22 Αυγούστου αναμένονται οι βάσεις ΑΕΙ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

 

28/7/2016

 

Η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ άρχισε, καθώς το υπουργείο Παιδείας έβαλε μάλλον στοίχημα να κάνει ρεκόρ γρηγορότερης ανακοίνωσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ανακοίνωση προσδιορίζεται την εβδομάδα 22 με 26 Αυγούστου, αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου. Πέρυσι οι βάσεις είχαν ανακοινωθεί στις 26 Αυγούστου, ενώ φέτος το υπουργείο κατάφερε να εκδώσει πολύ γρήγορα και τις βαθμολογίες των υποψηφίων, στις 16 Ιουνίου.

Βέβαια, δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρή ανατροπή, αφού, πλην του υπουργείου Παιδείας, τα υπουργεία Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη οφείλουν –χωρίς καθυστέρηση– να δώσουν τα αποτελέσματα των πρακτικών εξετάσεων των υποψηφίων για τις σχολές που εποπτεύουν (π.χ. στρατιωτικές), ώστε να ενταχθούν στο μηχανογραφικό σύστημα των ΑΕΙ/ΤΕΙ.

Ειδικότερα, στις πανελλαδικές εξετάσεις μετείχαν συνολικά 103.402 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι λυκείου για 69.985 θέσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Με τα έως τώρα δεδομένα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός - αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Το χάσμα μεταξύ των υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων πανεπιστημιακών σχολών θα διευρυνθεί, καθώς η Ιατρική Αθηνών θα ξεπεράσει τα 19.000 μόρια, ενώ στον αντίποδα τα παιδαγωγικά τμήματα δεν αποκλείεται να πέσουν κάτω και από τα 10.000 μόρια. Και αυτό, διότι τα άλλοτε περιζήτητα τμήματα «πληρώνουν» τους μηδενικούς διορισμούς στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ενώ «απομονώθηκαν» σε δικό τους πεδίο – γεγονός που θα προκαλέσει καθίζηση στις βάσεις τους έως και στα 9.000 μόρια.

• Το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής αναμένεται ότι θα κινηθεί στα 9.000 για τα τμήματα ΑΕΙ χωρίς ειδικό μάθημα, ενώ για τα ΤΕΙ στα 5.000 με 6.000 μόρια.

• Οι βάσεις των ΤΕΙ θα κάνουν βαθμολογικές βουτιές, ακόμη και 2.000 μορίων και πάνω.

• Θα υπάρξουν σχολές με σημαντική άνοδο βάσης, κυρίως εκείνες που βρίσκονται στις μέτριες βαθμολογικές κλίμακες (12 με 15) όπου φέτος υπήρξε υπερσυγκέντρωση υποψηφίων.

Βεβαίως, όπως αναφέρει ο κ. Στρατηγάκης, καθώς φέτος εφαρμόσθηκε νέο σύστημα εξετάσεων, δυσχεραίνεται η σύγκριση με τα δεδομένα του 2015. Ενδεικτικά, φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, δεν μετράει ο προφορικός βαθμός που έδινε στους περισσότερους υποψηφίους μέχρι 600 μόρια, ενώ τα 6 ή 7 εξεταζόμενα μαθήματα περιορίσθηκαν σε 4 ή 5. Παράλληλα, έγινε διαφορετική κατανομή σχολών στα επιστημονικά πεδία και άρα υπάρχει αλλαγή των ισορροπιών στα μηχανογραφικά δελτία. Για παράδειγμα, τα Τμήματα Γεωπονίας εντάχθηκαν και στο 3ο πεδίο, κάτι που θα ανεβάσει τη βάση τους. Από την άλλη, περιορίστηκαν οι διέξοδοι που είχαν οι υποψήφιοι να δηλώσουν σχολές άλλου επιστημονικού πεδίου, πλην της βασικής τους επιλογής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρυσι 4.024 υποψήφιοι θεωρητικής κατεύθυνσης επέλεξαν να εξεταστούν στα Μαθηματικά για να διεκδικήσουν θέση στις στρατιωτικές σχολές. Από φέτος, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα.

 

http://www.kathimerini.gr/869099/article/epikairothta/ellada/22-aygoystoy-anamenontai-oi-vaseis-aei