Πανελλαδικές: Οδηγός επιβίωσης για την «αναμέτρηση» με τα τέσσερα θέματα
05.05.2016
Η μεγάλη στιγμή έφτασε: είναι 8.35 το πρωί και τα θέματα των εξετάσεων δόθηκαν στους υποψηφίους! «Διαβάστε τα προσεκτικά», λέει ο εκπαιδευτικός αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης, προτείνοντας στους υποψηφίους έναν οδηγό... επιβίωσης μπροστά στα τέσσερα θέματα της εξέτασης:
• Ξεκινήστε απ’ αυτά που γνωρίζετε καλύτερα. Οπως γνωρίζετε, έχουν διαφορετικό βαθμό δυσκολίας. Το τέταρτο θέμα λογικά θα είναι το δυσκολότερο. Μην ξεκινάτε απ’ αυτό. Τώρα είστε κυνηγοί μορίων. Προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά μόρια από τα 100 που υπάρχουν στα θέματα. Δεν προσπαθείτε να φανείτε... μάγκες λύνοντας το τέταρτο θέμα. Το θέμα αυτό σας δίνει 25 μόρια, όσα και το πρώτο, που θεωρητικά είναι το ευκολότερο. Δεν έχει νόημα να λύσετε το τέταρτο και να χάσετε το πρώτο ή το δεύτερο!
• Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέμα καλά, μην απογοητεύεστε. Μπορεί να είναι όντως πολύ δύσκολο και να μην το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι. Μπορεί ακόμη και να είναι λάθος και να ακυρωθεί. Εχει συμβεί και αυτό. Προσπαθήστε να γράψετε όσο καλύτερα μπορείτε.
• Να θυμάστε ότι έχετε περίπου 45 λεπτά για κάθε θέμα. Αν «κολλήσετε» κάπου και ο χρόνος περνάει αφήστε το προς το παρόν. Θα επανέλθετε στο τέλος, αφού γράψετε όλα τα άλλα και θα εξαντλήσετε τον χρόνο που απομένει σ’ αυτό. Πόσες φορές άκουσα υποψηφίους να λένε: «Εχασα δύο ώρες στο ένα θέμα που δεν μπορούσα να λύσω και τελικά δεν πρόλαβα να γράψω κι αυτά που ήξερα»!
• Να είστε αναλυτικοί και επεξηγηματικοί στον τρόπο που γράφετε. Μη δημιουργήσετε την παραμικρή αμφιβολία στον διορθωτή για τις γνώσεις σας και τον αναγκάσετε να σας κόψει μόρια.
• Φτάνουμε στο τέλος. Γράψατε όσα θέματα γνωρίζατε, έχετε κουραστεί από την έντονη προσπάθεια, σκέφτεστε να δώσετε το γραπτό σας. Αν έχει μείνει λίγος χρόνος ξανακοιτάξτε το. Μπορεί με ένα δεύτερο «χτένισμα», να διορθώσετε κάποια μικρολάθη, που κοστίζουν σε μόρια. Μπορεί να βελτιώσετε κάποια διατύπωση, να συμπληρώσετε κάποια έλλειψη. Εξαντλήστε τον χρόνο. Στόχος είναι να γράψεις όσο καλύτερα μπορείς.
Παράλληλα, με βάση τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν:
• Στην αίθουσα εξέτασης δεν επιτρέπεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό υγρό ή ταινία, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης πληροφοριών ή επικοινωνίας. Για τον έλεγχο υπεύθυνοι είναι οι επιτηρητές.
• Αν ο υποψήφιος «περάσει» τον έλεγχο και φέρει μαζί του στην αίθουσα κάποιο από τα απαγορευμένα αντικείμενα ή αντιγράφει κατά τη διάρκεια της εξέτασης από βιβλίο ή σημειώσεις ή από γραπτό άλλου εξεταζομένου, ή θορυβεί και δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των επιτηρητών ή δολιεύεται με άλλο τρόπο την εξέτασή του, απομακρύνεται από την αίθουσα και το γραπτό του μηδενίζεται. Βεβαίως, η λυκειακή επιτροπή πριν από την επιβολή της ποινής καλεί σε απολογία τον υποψήφιο και συντάσσει σχετικό πρακτικό.
• Κατά τη διάρκεια της εξέτασης δεν επιτρέπεται στους εξεταζομένους να βγουν από την αίθουσα εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις. Τότε καλείται ο αναπληρωματικός επιτηρητής, ο οποίος συνοδεύει τον εξεταζόμενο έξω από την αίθουσα, ελέγχοντας τους χώρους που αυτός επισκέπτεται για την αποφυγή περίπτωσης δολίευσης των εξετάσεων.