Πανελλαδικές με δύο μεγάλες αλλαγές
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
05.05.2018
Την προσεχή Πέμπτη οι πρώτοι υποψήφιοι –οι μαθητές των επαγγελματικών λυκείων– θα περάσουν τις πύλες των εξεταστικών κέντρων για να διεκδικήσουν μία θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο μεγάλος αριθμός των υποψηφίων –των γενικών λυκείων– θα αρχίσει τη μάχη των Πανελλαδικών την Παρασκευή 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, συνολικά για το 2018-2019 οι θέσεις εισακτέων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα είναι 74.692. Σε αυτές δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις των στρατιωτικών σχολών, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των ακαδημιών του εμπορικού ναυτικού.
Ειδικότερα, οι δύο αλλαγές των φετινών Πανελλαδικών σε σχέση με πέρυσι είναι ότι καταργήθηκε το επιστημονικό πεδίο των παιδαγωγικών τμημάτων και οι υποψήφιοι που θέλουν να διεκδικήσουν μία θέση στα παιδαγωγικά, μπορούν να το κάνουν χωρίς να «εγκλωβίζονται» σε ένα πεδίο. Ετσι, τα παιδαγωγικά τμήματα περιλαμβάνονται και στα τέσσερα επιστημονικά πεδία. Η δεύτερη αλλαγή αφορά τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Λόγω της συγχώνευσης, αυξήθηκε σε 5% το ποσοστό των θέσεων που θα διεκδικήσουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ στο νέο ΑΕΙ. Και αυτό διότι «χάνουν» τις θέσεις των δύο κατηργημένων ΤΕΙ τις οποίες διεκδικούσαν έως πέρυσι.
Η έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων γίνεται παραδοσιακά και για τις δύο κατηγορίες υποψηφίων με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Εκθεση. Για τη μεγαλύτερη, των γενικών λυκείων, πέρυσι στο πλαίσιο της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας δόθηκε κείμενο του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα. Η Νεοελληνική Γλώσσα είναι μεταξύ των μαθημάτων που δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψηφίους. Ενδεικτικά, πέρυσι στο μάθημα μόνο το 1,25% βαθμολογήθηκε πάνω από 18. Στον αντίποδα, το 13,58% βαθμολογήθηκε κάτω από 10, με την πλειονότητα των υποψηφίων να συνωστίζεται στις μεσαίες βαθμολογίες. Το χαμηλότερο ποσοστό αριστούχων στο μάθημα κατεγράφη το 2006 (0,66%) και το υψηλότερο το 2012 (2,04%).
Πέρυσι, ωστόσο, κατεγράφη το μεγαλύτερο ποσοστό κάτω από τη βάση, στα Μαθηματικά Κατεύθυνσης από τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού των Οικονομικών. Το συνολικό ποσοστό ήταν 83,45% αλλά το εντυπωσιακό είναι ότι ο ένας στους δύο –ακριβές ποσοστό (48,62%)– έγραψε κάτω από 5, δηλαδή οι μισοί υποψήφιοι της Ομάδας δεν απάντησαν σωστά ούτε σε ένα ερώτημα θεωρίας.
Σύμφωνα με τον μαθηματικό-αναλυτή Στράτο Στρατηγάκη, η μεγάλη αποτυχία οφείλεται στην επιλογή θεμάτων από την ύλη και των τριών τάξεων λυκείου και όχι μόνο από της Γ΄ Λυκείου. Η στροφή αυτή της Κεντρικής Εξεταστικής Επιτροπής ως προς την επιλογή των θεμάτων των εξετάσεων έγινε ευκρινής πέρυσι (με διαβαθμίσεις ανά μάθημα) αλλά είχε ξεκινήσει από το 2016.
«Το διάστημα έως την έναρξη των εξετάσεων είναι δύσκολο για όλους. Θα πρέπει, όμως, να περάσει ήρεμα, ψύχραιμα, χωρίς ακρότητες... υπεραισιοδοξίας ή απαισιοδοξίας. Στη διαμόρφωση ενός τέτοιου κλίματος στο σπίτι θα βοηθήσουν πρώτα οι γονείς. Αλλά και οι υποψήφιοι θα πρέπει με σοβαρότητα και ηρεμία να κάνουν τις τελευταίες επαναλήψεις τους. Το κυριότερο, θα πρέπει να δείξουν με κάθε τρόπο οι γονείς στα παιδιά τους το αυτονόητο: ότι δηλαδή, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, αυτοί αγαπούν το παιδί και το θαυμάζουν για τον αγώνα του» αναφέρει στην «Κ» η κ. Αμαλία Τριπαμπούκη, φιλόλογος και μητέρα δύο παιδιών που πέρασαν τη δοκιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Μακριά από το Διαδίκτυο
Και προσθέτει: «Οι υποψήφιοι καλό θα είναι να έχουν ήδη προγραμματίσει τι θα διαβάζουν κάθε μέρα. Αυτό το καθημερινό πρόγραμμα, όμως, θα πρέπει να είναι εφικτό, σύμφωνα με τις αντοχές τους. Καλό θα είναι το καθημερινό διάβασμα να τελειώνει νωρίς, ώστε να υπάρχει χρόνος για ξεκούραση. Πραγματική ξεκούραση είναι η ενασχόληση με οτιδήποτε άλλο εκτός από τα μαθήματα των Πανελλαδικών και την περιήγηση στο Διαδίκτυο. Αυτό το τελευταίο δεν ξεκουράζει. Αντίθετα, κουράζει τα μάτια και το μυαλό, δίνοντας την ψευδαίσθηση της ξεκούρασης. Επίσης, οι μαθητές θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα διατροφής που δίνουν νοητική διαύγεια. Αυτά μπορεί να βλάψουν τον οργανισμό, αν υπάρχει κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί. Επιπλέον, όταν περάσει η δράση τους, η πνευματική κόπωση επανέρχεται σε όλη την έκτασή της. Το καλύτερο είναι η ισορροπημένη και καλή διατροφή και ο αρκετός ύπνος».
http://www.kathimerini.gr/967375/article/epikairothta/ellada/panelladikes-me-dyo-megales-allages