Δύσκολα θέματα στην αυλαία των Πανελλαδικών
Για καλά διαβασμένους οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας
Εν αναμονή των βαθμολογιών στα τέλη του Ιουνίου οι υποψήφιοι
Δημοσιεύτηκε 1/6/2013
Του Αποστολου Λακασα
Με απαιτητικά θέματα στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας έκλεισε χθες ο πρώτος κύκλος των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Πλέον οι υποψήφιοι θα περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και έως τότε καλούνται να επεξεργαστούν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Αλλωστε, ο φετινός γρίφος του μηχανογραφικού μπορεί να είναι μικρότερος, αφού στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (σχέδιο «Αθηνά») καταργήθηκαν περίπου 60 τμήματα ΤΕΙ, όμως και δυσκολότερος, καθώς έχουν δημιουργηθεί πολλές νέες κατευθύνσεις στα τμήματα που παρέμειναν. Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση βάζει το στίγμα της στις επιλογές των υποψηφίων καθώς εκτινάσσεται η ζήτηση για τμήματα παραδοσιακά, ενώ μειώνεται στα τμήματα που έχουν επαγγελματική διαφυγή τον κορεσμένο δημόσιο τομέα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των περσινών υποψηφίων που παρουσιάζει η «Κ».
Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει τον αριθμό των εισακτέων, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας από το Συμβούλιο της Επικρατείας των προεδρικών διαταγμάτων που περιλαμβάνουν τις αλλαγές που έχουν αποφασιστεί για κάθε ΑΕΙ από το 2013-14.
Πιο συγκεκριμένα, στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας τα θέματα «ήταν για υποψηφίους που είχαν μελετήσει το μάθημα με συνέπεια, όλη τη χρονιά. Επίσης, ήθελαν πολλές πράξεις, γεγονός που θα δυσκόλεψε τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης», ανέφερε στην «Κ» ο καθηγητής του φροντιστηρίου Οριον κ. Χαράλαμπος Καραφωτιάς. Καθώς το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας είναι το πρώτο μάθημα βαρύτητας για την εισαγωγή σε οικονομικές σχολές (5ο επιστημονικό πεδίο) και σε συνδυασμό με τα επίσης δύσκολα θέματα που ετέθησαν στα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας, προκύπτει ότι οι βάσεις εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές του πεδίου θα ψαλιδιστούν.
ΟΠΑ και ΠΑΜΑΚ
Το 2012, μεταξύ των σχολών του 5ου επιστημονικού πεδίου, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των υποψηφίων βρέθηκαν εκείνες των κεντρικών ιδρυμάτων (Οικονομικό Αθηνών-ΟΠΑ και Παν. Μακεδονίας-ΠΑΜΑΚ), οι οποίες έχουν αντικείμενο γενικό, που επιτρέπει στους υποψηφίους να εξειδικεύσουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό μέσω μεταπτυχιακών σπουδών. Τη μεγαλύτερη αύξηση των πρώτων προτιμήσεων είχαν τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών ΟΠΑ και ΠΑΜΑΚ και το Τμήμα Λογιστικής ΠΑΜΑΚ.
- Στο 1ο πεδίο η Νομική ανέκτησε τα σκήπτρα, μετά τη σύντομη κυριαρχία των Παιδαγωγικών, που κράτησε όσο υπήρχε έλλειψη δασκάλων. «Μόλις οι διορισμοί σταμάτησαν, οι υποψήφιοι γύρισαν την πλάτη στα Παιδαγωγικά. Αντίθετα, το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, που ασχολείται με την εκπαίδευση ΑΜΕΑ και ενηλίκων, κατέγραψε σημαντική αύξηση προτιμήσεων», ανέφερε στη «Κ» ο εκπαιδευτικός-αναλυτής κ. Στράτος Στρατηγάκης.
- Στο 2ο πεδίο, η Γεωπονία πήρε την πρωτιά στην αύξηση των κορυφαίων προτιμήσεων, καταδεικνύοντας τη στροφή σε σπουδές σχετικές με τον πρωτογενή τομέα.
- Στο 3o πεδίο, η Ιατρική είναι ο κυρίαρχος. Οι Ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης συγκεντρώνουν την πρώτη προτίμηση του 25% των υποψηφίων θετικής κατεύθυνσης, μάλιστα οι πρώτες προτιμήσεις έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2011.
- Στο 4ο πεδίο, οι μηχανικοί Η/Υ γνωρίζουν μεγάλη αύξηση ζήτησης. Το ίδιο τα Τμήματα Μηχανολογίας, που με τους ηλεκτρολόγους εμπλέκονται στον υπό ανάπτυξη τομέα της ενέργειας. Στον αντίποδα, οι πολιτικοί μηχανικοί έχουν μεγάλη μείωση στις προτιμήσεις των υποψηφίων, «πληρώνοντας» την κρίση της οικοδομής.