Ανοδική η πορεία των βάσεων στα ΤΕΙ

ΕΛΛΑΔΑ 01.08.2015

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

 

 

Αντίθετη πορεία από εκείνη των πανεπιστημίων παίρνουν οι βάσεις των ΤΕΙ στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Η συσσώρευση των υποψηφίων στη βαθμολογική περιοχή του 10 με 13 οδηγεί τις βάσεις εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα των ΤΕΙ σε άνοδο. Φυσικά, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις μεγάλων πτώσεων σε χαμηλόβαθμες βάσεις ΤΕΙ της περιφέρειας. Οσο για το βαθμολογικό κατώφλι εισαγωγής αναμένεται ότι θα είναι κοντά στο 4, με δεδομένο ότι το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια.

Ειδικότερα, για τους 93.982 υποψηφίους των γενικών και επαγγελματικών λυκείων οι οποίοι προσήλθαν στις εξετάσεις «διατίθενται» συνολικά 68.345 θέσεις, με το ποσοστό επιτυχίας να διαμορφώνεται στο 72,7%. Από τις θέσεις αυτές, στα ΤΕΙ έχουν δοθεί 24.145 θέσεις, 575 περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

Οι βάσεις των ΤΕΙ θα κινηθούν ανοδικά στα τέσσερα από τα πέντε επιστημονικά πεδία, με μόνη εξαίρεση το πρώτο. Πιο συγκεκριμένα, από τις εκτιμήσεις του μαθηματικού-αναλυτή Στράτου Στρατηγάκη προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Στο 1ο επιστημονικό πεδίο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) προβλέπεται πτώση βάσεων έως και 500 μόρια, λόγω κυρίως των χειρότερων σε σχέση με πέρυσι επιδόσεων των υποψηφίων στα αρχαία, αλλά και της μικρής ζήτησης των συγκεκριμένων τμημάτων ΤΕΙ, που έχουν χαμηλές επαγγελματικές προοπτικές.

• Στο 2ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) η άνοδος στις βάσεις των χαμηλόβαθμων τμημάτων θα είναι γύρω στα 400 με 500 μόρια, εάν και δεν αποκλείεται η βάση να εκτιναχθεί έως και κατά 1.000 μόρια, σε τμήματα της περιφέρειας με αντικείμενα που διατηρούν καλές επαγγελματικές προοπτικές (π.χ. μηχανολόγων μηχανικών).

• Στο 3ο επιστημονικό πεδίο (επιστημών υγείας) προβλέπονται μικρές αυξομειώσεις στις βάσεις, ανάλογα με το αντικείμενο κάθε τμήματος και την έδρα του. Τα ΤΕΙ, με βάση στα 10.000 με 13.000 θα κινηθούν ανοδικά, αλλά όσο η βαθμολογική κλίμακα ανεβαίνει προς τα 14.000 και 15.000, η άνοδος θα είναι μικρότερη.

• Στο 5ο επιστημονικό πεδίο (σχολές οικονομίας και διοίκησης) η τάση είναι κυρίως ανοδική έως και 800 μόρια.

H «K» παρουσιάζει σήμερα μια εκτίμηση για τις βάσεις από τον κ. Στρατηγάκη. Να σημειωθεί ότι για την πρόβλεψη των βάσεων υπάρχει περιθώριο σφάλματος έως ±150 μορίων. Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να θεωρήσει τις εκτιμήσεις αυτές τελεσίδικο «όριο» εισαγωγής. Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής αναμένεται να γίνει το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.