Στο πανεπιστήμιο με βαθμολογία 0,8

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

28.08.2019

Υποψήφιος εισήχθη στο πανεπιστήμιο με 840 μονάδες, με άριστα τις 20.000 μονάδες – δηλαδή ουσιαστικά κατέθεσε λευκή κόλλα στα μαθήματα, αφού ο μέσος όρος του αντιστοιχεί στο 0,8. Και δεν είναι μόνο μία εξαίρεση, καθώς, όπως προκύπτει από τη χθεσινή ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, σε πληθώρα τμημάτων καταγράφονται πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Πρόκειται για την κατάντια της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διά χειρός του τέως υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος με σαφή προεκλογική, μικροκομματική στόχευση, «πανεπιστημιοποίησε» τα ΤΕΙ, αύξησε τον αριθμό τους και διεύρυνε τον αριθμό των εισακτέων.

Από τα 459 τμήματα, σε 132 εισήχθη τουλάχιστον ένας υποψήφιος με βαθμό κάτω από τη βάση, ενώ σε άλλα επτά τμήματα όλοι οι εισαχθέντες έχουν βαθμό κάτω από τη βάση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το επίπεδο σπουδών των πανεπιστημιακών τμημάτων αλλά και για την πορεία των φοιτητών, οι οποίοι χωρίς πυξίδα κατέλαβαν μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν την αδήριτη ανάγκη για ελάχιστη βάση εισαγωγής», δήλωσε μιλώντας χθες στην «Κ» η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Βεβαίως, η βάση εισαγωγής θα τεθεί στο 10. Το μέτρο μελετάται και το πιθανότερο σενάριο είναι να εφαρμοστεί από τις Πανελλαδικές του 2021, ενώ μικρές πιθανότητες συγκεντρώνει η προοπτική να εφαρμοστεί το 2020.

Αντιστοίχως, η βύθιση των καθηγητικών σχολών στο χρηματιστήριο των επαγγελμάτων είχε ως συνέπεια να εισαχθούν σε φιλολογικές σχολές υποψήφιοι με 9,5. Η γενική εικόνα των βάσεων είναι πτωτική, πλην των τμημάτων οικονομίας και των στρατιωτικών, ενώ για πρώτη φορά το Τμήμα Ψυχολογίας στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών αναδεικνύεται πρώτο των πρώτων, ξεπερνώντας την Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Η/Υ του ΕΜΠ.

Ειδικότερα, στις Πανελλαδικές Εξετάσεις έλαβαν μέρος 88.578 υποψήφιοι από γενικά και επαγγελματικά λύκεια. Από αυτούς, 72.906 είναι επιτυχόντες, με ποσοστό επιτυχίας 82,3%. Επίσης, με την κατηγορία του 10%, δηλαδή με επανυποβολή μηχανογραφικού δελτίου με τις βαθμολογίες των δύο τελευταίων ετών, συμμετείχαν 15.385 υποψήφιοι και εισήχθησαν 7.790 (ποσοστό επιτυχίας 50,63%). Από όλες τις κατηγορίες ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, ήταν υποψήφιοι 103.963 (πέρυσι 104.780) και επιτυχόντες 80.696 (πέρυσι 77.510), με ποσοστό 77,61%.

Η χθεσινή ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής κατέδειξε τις στρεβλώσεις στο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις αποφάσεις του κ. Κώστα Γαβρόγλου. Υποψήφιος επαγγελματικού λυκείου εισήχθη με 840 μονάδες, δηλαδή με μέσο βαθμό που αντιστοιχεί στο 0,8 – στο Τμήμα Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη. Το τμήμα της Κοζάνης «κέρδισε» το Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, όπου ο τελευταίος επιτυχών έχει 845 μονάδες. Ο τελευταίος εισαχθείς υποψήφιος από γενικά λύκεια έχει 4.737 μονάδες, δηλαδή μέσο όρο 4,7, και εισάγεται στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Ως προς τα 133 νέα τμήματα –τα 105 αποτελούν μετεξέλιξη τμημάτων ΤΕΙ και τα 28 είναι εντελώς νέα– οι υποψήφιοι τα αντιμετώπισαν με καχυποψία. Tα 81 έχουν βάση κάτω των 10.000 μορίων και 52 πάνω από 10.000 μόρια. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης, «σε κάποιες περιπτώσεις λειτούργησαν με κριτήρια χωροταξικά. Στα τμήματα Μαθηματικών, για παράδειγμα, τα νέα τμήματα της Λαμίας και της Καστοριάς είχαν υψηλότερη βάση από το Μαθηματικών της Σάμου, προφανώς λόγω της απόστασης. Αντίστοιχη ήταν η εικόνα και στα τμήματα Ψυχολογίας, με το νέο τμήμα των Ιωαννίνων να έχει υψηλότερη βάση από το τμήμα της Φλώρινας. Σε άλλες περιπτώσεις, όπως τα δύο τμήματα των Πολιτικών Μηχανικών στην Πάτρα, η διαφορά της βάσης ήταν πάνω από 5.000 μόρια, με το τμήμα που προήλθε από τα ΤΕΙ να έχει βάση 8.242 μόρια, αρκετά κοντά σε εκείνη που είχε το αντίστοιχο τμήμα των πρώην ΤΕΙ. Από την άλλη, εντελώς νέα, όπως τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών με έδρα τα Ψαχνά, είχαν βάση από 6.753 μέχρι 10.225 μόρια. Πρόκειται για τμήματα με τίτλους παράξενους για τον μέσο υποψήφιο, όπως Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας ή Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας».

Το «χρηματιστήριο» των περιζήτητων σχολών

19.753! Τόσες είναι οι μονάδες που συγκέντρωσε ο φετινός πρώτος των πρώτων και εισήχθη στην πλέον περιζήτητη σχολή, την Ιατρική Αθηνών. Βεβαίως, οι ιατρικές σχολές αποτελούν παραδοσιακό προπύργιο των εισακτέων με υψηλές βαθμολογίες και δεν επηρεάζονται από τα σκαμπανεβάσματα στο χρηματιστήριο των επαγγελμάτων στην αγορά εργασίας, όπως συμβαίνει με άλλες σχολές. Χαρακτηριστικά, φέτος τα τμήματα των φιλοσοφικών σχολών βρέθηκαν κάτω από παιδαγωγικά τμήματα. Ενδεικτικά, με μόλις 9.747 μόρια εισήχθη υποψήφιος στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα στο Αγρίνιο.

Επίσης, παρά τη γενικευμένη πτώση των βάσεων λόγω των χειρότερων επιδόσεων των υποψηφίων σε σχέση με πέρυσι και της αύξησης των θέσεων κατά 3.233, στο περιζήτητο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ σημειώθηκε αύξηση κατά 74 μονάδες. Οι υποψήφιοι που εισάγονται στην πρώτη κατά σειρά προτίμησή τους είναι 18.664 σε σύνολο 80.696 επιτυχόντων, δηλαδή ποσοστό 23,13%. Αντιστρόφως, έμειναν 384 θέσεις κενές από τους φετινούς υποψηφίους των γενικών (ΓΕΛ) και των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ).

Αναλυτικότερα, από τα αποτελέσματα προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Το 25% των υποψηφίων από ΓΕΛ εισήχθησε σε ΑΕΙ με βαθμό κάτω του 10. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι περί το 40%.

• Στις νομικές σχολές σημειώθηκε πτώση 100 με 200 μόρια.

• Στις ιατρικές σχολές η πτώση κινήθηκε μεταξύ 200 και 300 μορίων. Η Ιατρική Αθηνών βρέθηκε στα 18.724 μόρια, 305 λιγότερα από πέρυσι, χάνοντας το όριο των 19.000 μονάδων.

• Στις πολυτεχνικές σχολές, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, κατεγράφη πτώση περίπου 300 με 800 μόρια.

• Στα παιδαγωγικά τμήματα η πτώση κινήθηκε περί τα 600 μόρια.

• Στα τμήματα μαθηματικών η πτώση κινήθηκε από 500 μονάδες και πάνω. Με μέσον όρο κάτω του 10 εισήχθησαν οι τελευταίοι στο Μαθηματικό της Σάμου, η βάση του οποίου κατρακύλησε κατά 2.587 μόρια, στα 7.501.

• Οι σχολές πληροφορικής στην πλειονότητά τους κινήθηκαν ανοδικά, κατά περίπου 400 μόρια.

• Στις οικονομικές σχολές των κεντρικών πανεπιστημίων υπήρξε άνοδος από 250 με 600 μόρια και σημαντική πτώση στις περιφερειακές οικονομικές σχολές.

• Στις στρατιωτικές, εκτός κάποιων εξαιρέσεων, υπήρξε πτώση περί τα 250 μόρια.

• Οι αστυνομικές σχολές, στην πλειονότητά τους, κινήθηκαν ανοδικά.

• Για τους υποψηφίους ανά ομάδα προσανατολισμού των ΓΕΛ, η ομάδα προσανατολισμού θετικών σπουδών έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, 91,13%.

• Για τους επιτυχόντες των ΕΠΑΛ, ο τομέας Διοίκησης και Οικονομίας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας, 94,96%.

• Οσον αφορά το φύλο των εισακτέων, τα κορίτσια είχαν ποσοστό επιτυχίας 53,48% και τα αγόρια 46,52%.

Οι προθεσμίες εγγραφών και η αναζήτηση στέγης

Το… τροχάδην για τις ευκαιρίες στην αγορά μικρών κατοικιών αρχίζει από σήμερα για τους πρωτοετείς που εισήχθησαν σε σχολή μακριά από το πατρικό τους. Εύλογα, η Airbnb είναι ένας βασικός «εχθρός» όσων αναζητούν σπίτι στην Αθήνα και σε άλλες τουριστικές πόλεις.

Ειδικότερα, και στο θέμα της φοιτητικής στέγης η επιταγή της δωρεάν παιδείας αποδεικνύεται ελλειμματική, καθώς, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, οι προσφερόμενες θέσεις σε φοιτητικές εστίες προσεγγίζουν τις 14.000 ενώ υπολογίζεται ότι οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το πατρικό τους προσεγγίζουν τις 100.000. Οι φοιτητές που εισήχθησαν σε σχολή εκτός οικογενειακής έδρας θα «γλιτώσουν» το ταξίδι στην πόλη της σχολής, καθώς οι εγγραφές θα γίνουν ηλεκτρονικά. Θα εισέλθουν σε ηλεκτρονική διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας με τον κωδικό του υποψηφίου και κατόπιν θα πάρουν νέο κωδικό για να πραγματοποιήσουν την εγγραφή. Η διαδικασία θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες για τις εγγραφές σε ΑΕΙ με την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας.

Η προθεσμία για στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, Πυροσβεστική και ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις σχολές. Για τις μετεγγραφές, η προθεσμία ξεκινάει στις αρχές Νοεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι, μέσω της ειδικής εφαρμογής μετεγγραφών στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr, θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση, ενώ έχουν δικαίωμα υποβολής μιας αίτησης μετεγγραφής για αντίστοιχη σχολή ή τμήμα έως δύο διαφορετικών ΑΕΙ.

https://www.kathimerini.gr/society/1040022/sto-panepistimio-me-vathmologia-0-8/