Πού «πάνε» οι βαθμολογίες
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
29.05.2016
Με σαφή πρόθεση να μην αποτυπωθεί η γύμνια του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος με βαθμολογίες εισαγωγής σε ΑΕΙ/ΤΕΙ κοντά στο 2, η... πρώτη φορά του νέου εξεταστικού συστήματος πανελλαδικών εξετάσεων συνοδεύτηκε από ευκολότερα θέματα σε σχέση με πέρυσι, κάνοντας το... ψυχολογικό 10 εύκολη υπόθεση για τους υποψηφίους. Ετσι, αναμένεται υπερσυγκέντρωση επιδόσεων στις μικρομεσαίες βαθμολογίες. Το τοπίο αλλάζει για όσους κινούνται στα βαθμολογικά ρετιρέ και διεκδικούν μία θέση στις περιζήτητες σχολές – ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο καταγράφονται διαφορετικές τάσεις. Βεβαίως, η γενική εκτίμηση είναι ότι και οι αριστούχοι θα είναι περισσότεροι, αφού πέρυσι μόνον 581 υποψήφιοι γενικού λυκείου είχαν βαθμό πρόσβασης πάνω από 19, σε σύνολο περίπου 79.000 υποψήφιων. Στις εξετάσεις του 2015 και του 2013 ο αριθμός των αριστούχων με γενικό βαθμό πάνω από 19 ήταν μικρότερος των 1.000, σε αντίθεση με το ρεκόρ του 2009, οπότε αρίστευσαν 3.253 υποψήφιοι.
Από πού ξεκινάμε
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, βασική παράμετρος για την προσπάθεια εκτίμησης των τάσεων στις βάσεις εισαγωγής εφέτος είναι ότι ξεκινάμε από χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό διότι εφέτος δεν μετρούν στη διαμόρφωση των τελικών μορίων ενός υποψηφίου οι προφορικοί βαθμοί, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι μεγαλύτεροι από εκείνους των γραπτών πανελλαδικών εξετάσεων. Βέβαια, όσο πιο χαμηλές είναι οι γραπτές επιδόσεις, τόσο πιο μεγάλο είναι το bonus των προφορικών, που «χάνεται» φέτος. Για παράδειγμα, ένας υποψήφιος που γράφει 19,5 στα γραπτά έχει μετά βεβαιότητας ανάλογο προφορικό βαθμό. Αντίθετα, ένας υποψήφιος με βαθμό πέριξ του 11 στα γραπτά, ευνοείται από το bonus των υψηλότερων βαθμών στα προφορικά.
Πιο συγκεκριμένα, ανά επιστημονικό πεδίο σχολών:
• Για τους υποψηφίους ανθρωπιστικών, νομικών και κοινωνικών επιστημών (1ο πεδίο) απομένει η εξέταση των Λατινικών αύριο, μάθημα εύκολο. Από τις πληροφορίες για την έως τώρα βαθμολόγηση των γραπτών στα Αρχαία Προσανατολισμού (μάθημα με τον υψηλότερο συντελεστή βαρύτητας) και τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων στην Ιστορία (το δεύτερο μάθημα βαρύτητας) προκύπτει ότι η πλειονότητα των υποψηφίων εύκολα θα περάσει το 10, αλλά για το άριστα υπάρχουν... αγκάθια. Ετσι το βαθμολογικό «κατώφλι» εισαγωγής εκτιμάται να ανεβαίνει γύρω στο 13 με 14, ενώ στα ίδια με πέρυσι επίπεδα θα κινηθούν οι υψηλόβαθμες σχολές.
• Για τους υποψηφίους θετικών και τεχνολογικών επιστημών (2ο πεδίο), τα θέματα στη Φυσική Προσανατολισμού χαρακτηρίστηκαν τα ευκολότερα των τελευταίων ετών. Αυτό θα περιορίσει τους υποψηφίους με βαθμό κάτω από το 10. Από την άλλη, στα Μαθηματικά, παρότι το ποσοστό των γραπτών κάτω από το 10 αναμένεται χαμηλότερο του περυσινού 70%, πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα αναφέρουν ότι γραπτά πάνω από το 15 δύσκολα θα ξεπεράσουν το περυσινό 7,52% (η σύγκριση με τις επιδόσεις του πολυπληθέστερου 2ου κύκλου τεχνολογικής κατεύθυνσης). Αρα, αναμένεται πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές.
• Για τους υποψηφίους επιστημών υγείας (3ο πεδίο), μετά τα πανεύκολα θέματα στη Φυσική, την Παρασκευή οι υποψήφιοι εξετάστηκαν στη Βιολογία. «Το διαγώνισμα ήταν μεγαλύτερης δυσκολίας από το αντίστοιχο περυσινό και οι επιδόσεις θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις βάσεις στις περιζήτητες ιατρικές σχολές, καθώς το μάθημα έχει αυξημένη βαρύτητα για τις σχολές του πεδίου», είπε στην «Κ» ο φροντιστής Γ. Χατζητέγας.
• Για τις σχολές επιστημών εκπαίδευσης, η πτώση είναι δεδομένη –έως και τα 10.000 μόρια για τα περιφερειακά τμήματα– λόγω της μείωσης του αριθμού υποψηφίων και της απώλειας του bonus των προφορικών.
• Καθώς ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις στα τέσσερα μαθήματα του 5ου πεδίου, οικονομίας - πληροφορικής, τα έως τώρα δεδομένα –π.χ. θέματα ανάλογης δυσκολίας με πέρυσι σε Μαθηματικά και Πληροφορική για τους μέτρια προετοιμασμένους, αλλά με παγίδες για το άριστα– εκτιμάται ότι η τάση των βάσεων θα είναι πτωτική.
http://www.kathimerini.gr/861650/article/epikairothta/ellada/poy-pane-oi-va8mologies