Τμήματα ΑΕΙ δύο ταχυτήτων
Απόκλιση περιφερειακών - κεντρικών στην αντιστοιχία εκπαιδευτικών και εισακτέων
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
25.05.2022
Σε χαμηλές ταχύτητες «αναγκάζει» επί της ουσίας το υπουργείο Παιδείας να κινούνται τα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ, τη στιγμή που τα συγγενικά τους κεντρικά μπορούν να παράγουν το ακαδημαϊκό τους έργο –διδακτικό και ερευνητικό– υπό καλύτερους όρους. Με βάση την απόφαση του υπουργείου, τμήματα με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο παίρνουν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 τον ίδιο αριθμό εισακτέων, ωστόσο έχουν μεταξύ τους σημαντικές αποκλίσεις ως προς τον αριθμό των διδασκόντων.
Ειδικότερα, από την επεξεργασία, από τον μαθηματικό-αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, των στοιχείων της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για τις θέσεις που ορίστηκαν στα ΑΕΙ κατά την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2022-2023 προκύπτει ότι τα κεντρικά ΑΕΙ είναι ευνοημένα. Ενδεικτική είναι η σύγκριση των δεδομένων για τις περιζήτητες ιατρικές σχολές. Η Ιατρική Αθήνας διαθέτει 505 διδάσκοντες και παίρνει 165 θέσεις. Η Ιατρική ΑΠΘ έχει 328 διδάσκοντες και παίρνει 155 θέσεις. Ωστόσο, η Ιατρική Πατρών έχει 119 διδάσκοντες και παίρνει 160 θέσεις εισακτέων, των Ιωαννίνων έχει 127 διδάσκοντες και θα πάρει 130 πρωτοετείς, της Θεσσαλίας 113 διδάσκοντες με 90 πρωτοετείς, της Κρήτης 117 διδάσκοντες με 110 πρωτοετείς και της Αλεξανδρούπολης έχει 112 καθηγητές και της ορίστηκαν 135 θέσεις εισακτέων.
Παράλληλα αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετές ομάδες τμημάτων με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο υπάρχουν στα πεδία των θετικών και τεχνολογικών σπουδών.
Το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ έχει πάρει 185 εισακτέους, ενώ έχει 57 διδάσκοντες, ενώ το Τμήμα Φυσικής Ιωαννίνων έχει πάρει περισσότερες σε σύγκριση με το ΕΚΠΑ θέσεις –235–, αλλά διαθέτει λιγότερο διδακτικό προσωπικό: 40 άτομα. Εμφατική είναι η σύγκριση του Φυσικού Αθηνών με τα τμήματα του Ηρακλείου και της Καβάλας. Στο Φυσικό Κρήτης δόθηκαν 130 θέσεις, ενώ έχει 17 διδάσκοντες, και στο Καβάλας 100 θέσεις, αλλά έχει 13 διδάσκοντες.
Ανάλογη είναι η εικόνα στα πλέον εμβληματικά τμήματα του πεδίου των ανθρωπιστικών σπουδών. Οι 51 καθηγητές στη Φιλολογία Αθήνας θα υποδεχθούν τον προσεχή Οκτώβριο 310 πρωτοετείς φοιτητές. Σχετικά λιγότερους, συγκεκριμένα 244, θα υποδεχθούν στα Γιάννενα οι –σαφώς λιγότεροι των 51– 18 καθηγητές του αντίστοιχου τμήματος του ΑΕΙ της Ηπείρου. Στο Ρέθυμνο η Φιλολογία έχει 24 διδάσκοντες και θα δεχθεί 200 πρωτοετείς, και στην Καλαμάτα 14 διδάσκοντες και θα πάρει 150 πρωτοετείς.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο –Οικονομίας και Πληροφορικής– σε γενικές γραμμές τα οικονομικά τμήματα των κεντρικών και περιφερειακών ΑΕΙ έχουν τον ίδιο αριθμό διδασκόντων και ορίστηκε να πάρουν τον ίδιο –χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις– αριθμό πρωτοετών. Ωστόσο και σε αυτή την ομάδα ομοειδών τμημάτων υπάρχουν διαφορές. Χαρακτηριστικά, το Οικονομικό του ΟΠΑ με 18 διδάσκοντες θα πάρει 243 πρωτοετείς και το Οικονομικό της Πάτρας με 17 διδάσκοντες θα πάρει 305 πρωτοετείς.
Συνέπειες
Οι αυξομειώσεις αυτές επηρεάζουν το διδακτικό και ερευνητικό έργο των τμημάτων και έχουν σαφή επίδραση (τόσο στους ποσοτικούς όσο και στους ποιοτικούς δείκτες) στις κατατάξεις των οίκων αξιολόγησης των ΑΕΙ διεθνώς.
Βέβαια υπάρχει το αντεπιχείρημα πως κάθε χρόνο ο αριθμός των εισακτέων των κεντρικών ΑΕΙ αυξάνεται κατά περίπου 15% λόγω των μετεγγραφών, ωστόσο αυτό δεν μεταβάλλει την αναλογία των θέσεων πρωτοετών / θέσεων διδασκόντων, η οποία δεν ευνοεί τα περιφερειακά ιδρύματα.
Περισσότερες θέσεις στις στρατιωτικές σχολές φέτος
Αυξημένος κατά 103 θέσεις σε σχέση με το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 θα είναι ο αριθμός εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023. Ωστόσο, η αύξηση έχει δοθεί μόνο στις σχολές των μόνιμων υπαξιωματικών, ενώ, στον αντίποδα, ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές των αξιωματικών (Ευελπίδων, Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων) έχει μειωθεί.
Ειδικότερα, ενόψει των Πανελλαδικών Εξετάσεων που αρχίζουν στις 2 Ιουνίου για τους υποψηφίους των επαγγελματικών λυκείων και στις 3 Ιουνίου για τη μεγάλη κατηγορία των υποψηφίων των γενικών λυκείων, για τις στρατιωτικές σχολές δίνονται 1.438 θέσεις. Πέρυσι είχαν δοθεί συνολικά 1.335 θέσεις. Οι φετινές 1.438 θέσεις, και σε σύγκριση με τις 1.335 του 2021, επιμερίζονται ως εξής:
• Συνολικά 589 θέσεις δίνονται στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ – σχολές αξιωματικών): στην Ευελπίδων 304, στη Ναυτικών Δοκίμων 70, στην Ικάρων 170 και στην Αξιωματικών Νοσηλευτικής 45 θέσεις. Το 2021 στις σχολές αξιωματικών δόθηκαν 756 θέσεις. Αρα, προκύπτει μείωση των φετινών θέσεων κατά 167.
• Στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ, δηλαδή το Ιατρικό, το Οδοντιατρικό, το Φαρμακευτικό, το Κτηνιατρικό, το Νομικό, το Οικονομικό και το Τμήμα Ψυχολόγων) φέτος δίνονται 133 θέσεις, από 131 που δόθηκαν το 2021.
• Στις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) δίνονται φέτος 716 θέσεις. Εξ αυτών δίνονται 330 στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ξηράς, 186 στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και 200 θέσεις στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας. Πέρυσι είχαν δοθεί 579 θέσεις, άρα οι φετινές θέσεις στις σχολές υπαξιωματικών είναι αυξημένες κατά 137.
Οι πρακτικές δοκιμασίες για τις σχολές των υπουργείων Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη (Αστυνομία, Πυροσβεστική) έχουν ολοκληρωθεί, ενώ έως και πέρυσι ολοκληρώνονταν μέσα στον Ιούνιο. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που αναμένεται πως η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής θα γίνει νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια. Ετσι, από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν την περίοδο από τέλη Ιουλίου έως το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ έως πέρυσι ανακοινώνονταν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.