82.159 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων για τα ΑΕΙ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

02.06.2020

Συνολικά 82.159 υποψήφιοι Γενικών Λυκείων θα διεκδικήσουν φέτος μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από αυτούς, το 80,49% επέλεξε να εξεταστούν με το φετινό σύστημα και το 9,51% είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών έτος και επέλεξαν να εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα. Εάν προστεθούν οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων όπως και εκείνοι που, χωρίς εξετάσεις, θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων στα ΑΕΙ, υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων θα ξεπεράσει κατά τι τις 100.000.Οι εξετάσεις θα αρχίσουν τη Δευτέρα 12/6.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τον μαθηματικό-αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων από Γενικό Λύκειο είναι 64.119. Ο αριθμός προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι θέσεις που αντιστοιχούν στους υποψηφίους της κατηγορίας του 10% και στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, (διεκδικούν το 5% των θέσεων στις πολυτεχνικές και ιατρικές σχολές, το 10% στα υπόλοιπα ΑΕΙ και το 20% στην ΑΣΠΑΙΤΕ). Για την ακρίβεια του υπολογισμού χρησιμοποιήθηκε η περσινή αναλυτική κατανομή των εισακτέων, που λογικά θα μείνει αμετάβλητη φέτος, αφού δεν άλλαξε ο αριθμός των εισακτέων. Και φέτος και πέρυσι δόθηκαν 77.970 θέσεις στα ΑΕΙ.

Το ποσοστό επιτυχίας και για τους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα και για τους υποψηφίους με το νέο σύστημα είναι το ίδιο στο 78%.

«Στην περίπτωση των υποψηφίων του παλαιού συστήματος, που είναι σχετικά λίγοι, τα ποσοστά επιτυχίας ανά Επιστημονικό Πεδίο μπορεί να παρουσιάσουν μικροδιαφορές γιατί δεν γνωρίζουμε την ακριβή τους κατανομή στα Επιστημονικά Πεδία» αναφ΄λεει ο κ. Στρατηγάκης.

Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι για τις Σχολές Αστυνομίας πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους έως τις 12/6.

https://www.kathimerini.gr/society/1081065/82-159-ypopsifioi-genikon-lykeion-gia-ta-aei/