Τα παράδοξα του νέου χάρτη των ΑΕΙ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
27.05.2019
Εως πέρυσι λειτουργούσε στην Καρδίτσα Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου, ενταγμένο στο ΤΕΙ Θεσσαλίας. Μάλιστα, ήταν από τα ελάχιστα με το σχετικό αντικείμενο. Προφανής επαγγελματική προοπτική των πτυχιούχων του, η σπουδαία τέχνη του επιπλοποιού.
Από φέτος, διά χειρός του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, το ίδιο τμήμα αναβαθμίστηκε σε πανεπιστημιακό, με τον τίτλο Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού, και συγχωνεύτηκε με τη Δασολογία. Πέρυσι, τα δύο τμήματα είχαν 170 θέσεις εισακτέων, φέτος θα πάρουν 230! Στην Κρήτη, η Νοσηλευτική θα λειτουργεί σε άλλο ΑΕΙ από την Ιατρική του νησιού, ενώ στη Ζάκυνθο το τμήμα δεν αποκλείεται να έχει πολλούς εισακτέους στα χαρτιά, αλλά λίγους φοιτητές στην πράξη. Πρόκειται για ορισμένα από τα παράδοξα του νέου χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στον οποίο τα ΤΕΙ αναβαθμίστηκαν σε πανεπιστήμια, και με σαφή προεκλογική στόχευση αυξήθηκε ο αριθμός των εισακτέων τους, όπως αυτός ανακοινώθηκε λίγες ημέρες από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλωστε, για τη δημιουργία πολλών νέων τμημάτων πίεσαν και τοπικοί, κομματικοί παράγοντες.
Ειδικότερα, ο αριθμός των εισακτέων για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά ορίστηκε στις 78.335 θέσεις. Σε σχέση με το 2018, οι θέσεις αυξήθηκαν κατά 3.643 θέσεις (πέρυσι δόθηκαν 74.692 θέσεις). Ωστόσο, φέτος οι περισσότερες επιπλέον θέσεις δόθηκαν στα πανεπιστημιακά τμήματα που δημιουργήθηκαν από την απορρόφηση από πανεπιστήμια τμημάτων ΤΕΙ χαμηλής ζήτησης. Ουσιαστικά, ο κ. Γαβρόγλου «στέλνει» φοιτητές σε τμήματα με αβέβαια προγράμματα σπουδών, χωρίς διδάσκοντες και θολά επαγγελματικά δικαιώματα. Μάλιστα, η συνολική αύξηση του αριθμού θα επιβαρύνει τελικά τα κεντρικά πανεπιστήμια, που θα δεχθούν τον φόρτο των μετεγγραφών μετά τον Νοέμβριο.
Συγκεκριμένα, από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας για τον αριθμό των εισακτέων και το νέο μηχανογραφικό δελτίο με τη συνδρομή του μαθηματικού αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη αναδεικνύονται –ακαδημαϊκά και μη– παράδοξα.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του νέου τμήματος στη Καρδίτσα, όπου εφευρίσκονται οι επιστήμες ξύλου και συνδέονται με τη δασολογία, ενώ μετέωρος μένει ο σχεδιασμός. Αραγε τι θα διδαχθούν να σχεδιάζουν οι απόφοιτοι του Τμήματος «Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού»;
Από την άλλη, στοίχημα είναι ο τελικός αριθμός των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος Περιβάλλοντος στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, που πήρε 230 θέσεις. Το τμήμα προέρχεται από τη συνένωση δύο τμημάτων ΤΕΙ Ιονίων Νήσων που πέρυσι είχαν σχεδόν τους μισούς εισακτέους.
Στο Ηράκλειο ιδρύθηκε πρόσφατα Τμήμα Νοσηλευτικής σε ένα πανεπιστήμιο (το Ελληνικό Μεσογειακό) και σε αυτό ορίστηκαν 100 εισακτέοι. Στην ίδια πόλη υπάρχει Ιατρική Σχολή, αλλά σε άλλο πανεπιστήμιο (το Κρήτης) με 110 εισακτέους. Αποτέλεσμα είναι δύο συμπληρωματικά τμήματα (με αντίστοιχα συμπληρωματικές εκπαιδευτικές ανάγκες) να υπάρχουν σε διαφορετικά ΑΕΙ.
Η επιστήμη της νοσηλευτικής επίσης θα διδάσκεται μέσα στο ίδιο πανεπιστήμιο –το Διεθνές– αλλά σε δύο… μεριές. Συγκεκριμένα, το Διεθνές Πανεπιστήμιο έχει δύο Tμήματα Νοσηλευτικής: το ένα στη Θεσσαλονίκη, για το οποίο ορίστηκαν 115 εισακτέοι, και το άλλο στο Διδυμότειχο, όπου ορίστηκαν υπερδιπλάσιοι εισακτέοι, 255.
Παράλληλα, προκαλεί θυμηδία η διαφοροποίηση-διελκυστίνδα δύο τμημάτων, το ένα στη λεωφόρο Συγγρού και το άλλο στην Ιερά Οδό, διά μέσου… Αμφισσας. Στο Πάντειο Πανεπιστήμιο υπάρχει το Tμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης με 244 εισακτέους. «Αντίπαλός» του, το τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (που εδρεύει στην Ιερά Οδό) με αντεστραμμένο τίτλο: Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης, με 220 εισακτέους. Μόνο που, για να το βρουν οι φοιτητές του, πρέπει να κατευθυνθούν όχι στην Ιερά Οδό, αλλά στην Αμφισσα, όπου και η έδρα του τμήματος, το οποίο έως πέρυσι ήταν τμήμα του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος! Πανεπιστημιοποιήθηκε με απόφαση του ομότιμου πανεπιστημιακού και υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Υπέρβαση εισακτέων
Για μία ακόμη φορά το υπουργείο Παιδείας αγνόησε τις εισηγήσεις των πανεπιστημίων για τον αριθμό των φοιτητών που μπορούν να εκπαιδεύσουν. Ενδεικτικά, φέτος το υπουργείο υπερέβη τη γνώμη της Συγκλήτου του ΑΠΘ κατά 60% και του ΟΠΑ σχεδόν κατά 100%. Συγκεκριμένα, το ΑΠΘ πρότεινε 4.090 πρωτοετείς φοιτητές για τα 42 τμήματά του. Ο αριθμός που αποφάσισε ο υπουργός Κώστας Γαβρόγλου ήταν 6.554 θέσεις (υπέρβαση 60%). Αντίστοιχη εικόνα στο Οικονομικό Παν. Αθηνών. Το ίδρυμα ζήτησε 880 εισακτέους και το υπουργείο τού «στέλνει» 1.687 (υπέρβαση 92%). Το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα γίνουν διορισμοί που θα καλύψουν τις ελλείψεις λόγω των συνταξιοδοτήσεων. Ο αντίλογος λέει ότι ούτε οι διορισμοί καλύπτουν την υπερβολική υπέρβαση του αριθμού εισακτέων σε σχέση με τις εισηγήσεις των ΑΕΙ. Για παράδειγμα, θα αυξηθούν κατά πολύ οι διδάσκοντες στο ΟΠΑ; Επίσης, το υπουργείο πώς προνοεί για την εκτίναξη του τελικού αριθμού φοιτητών στα κεντρικά ΑΕΙ λόγω των μετεγγραφών;
https://www.kathimerini.gr/society/1025770/ta-paradoxa-toy-neoy-charti-ton-aei/