Πτωτικά θα κινηθούν οι βάσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ

 

30.05.2015

 

Σε πτωτική πορεία θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βαθμολογητών. Ο φετινός εξεταστικός μαραθώνιος των μαθητών Γενικών Λυκείων, που είναι η μεγαλύτερη ομάδα υποψηφίων εκ των συνολικά 105.000 που διεκδικούν 68.345 θέσεις, στα έξι υποχρεωτικά μαθήματα ολοκληρώθηκε χθες με την εξέταση στη Φυσική και την Ιστορία κατεύθυνσης. Στην Ιστορία, στην οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης, τα θέματα, όπως είπε στην «Κ» η καθηγήτρια του φροντιστηρίου ΟΡΙΟΝ Ελένη Σιαχάμη, «ήταν εμπνευσμένα και εύκολα» και αναμένεται οι επιδόσεις να είναι καλύτερες σε σχέση με πέρυσι.

Για τη Φυσική, όπου εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης, ο φυσικός του ΟΡΙΟΝ Γιάννης Κυριακίδης ανέφερε ότι «τα θέματα ήταν λίγο πιο εύκολα από πέρυσι, χωρίς παγίδες, κλιμακούμενης δυσκολίας» και εκτίμησε ότι αυτό θα αποτυπωθεί στην αύξηση των βαθμολογιών πάνω από 15. Συνολικά, οι πληροφορίες από τα βαθμολογικά κέντρα για τις επιδόσεις των μαθητών επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις με βάση τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, που γενικά ήταν υψηλότερος από πέρυσι: ψαλίδισμα των αριστούχων και υπερσυγκέντρωση στις μεσαίες και χαμηλές επιδόσεις πάνω από 10.

«Δύσκολα θέματα σημαίνει πτώση των βάσεων. Δύσκολα θέματα στα μαθήματα βαρύτητας σημαίνει μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση των βάσεων», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο μαθηματικός - αναλυτής Στράτος Στρατηγάκης. «Ενας άλλος παράγοντας που θα επηρεάσει τη διαμόρφωση των βάσεων είναι η δραστική μείωση των μετεγγραφών, οι οποίες θα περιοριστούν. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να ανοίξει η ψαλίδα ανάμεσα στις ομοειδείς σχολές σε διαφορετικές πόλεις. Πέρυσι, για παράδειγμα, η βάση των Μηχανολόγων Κοζάνης ανέβηκε 1.960 μόρια αιφνιδιάζοντας όλους, γιατί για κάποιους χρησίμευσε ως “όχημα” για να βρεθούν στην αντίστοιχη σχολή του περιζήτητου ΕΜΠ, όπου η άνοδος ήταν 767 μόρια. Οι ελεύθερες μετεγγραφές είχαν αυτή τη συνέπεια. Φέτος, που οι μετεγγραφές θα είναι λιγότερες, αναμένεται να έχουμε πτώση των βάσεων των περιφερειακών ιδρυμάτων», προσθέτει ο κ. Στρατηγάκης, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά θα εξισορροπήσουν την τάση που υπήρχε πριν από τις Πανελλαδικές να αυξηθούν οι βάσεις λόγω της μείωσης του αριθμού των εισακτέων κατά 1.960 θέσεις. Βέβαια, ο κανόνας είναι να υπάρχουν βάσεις πολλών ταχυτήτων, με κριτήριο το αντικείμενο κάθε σχολής και την έδρα της. Συνήθως οι σχολές της περιφέρειας με αντικείμενα χαμηλής ζήτησης βιώνουν εντονότερα την πτώση των βάσεων. Ετσι, θεωρείται ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ με βάση χαμηλότερη από τα 10.000 μόρια. Πέρυσι σε 121 από τα 450 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ η βάση δεν είχε ξεπεράσει τα 10.000 μόρια.

Ειδικότερα, από τις πληροφορίες από την έως σήμερα βαθμολόγηση των γραπτών στα μαθήματα Γενικής Παιδείας προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Στη Νεοελληνική Γλώσσα ο μέσος υποψήφιος φαίνεται ότι δεν δυσκολεύτηκε με το θέμα της Εκθεσης για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς που εκλήθη να αναπτύξει, καθώς ήταν μεταξύ όσων διδάσκονται στα φροντιστήρια. Ετσι, πολλοί το ανέπτυξαν σε γενικές γραμμές, όμως έχασαν τις λεπτομέρειες (π.χ. τεκμηριωμένη διαπραγμάτευση ιδιαίτερων πτυχών του θέματος), οι οποίες θα εξασφάλιζαν το άριστα. Ετσι, οι βαθμολογίες δείχνουν αύξηση των γραπτών πάνω από 10, αλλά όχι και των αρίστων.

• Για δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων επιλέγει μεταξύ Βιολογίας και Μαθηματικών. Οι βαθμολογίες δείχνουν μείωση των γραπτών πάνω από 18 σε σχέση με πέρυσι στα Μαθηματικά και τη Βιολογία. Ετσι, και στα δύο μαθήματα περισσότεροι θα βρεθούν μεταξύ 10-15.

Από τα παραπάνω και σε συνδυασμό τις εκτιμήσεις στην «Κ» των εκπαιδευτικών του φροντιστηρίου ΟΡΙΟΝ για τα μαθήματα κατεύθυνσης που εξετάστηκαν έως τώρα, διαμορφώνεται η ακόλουθη εικόνα για την πορεία των βάσεων εισαγωγής των σχολών ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο (θεωρητικών επιστημών): Στα Αρχαία, πρώτο μάθημα υψηλής βαρύτητας του πεδίου, μειώθηκε το ποσοστό των γραπτών κάτω από τη βάση, αλλά η βελτίωση των επιδόσεων διαχέεται μόνο στη βαθμολογική κλίμακα 10-15. Ετσι, η μείωση των άριστων γραπτών και η υπερσυγκέντρωση των βαθμολογιών στις μεσαίες βαθμολογίες ισορροπούν τις ανοδικές τάσεις λόγω της μείωσης των θέσεων. Αρα, εκτιμάται, οι βάσεις θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

• 2ο και 4ο (σχολές θετικών επιστημών, πολυτεχνεία): Στα Μαθηματικά κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας για τα δύο πεδία) πέρυσι οι επιδόσεις βελτιώθηκαν σημαντικά. Φέτος, όμως, η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία χαρακτήρισε τα θέματα τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών. Αρα, με τα έως τώρα δεδομένα οι βάσεις κινούνται πτωτικά. Βέβαια, πολλά θα κριθούν όταν θα βαθμολογηθεί η Φυσική, δεύτερο μάθημα βαρύτητας του πεδίου.

• 3ο (επιστήμες υγείας): Η Βιολογία κατεύθυνσης (πρώτο μάθημα βαρύτητας) δυσκόλεψε τους υποψηφίους, όχι όμως και τους άριστα προετοιμασμένους που «χτυπούν» τα ρετιρέ των Ιατρικών. Ομως, σε συνδυασμό με τα ευκολότερα Μαθηματικά κατεύθυνσης, η τάση είναι ελαφρώς πτωτική, με την Ιατρική Αθηνών να επιστρέφει γύρω από τα 19.000 μόρια, όταν πέρυσι βρέθηκε στα 19.233 μόρια από τα 18.916 το 2013.

• 5ο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης): Τα θέματα των Μαθηματικών Γ.Π. (δεύτερο μάθημα βαρύτητας του πεδίου) ήταν δυσκολότερα από πέρυσι και άρα αναμένεται μείωση των αριστούχων. Ομως, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για βάσεις στα ίδια επίπεδα καθώς στα πανεπιστήμια οι θέσεις «ψαλιδίστηκαν» και λιγότεροι υποψήφιοι επέλεξαν το πεδίο. Οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (πρώτο μάθημα βαρύτητας) θα εξετασθούν την προσεχή Τρίτη.

 

http://www.kathimerini.gr/817472/article/epikairothta/ellada/ptwtika-8a-kinh8oyn-oi-vaseis-se-aei-kai-tei