμως, οι ενδιαφερόμενοι, αφού το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει σε νέα ρύθμιση.

Είναι αναμφισβήτητα σωστή η απόφαση του ΣτΕ, που καταργεί τη ρύθμιση που καθιέρωσε ο πρώην υφυπουργός Παιδείας κ. Πανάρετος, προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματα που δημιουργούσαν οι μετεγγραφές. Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι δεν μπορεί να έχουμε επιτυχόντες διαφορετικών ταχυτήτων. Στον πίνακα βλέπουμε ότι σε κάθε τμήμα έχουμε τέσσερις βάσεις, μία για κάθε κατηγορία υποψηφίων. Πρόκειται δηλαδή για υποψηφίους που διαγωνίζονται στα ίδια θέματα διεκδικούν θέση στα ίδια τμήματα, αλλά για κάποιους είναι πιο εύκολη η εισαγωγή, ενώ για κάποιους άλλους πιο δύσκολη.

Η αλήθεια είναι ότι το κράτος οφείλει να βοηθά τις οικογένειες που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα έξοδα για να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη. Απαιτείται, δηλαδή, πραγματική φοιτητική μέριμνα. Επειδή το κράτος μας ποτέ δεν ήθελε να πληρώσει για φοιτητική μέριμνα και προκειμένου να γλυτώσει από τις δίκαιες διαμαρτυρίες των οικογενειών των υποψηφίων που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες καθιέρωσε τις μετεγγραφές. Τα παιδιά, δηλαδή, των πολυτέκνων και των τριτέκνων αν πετύχαιναν στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, για παράδειγμα, έπαιρναν μετεγγραφή για την πόλη της μόνιμης κατοικίας τους. Αυτό δημιούργησε ασφυξία στα τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να μη χωρούν οι φοιτητές. Στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Μετσοβείου Πολυτεχνείου ενώ ο αριθμός των εισακτέων, που καθόριζε το Υπουργείο Παιδείας ήταν 240, μετά τις μετεγγραφές και την εισαγωγή άλλων ειδικών κατηγοριών, έφτανε τους 450 φοιτητές καθιστώντας την εκπαίδευση τουλάχιστον προβληματική.

Καθιέρωσε, λοιπόν, ο κ. Πανάρετος τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ώστε να αποσυμφορήσει τα κεντρικά πανεπιστήμια. Μετά ο κ. Αρβανιτόπουλος έφερε τις νέες μετεγγραφές, που βασίζονται μόνο στα εισοδήματα της οικογένειας, προσπαθώντας να βοηθήσει τις οικογένειες των απόρων και των ανέργων να σπουδάσουν και αυτές τα παιδιά τους. Τελικά θα έχουμε νέα ρύθμιση, που θα καταργεί τις προηγούμενες αναστατώνοντας για μια ακόμη φορά τους υποψηφίους. Να θυμίσουμε εδώ ότι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής για τις ειδικές κατηγορίες έχουμε κάθε χρόνο: το 2010, 2011, 2012, 2013 και θα έχουμε και φέτος. Το πρόβλημα είναι γενικότερο: πολλοί νόμοι, πολλές αλλαγές, ρυθμίσεις γραμμένες στο πόδι, ανύπαρκτη αποτελεσματικότητα, που αποδεικνύεται από τις αλλαγές, που απαιτούνται κάθε χρόνο.

Το υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στην επαναφορά του θεσμού των μετεγγραφών, όπως ίσχυε μέχρι το 2011. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας υποψήφιος πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας πετύχει στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης, τότε θα μεταφέρει τη θέση του στην Ιατρική που βρίσκεται πιο κοντά στην πόλη της μόνιμης κατοικίας του. Η διαδικασία αυτή, αν επιλεγεί τελικά, γίνεται μετά την ανακοίνωση των βάσεων και την εγγραφή του φοιτητή στο τμήμα που πέτυχε. Παλαιότερα οι αιτήσεις για μετεγγραφή γίνονταν 1-15 Νοεμβρίου και το δικαίωμα μεταφοράς θέσης είχαν οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι. Δεν είχαν δικαίωμα μετεγγραφής όσοι είχαν αδελφό ή αδελφή που σπούδαζε σε άλλη πόλη, ούτε οι δίδυμοι. Η μεταφορά θέσης γινόταν μόνο σε αντίστοιχο τμήμα. Τις αντιστοιχίες των τμημάτων τις καθορίζει το Υπουργείο και έχουν ήδη οριστεί, αφού χρησιμοποιήθηκαν και στις πρόσφατες μετεγγραφές. Αναμένουμε την οριστική ρύθμιση μαζί με την ανακοίνωση της ρύθμισης για τα παιδιά της Κεφαλονιάς, που έχει υποσχεθεί το υπουργείο Παιδείας ότι θα έχουν ειδική μεταχείριση και δικαίως, αφού δεν μπορεί να διαβάζεις όταν η γη τρέμει. Το υπουργείο είχε αναγγείλει ότι θα δημοσιοποιήσει τον αριθμό των εισακτέων μέχρι τις 15 Μαρτίου. Η ανακοίνωση προφανώς πήρε αναβολή, λόγω της απόφασης του ΣτΕ. Θα επανέλθουμε μετά τις οριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις.