Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας

Το… κουβάρι των συντελεστών βαρύτητας κάθε μαθήματος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που όρισαν τα τμήματα των ΑΕΙ, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

19.11.2021

Το… κουβάρι των συντελεστών βαρύτητας κάθε μαθήματος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις που όρισαν τα τμήματα των ΑΕΙ, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. Ο καθορισμός των συντελεστών, που είχε παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, από κάθε τμήμα ξεχωριστά θεωρείται από την ηγεσία του υπουργείου κρίσιμη μεταρρυθμιστική τομή, καθώς τα τμήματα έτσι σκιαγραφούν το ακαδημαϊκό προφίλ των φοιτητών που θέλουν. Βεβαίως, το υπουργείο διατηρεί ισχυρό λόγο στη διαμόρφωση των συντελεστών ανά μάθημα, αφού τα τμήματα μπορούν να προσδιορίσουν τη βαρύτητα κάθε μαθήματος κατανέμοντας μόνο το 20% της συνολικής βαθμολογίας που μπορεί να πάρει ένας υποψήφιος. Το υπόλοιπο 80%, σύμφωνα με τον νόμο 4777/2021, μοιράζεται ισόποσα (από 20%) στα τέσσερα μαθήματα. Eως και φέτος σε κάθε επιστημονικό πεδίο υπήρχαν δύο μαθήματα βαρύτητας, οι βαθμοί στα οποία πολλαπλασιάζονταν με 1,3 και 0,7, ενώ στα άλλα δύο δεν υπήρχαν συντελεστές.

Ειδικότερα, η χθεσινή υπουργική απόφαση αφορά καθένα από 461 τμήματα σε πανεπιστήμια, ΤΕΙ και τις σχολές του υπ. Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη. Oπως ανέφερε στην «Κ» ο μαθηματικός – αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, για να υπολογιστούν οι μονάδες των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων για διαφορετικά τμήματα χρειάζονται 5.712 συντελεστές, χωρίς τους συντελεστές των ειδικών μαθημάτων. Οπως παρουσίασε η «Κ» υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Ενδεικτικά:

• Η Νομική Αθηνών έχει ορίσει η βαθμολογία σε κάθε μάθημα (Αρχαία, Γλώσσα, Ιστορία, Λατινικά) να μετράει κατά 25% (δηλαδή δεν δίνει βάρος στον βαθμό κάποιου μαθήματος) αλλά η Νομική του ΑΠΘ έχει δώσει από 30% σε Γλώσσα και Αρχαία και από 20% σε Ιστορία και Λατινικά.

• Οι ιατρικές ΕΚΠΑ και ΑΠΘ δεν έχουν δώσει μαθήματα βαρύτητας, δίνοντας από 25% σε κάθε μάθημα. Τα ίδια ποσοστά επέλεξε η Οδοντιατρική ΕΚΠΑ, ωστόσο η Οδοντιατρική ΑΠΘ έχει ορίσει 20% για τη Γλώσσα, από 25% για Φυσική και Χημεία και 30% στη Βιολογία.

• Το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΟΠΑ έχει ορίσει από 25% σε Γλώσσα, Μαθηματικά, Πληροφορική, Οικονομία, αλλά το αντίστοιχο της Θράκης έχει ορίσει 20% για τη Γλώσσα, 28% Μαθηματικά, 20% για την Πληροφορική, 32% για την Οικονομία.

• Ανάλογες διαφοροποιήσεις υπάρχουν σε τμήματα μηχανολόγων μηχανικών διαφορετικών ΑΕΙ και πληροφορικής.

• Διαφοροποιήσεις υπάρχουν και σε συγγενή τμήματα στο ίδιο ΑΕΙ. Για παράδειγμα, διαφορετικούς συντελεστές σε Αρχαία, Γλώσσα, Ιστορία και Λατινικά όρισαν τα τμήματα της Φιλολογίας και της Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ. Το ίδιο συνέβη και με τα τμήματα της Θεολογίας και της Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ όπως και με τα τμήματα Λογιστικής και Στατιστικής του ΟΠΑ.

• Στο ΕΜΠ ενώ οι υποψήφιοι διεκδικούν τις θέσεις των εννέα τμημάτων/σχολών του εξεταζόμενοι στα ίδια μαθήματα, οι διδάσκοντες σε κάθε τμήμα, στο πλαίσιο της αυτονομίας τους και του νόμου, επέλεξαν διαφορετικούς συντελεστές.

Στις περιπτώσεις των τμημάτων στα οποία η εισαγωγή προϋποθέτει την εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες, ο συντελεστής βαρύτητας σε αυτά είναι είτε 10% είτε 20%.

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Ανακοινώθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)