Πανελλαδικές: χαμηλές πτήσεις

29.06.2019

Σαφώς πτωτικό είναι το πλαίσιο για τις βάσεις εισαγωγής στην πλειονότητα των σχολών ΑΕΙ μετά και την ανακοίνωση, χθες, των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων. Συγκριτικά με το 2018 έχουμε πολύ χειρότερες επιδόσεις σε Χημεία και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, και πτώση σε Αρχαία και Φυσική. Βελτιωμένες είναι οι επιδόσεις στη Βιολογία και στα Μαθηματικά. Βεβαίως, καθώς υπάρχουν σχολές διαφόρων ταχυτήτων ανάλογη θα είναι και η πτώση: μικρότερη στα βαθμολογικά ρετιρέ, μεγαλύτερη στα χαμηλής ζήτησης περιφερειακά τμήματα (θεωρείται σίγουρο ότι σε κάποια τμήματα θετικών και τεχνολογικών επιστημών θα ξεπεράσει τα 1.000 μόρια). Επίσης, είναι σίγουρο ότι φέτος, μετά την αναβάθμιση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια και τη σημαντική αύξηση των θέσεων εισαγωγής, θα υπάρξουν πανεπιστημιακά τμήματα στα οποία θα εισαχθούν υποψήφιοι με μέσον όρο 4 και 5.

Ειδικότερα, ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία των επιδόσεων των φετινών υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Στις εξετάσεις πήραν μέρος συνολικά 94.787 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 81.244 από τα Γενικά Λύκεια και οι 12.543 από τα Επαγγελματικά Λύκεια, θα διεκδικήσουν συνολικά 79.631 θέσεις. Για τη μεγάλη κατηγορία υποψηφίων, των ΓΕΛ, η τάση είναι σαφώς πτωτική σε όλα τα πεδία, με διαβαθμίσεις. Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων με τη συνδρομή του μαθηματικού-αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη, προβλέπονται τα εξής:

• Στο 1ο πεδίο (ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών) οι αριστούχοι (πάνω από 18) στα Αρχαία μειώθηκαν σε σύγκριση με το 2018 (από 4,67% σε 2,84%). Αρα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ελαφρά πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές (π.χ. πέρυσι η βάση στη Νομική Αθηνών ήταν 18.219 μόρια), η οποία θα διευρύνεται στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια.

• Στο 2ο πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) αναμένεται καθίζηση των βάσεων εισαγωγής, μετά την πανωλεθρία στη Χημεία και τα χειρότερα αποτελέσματα στη Φυσική. Ενδεικτικά, οι άριστες επιδόσεις στη Φυσική μειώθηκαν σε 12% από 16,5% και στη Χημεία σε 4,37% από 23%. Αυτό θα πιέσει έντονα πτωτικά τις επιδόσεις, χωρίς να αποκλείεται η πλέον περιζήτητη σχολή –των Η/Υ του ΕΜΠ– να βρεθεί κάτω από τις 18.000 μονάδες (πέρυσι ήταν 18.240). Η πτώση θα είναι πολύ μεγάλη στις χαμηλόβαθμες σχολές, με δεδομένη και την αύξηση των θέσεων εισαγωγής στο πεδίο.

• Για το 3ο πεδίο (υγείας και ζωής) η Βιολογία και η Χημεία αποτελούν τα δύο μαθήματα υψηλής βαρύτητας. Στη Βιολογία οι αριστούχοι αυξήθηκαν κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, οι χειρότερες επιδόσεις σε Χημεία και Φυσική εκτιμάται ότι θα ψαλιδίσουν τις βάσεις εισαγωγής. Το ψαλίδισμα θα είναι μικρότερο στις ιατρικές (θεωρείται δύσκολο η Ιατρική να διατηρήσει το όριο των 19.000 μονάδων· πέρυσι ήταν 19.029), αλλά θα διευρύνεται στις χαμηλότερες βάσεις του πεδίου.

• Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 4ου πεδίου (οικονομίας και πληροφορικής) στα Μαθηματικά είναι λίγο καλύτερες από πέρυσι, ωστόσο είναι σημαντικά χειρότερες στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (οι αριστούχοι μειώθηκαν από 21,8% το 2018 σε 12,2% φέτος).

Ωστόσο, λόγω της αύξησης των θέσεων εισαγωγής, το πλαίσιο για τις βάσεις συγκριτικά με πέρυσι είναι πτωτικό.

https://www.kathimerini.gr/society/1031354/panelladikes-chamiles-ptiseis/