Βατά θέματα σε εκλογικές χρονιές
Δημοσιεύτηκε 6/6/2014
Του Αποστολου Λακασα
Το πέμπτο στη σειρά «εμπόδιο» στον δρόμο για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καλούνται σήμερα να ξεπεράσουν με επιτυχία οι περίπου 80.000 υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων. Εως τώρα, τα θέματα κρίθηκαν απολύτως ικανοποιητικά και χωρίς τις «παγίδες» που πιθανόν θα αλλοίωναν τον στόχο της διαβάθμισης του επιπέδου δυσκολίας των θεμάτων. Κάτι τέτοιο, πάντως, συνέβη πέρυσι, όταν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και στα Μαθηματικά κατεύθυνσης έπεσαν θέματα «εξωπραγματικά για το επίπεδο των 18χρονων», όπως ανέφεραν καθηγητές. Ισως φέτος η επιστροφή σε... φυσιολογικά και σχετικά εύκολα θέματα να σχετίζεται με τις εκλογές!
Σύμφωνα με τα στοιχεία του καθηγητή Στρ. Στρατηγάκη, κατά τις χρονιές που διενεργήθηκαν εκλογές (εθνικές, ευρωεκλογές ή αυτοδιοικητικές), ο αριθμός των υποψηφίων με βαθμό πρόσβασης πάνω από 19 ήταν υψηλότερος από τις «νεκρές» εκλογικά χρονιές. Από το 2003 έως πέρυσι, οι περισσότεροι ποσοστιαία άριστοι αναδείχθηκαν το 2009, χρονιά εθνικών εκλογών, καθώς βαθμό πρόσβασης πάνω από 19 είχε το 3,83% του συνόλου των υποψηφίων. Ακολουθούν το 2010 (χρονιά αυτοδιοικητικών εκλογών) με το 3,03% των υποψηφίων με βαθμό πάνω από 19 και το 2008 -η μόνη εξαίρεση καθώς δεν έγιναν εκλογές μέσα στη χρονιά- με ποσοστό στο 2,36%. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται το εκλογικό 2004 (με 1,82%), στην πέμπτη το εκλογικό 2007 (1,74%) και κατόπιν το εκλογικό 2012 (1,70%). «Δεν μπορεί να είναι σύμπτωση τα θέματα να είναι πιο δύσκολα σε όλα τα μαθήματα μια χρονιά (όπως πέρυσι και το 2011) και μια άλλη χρονιά να είναι πιο εύκολα, σε όλα τα μαθήματα», λέει ο κ. Στρατηγάκης.
Πάντως, έως τώρα μόνο η Βιολογία κατεύθυνσης δυσκόλεψε λίγο τους υποψηφίους. Σήμερα είναι ακόμη μία κρίσιμη ημέρα για τους υποψηφίους της θετικής κατεύθυνσης που θα διεκδικήσουν μία θέση στις ιατρικές σχολές, καθώς εξετάζονται στη Χημεία, δεύτερο μάθημα βαρύτητας για τις σχολές επιστημών υγείας. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής θα εξετασθούν στα Λατινικά και της τεχνολογικής σε Ηλεκτρολογία (ο 1ος κύκλος) και Πληροφορική (ο 2ος κύκλος).