Επικράτησαν τα γεωγραφικά κριτήρια
Δημοσιεύτηκε 27/9/2009
Του Στρατου Στρατηγακη*
Οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων επέλεξαν φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, σχολή με γεωγραφικά κριτήρια. Η οικονομική αβεβαιότητα που έφερε η οικονομική κρίση έκανε μη προβλέψιμη την κατάσταση των οικογενειών για την επόμενη πενταετία, όσο διαρκούν, κατά μέσον όρο, οι σπουδές ενός φοιτητή.
Προσπάθησαν, λοιπόν, να σπουδάσουν τα παιδιά τους κοντά στην οικογενειακή εστία, ώστε να μειώσουν το κόστος. Κυριάρχησε η λογική των σπουδών χωρίς εσωτερική μετανάστευση, πολλές φορές με συμβιβασμό στο αντικείμενο σπουδών, προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά υποψήφιοι, μου είπαν ότι είναι αδύνατο να σπουδάσουν σε άλλη πόλη λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Από την άλλη, η ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εξακολουθεί να ακολουθεί τη λογική της οικονομικής ανάπτυξης της περιφέρειας με την αύξηση της διασποράς των τμημάτων στις πόλεις της Ελλάδας, ερχόμενη πια σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες των οικογενειών και τις επιθυμίες των υποψηφίων.
Πρέπει, επιτέλους, κάποτε να ασχοληθούμε σοβαρά με την προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση σπουδών από τους υποψηφίους, αλλά και την αγορά εργασίας, ώστε να ανεβάσουμε το επίπεδο των πτυχιούχων μας, αφού θα σπουδάζουν αυτό που επιλέγουν (και άρα θα γίνονται καλύτεροι επιστήμονες) κι όχι αυτό που έτυχε γιατί κάποιος τοπικός παράγοντας πέτυχε την ίδρυση ενός ακόμη τμήματος χωρίς νόημα.
*Ο κ. Στρ. Στρατηγάκης είναι εκπαιδευτικός - ερευνητής.