Νέες τάσεις στις Πανελλαδικές: Οι μηχανικοί στο προσκήνιο

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

21/12/2018

 

Το επάγγελμα του γιατρού και του νομικού χάνει δυνάμεις; Από τις δηλώσεις των υποψηφίων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων, τις οποίες παρουσιάζει η «Κ» κατ’ αποκλειστικότητα, προκύπτει ότι φρενάρει η δυναμική της ζήτησης από τους 18χρονους για τις Νομικές και Ιατρικές Σχολές, η οποία ήταν σταθερά ανοδική κατά τη δεκαετία της κρίσης. Εμπορικό Ναυτικό και οικονομικά τμήματα είναι οι πρωταγωνιστές της φετινής χρονιάς, ενώ διαμορφώνεται μία τάση που δεν ήταν διακριτή τα προηγούμενα χρόνια. Πολλοί υποψήφιοι επιλέγουν σχολή, ακόμη και χαμηλής ζήτησης, η οποία ωστόσο έχει έδρα στην πόλη τους, για να αποφύγουν τα έξοδα της «μετανάστευσης».

Ειδικότερα, φέτος οι υποψήφιοι Γενικού Λυκείου ήταν 79.326 έναντι 78.725 το 2017, συνεπώς η σύγκριση των πρώτων προτιμήσεων των υποψηφίων των δύο ετών είναι ασφαλής για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τις επιλογές τους. Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Παιδείας με τη συνδρομή του μαθηματικού και εκπαιδευτικού αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη, προκύπτουν τα εξής ενδεικτικά:

• Εντύπωση προκαλεί το «φρένο» στη συνεχή αύξηση των πρώτων προτιμήσεων για τις Ιατρικές Σχολές, αφού το πτυχίο της Ιατρικής θεωρείται από τα καλύτερα διαβατήρια για το εξωτερικό. Η Ιατρική Αθηνών παραμένει η σχολή με τις περισσότερες πρώτες προτιμήσεις, με 2.545 υποψηφίους να την έχουν πρώτο στόχο, ωστόσο σε σχέση με πέρυσι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα παρά την αύξηση του αριθμού υποψηφίων.

• Η Νομική Αθηνών είναι πάντα ο πρώτος στόχος μεταξύ των υποψηφίων θεωρητικών σπουδών και δεύτερη στο σύνολο των σχολών, μετά την Ιατρική Αθηνών, με 2.021 πρώτες προτιμήσεις – μειωμένες κατά σχεδόν 100. Από την άλλη, στην Ψυχολογία καταγράφεται σταθερή ζήτηση.

• Υπάρχει αύξηση των υποψηφίων που στόχευσαν σε τμήματα Μηχανικών: ενδεικτικά, στους Πολιτικούς Μηχανικούς του EMΠ για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, όπως και στους Μηχανολόγους Μηχανικούς. Γεγονός που ερμηνεύεται ως δείγμα μεταστροφής των 18χρονων απέναντι στον κατασκευαστικό κλάδο που επί χρόνια είχε πτώση αλλά, πιθανόν, μετά την αποφοίτησή τους (σε τουλάχιστον πέντε έτη) να έχει σταθεροποιηθεί σε θετικό πρόσημο.

• Στους πρωταγωνιστές της αύξησης των πρώτων προτιμήσεων εγγράφεται η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με αύξηση κατά 195. Γεγονός που δείχνει τη στροφή των υποψηφίων σε σπουδές με σημαντικές προοπτικές απασχόλησης. Επίσης, αύξηση καταγράφεται στις ναυτιλιακές σπουδές, καθώς και στα τμήματα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, μετά την επί χρόνια «αμφισβήτηση» των οικονομικών σπουδών εν μέσω κρίσης.

• Αντίθετα, η αύξηση των υποψηφίων που είχαν πρώτο στόχο τα Παιδαγωγικά Τμήματα, αποδίδεται κυρίως σε έναν τεχνικό λόγο του συστήματος: στην κατάργηση του επιπλέον μαθήματος για την εισαγωγή σε αυτά.

• Τμήματα χαμηλής ζήτησης στην περιφέρεια αύξησαν τις πρώτες προτιμήσεις. Γεγονός που δείχνει ότι περισσότεροι υποψήφιοι επέλεξαν να σπουδάσουν στην πόλη τους ανεξαρτήτως επιστημονικού αντικειμένου. Τέτοια τμήματα είναι το Διεθνούς Εμπορίου στην Καστοριά, η Διοίκηση Επιχειρήσεων στον Αγιο Νικόλαο, το Αγροτικής Ανάπτυξης στην Ορεστιάδα, το Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα.

http://www.kathimerini.gr/1001234/article/epikairothta/ellada/nees-taseis-stis-panelladikes-oi-mhxanikoi-sto-proskhnio