Λίγοι αποφοιτούν από τα ΑΕΙ στην ώρα τους

Δημοσιεύτηκε 15/12/2012

 

Του Αποστολου Λακασα

 

Χαμηλά ποσοστά έγκαιρης αποφοίτησης των φοιτητών καταγράφονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και ακόμη χαμηλότερα στα ΤΕΙ. Οι λόγοι είναι πολλοί και λειτουργούν συνδυαστικά. Ετσι, σχετίζονται με το χαμηλό επίπεδο των φοιτητών, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης (εξ ου και τα φροντιστήρια για φοιτητές), την ελκυστικότητα του αντικειμένου του τμήματος (υπάρχουν τμήματα με αντικείμενο χαμηλής ζήτησης από την αγορά εργασίας και η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης), την έδρα του τμήματος (τα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι διασπαρμένα σε 65 πόλεις).

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από έρευνα του εκπαιδευτικού, αναλυτή κ. Στράτου Στρατηγάκη, που αξιοποίησε στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον αριθμό εγγραφών στο Β΄ εξάμηνο των ετών 2004-2005, 2005-2006 και 2006-2007 (επιλέχθηκε ο αριθμός των φοιτητών που ενεγράφησαν στο Β΄ εξάμηνο διότι τα έτη αυτά υπήρχε ο θεσμός των μετεγγραφών οι οποίες ολοκληρώνονταν στο Α΄ εξάμηνο) και των πτυχιούχων των ετών 2008-2009, 2009-2010 και 2010-2011.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Στο 55,98% των πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών η πλειονότητα των φοιτητών (πάνω από το 70%) λαμβάνει πτυχίο εντός του κανονικού χρόνου σπουδών, μαζί με την εύλογη διετή παράταση σπουδών.

- Το αντίστοιχο ποσοστό είναι μικρότερο στα ΤΕΙ, όπου στο 23,07% των τμημάτων το 70% των φοιτητών παίρνει κανονικά πτυχίο.

- Μεγάλες διαφορές παρατηρούνται και μεταξύ των επιστημονικών πεδίων. Ετσι, ως προς τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές σε σχολές επιστημών υγείας (3ο επιστημονικό πεδίο) σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις – στο 91,6% των σχολών, οι φοιτητές σε ποσοστό 70% παίρνουν πτυχίο στην... ώρα τους. Η πρωτιά του 3ου επιστημονικού πεδίου ήταν αναμενόμενη, αφού οι βάσεις των ΑΕΙ είναι πολύ υψηλές, άρα οι φοιτητές είναι αφενός καλά προετοιμασμένοι και αφετέρου είναι εκπαιδευμένοι στο σκληρό διάβασμα. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα τμήματα ΤΕΙ είναι 71,42%.

Οι καλύτερες επιδόσεις

- Ακολουθούν οι σχολές του 1ου πεδίου (ανθρωπιστικές, κοινωνικές και νομικές επιστήμες) και του 5ο πεδίου (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης). Στο 59,61% των πανεπιστημιακών σχολών του 1ου πεδίου το 70% των φοιτητών αποφοιτά σε εύλογο χρόνο. Το ίδιο συμβαίνει για το 53,86% των σχολών οικονομίας και διοίκησης (5ο πεδίο). Τα ποσοστά αποφοίτησης για τα τμήματα ΤΕΙ των δύο πεδίων είναι 42,85% και 14,54%.

- Χαμηλότερες επιδόσεις έχουν οι πανεπιστημιακές σχολές και τα τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου (τεχνολογικές επιστήμες) και του 2ου επ. πεδίου (θετικές επιστήμες): 53,86% και 50% αντίστοιχα. Στα ΤΕΙ τα ποσοστά είναι 10% και 14,28% αντιστοίχως.

«Οι υποψήφιοι κουράζονται για να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όμως οι γνώσεις που έχουν δεν είναι αρκετές για να φοιτήσουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Δεν βοηθά και η οργάνωση των σπουδών που δεν μπορεί να λύσει τα μαθησιακά προβλήματα των φοιτητών, με αποτέλεσμα να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους. Ακόμη και ο τρόπος εισαγωγής στα πανεπιστήμια δημιουργεί προβλήματα. Ενδεικτικά, εισάγονται φοιτητές στα τμήματα χημείας και τεχνολογίας τροφίμων από την τεχνολογική κατεύθυνση, χωρίς να έχουν διδαχθεί χημεία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης. «Αδιάψευστος μάρτυρας του χαμηλότερου επιπέδου των εισακτέων στα ΑΕΙ σε σχέση με το επίπεδο σπουδών είναι ο μεγάλος αριθμός των φροντιστηρίων που δημιουργήθηκαν για να βοηθήσουν τους φοιτητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους», προσθέτει ο ίδιος.

Ταυτόχρονα, για τα χαμηλά ποσοστά έγκαιρης αποφοίτησης μετράει το αντικείμενο αλλά και η έδρα του τμήματος και της σχολής, αφού σε πολλά περιφερειακά ΑΕΙ φοιτητές που κατάγονται από άλλη περιοχή, και αναγκάστηκαν να «μεταναστεύσουν» για σπουδές, στην αρχή εγγράφονται αλλά ύστερα από κάποια έτη αρχίζουν σταδιακά να καθυστερούν τις σπουδές τους.