Ράβε - ξήλωνε με τις Πανελλαδικές

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

04.04.2017

Τον ασκό των λαθών άνοιξε το υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας σειρά άστοχων ενεργειών, παλινωδιών και ενός πρωτοφανούς ράβε-ξήλωνε, παραμονές των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Στο διάστημα του τελευταίου ενός μηνός, τρεις φορές η ηγεσία του υπουργείου έχει αναιρέσει εξαγγελίες της για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Πρόκειται για τη μείωση της... μείωσης του αριθμού των εισακτέων και για τη χορήγηση, σε όσους υποψηφίους δεν έχουν δηλώσει πέμπτο προς εξέταση μάθημα, της δυνατότητας να το δηλώσουν ώστε να διευρύνουν τις επιλογές σχολών. Νέο ολισθηρό θέμα που άνοιξε το υπουργείο Παιδείας, αυτό των επαναληπτικών εξετάσεων (για όσους απουσιάσουν δικαιολογημένα από τις πρώτες εξετάσεις), οι οποίες αφού είχαν καταργηθεί από τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, χθες ανακοινώθηκε ότι θα οργανωθούν τον Σεπτέμβριο, αφού θα έχουν ανακοινωθεί οι βάσεις εισαγωγής –γύρω στις 25 Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο– για την πλειονότητα των υποψηφίων. Μάλιστα, δεν ανακοινώθηκαν οι θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ τις οποίες θα διεκδικήσουν όσοι μετάσχουν στις επαναληπτικές εξετάσεις. Η αναταραχή στους χιλιάδες υποψηφίους είναι μεγάλη, ενώ λόγω της μετάθεσης των επαναληπτικών εξετάσεων ενδέχεται να υπάρξει σειρά προσφυγών από υποψηφίους που θα υποστηρίξουν ότι οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις δεν οργανώθηκαν με ίσους όρους για όλους, χωρίς να αποκλείεται η καταδολίευση της διαδικασίας από κάποιους υποψηφίους. Παράλληλα, υπάρχουν σημαντικές ασάφειες στην απόφαση του υπουργείου για τις θέσεις που θα δοθούν στους υποψηφίους των επαναληπτικών εξετάσεων. Hδη πάντως είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι οι εν θερμώ αποφάσεις και ο κάκιστος φετινός προγραμματισμός προκαλούν μεγάλη αναταραχή στους χιλιάδες υποψηφίους που προετοιμάζονται επί χρόνια για το κρίσιμο άλμα προς τα ΑΕΙ και σαφώς πλήττουν την αξιοπιστία της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Ειδικότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε γνωστό ότι δεν θα οργανωθούν φέτος, σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, επαναληπτικές εξετάσεις. Χθες, το υπουργείο άλλαξε απόφαση και ανακοίνωσε ότι θα οργανωθούν επαναληπτικές τον Σεπτέμβριο, όχι μόνο σε αυτό στο οποίο απουσίασαν, αλλά σε όλα τα μαθήματα. Συγκεκριμένα:

• Οι νέες επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις θα αφορούν όχι μόνο τους υποψηφίους των γενικών λυκείων αλλά και των επαγγελματικών.

• Προϋπόθεση για την εισαγωγή τους σε κάποιο τμήμα είναι να λάβουν σε αυτές τις εξετάσεις βαθμολογία τουλάχιστον ίση με αυτήν του τελευταίου επιτυχόντα των πανελλαδικών εξετάσεων του Ιουνίου στο συγκεκριμένο τμήμα για ξεχωριστό αριθμό θέσεων. Συνεπώς, θα διατεθούν επιπλέον –άγνωστο πόσες μέχρι στιγμής– θέσεις για τους συμμετέχοντες στις επαναληπτικές.

• Οι υποψήφιοι στις επαναληπτικές πανελλαδικές θα διαγωνιστούν σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει στην αίτηση-δήλωση του Φεβρουαρίου –συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων και των πρακτικών δοκιμασιών των ΤΕΦΑΑ– και όχι μόνο σε όσα απουσίασαν.

• Ο υποψήφιος που τυχόν απουσιάσει σε ένα ή περισσότερα μαθήματα οφείλει να δηλώσει εντός ορισμένης προθεσμίας αν προτίθεται να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση θέσης από τη γενική κατηγορία των υποψηφίων και να διεκδικήσει θέση από το ειδικό ποσοστό των ασθενών. Ο γ.γ. του υπουργείου Ιωάννης Παντής ανέφερε χθες στην «Κ» ότι πέρυσι είχαν δώσει περίπου 600 υποψήφιοι επαναληπτικές και ότι η φετινή απόφαση για εξέταση εκ νέου σε όλα τα μαθήματα, και όχι μόνο σε εκείνο στο οποίο ο υποψήφιος θα απουσιάσει, θα αποτρέψει υποψηφίους να «αρρωστήσουν», για να δοκιμάσουν την τύχη τους με καλύτερους όρους τον Σεπτέμβριο. Από την άλλη, πάντως, σχολιάζοντας την απόφαση, ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης ανέφερε στην «Κ» το παράδοξο οι υποψήφιοι των επαναληπτικών του Σεπτεμβρίου να διαγωνιστούν σε άλλα θέματα σε άλλο χρόνο, αλλά να πρέπει να συγκεντρώσουν τα ίδια μόρια μ’ αυτούς που έδωσαν τον Ιούνιο για να εισαχθούν. Τέλος, το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει ορίσει ακριβώς ποιος θα είναι ο αριθμός των θέσεων που θα διατεθούν σε όσους συμμετάσχουν στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις δημιουργεί υπόνοιες για καταστρατήγηση του αδιάβλητου των εξετάσεων.

http://www.kathimerini.gr/903621/article/epikairothta/ellada/rave---3hlwne-me-tis-panelladikes