Λουκέτο προ των πυλών στα περιφερειακά ΤΕΙ

Δημοσιεύτηκε 30/8/2009

 

Του Αποστολου Λακασα

Η οικονομική κρίση οδήγησε πολλούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων να προτιμήσουν τμήματα με έδρα κοντά στο σπίτι τους
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος λουκέτου περιφερειακών ΤΕΙ επιταχύνει η οικονομική κρίση. Πολλοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων αδιαφόρησαν για τμήματα της περιφέρειας και προτίμησαν εκείνα με έδρα κοντά στην οικογενειακή εστία με στόχο να αποφύγουν το υψηλό κόστος σπουδών, που φθάνει έως και τα 50.000 ευρώ (για το «σύνολο» των σπουδών).
Ορισμένοι περιφρόνησαν ακόμη και πανεπιστημιακά περιφερειακά τμήματα, όμως το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα τμήματα των περιφερειακών ΤΕΙ τα οποία, εκτός από το μειονέκτημα της απομακρυσμένης έδρας, έχουν και αντικείμενα με χαμηλή απήχηση στην αγορά εργασίας.
Θα ξαναδώσουν
Φέτος, σε 118 τμήματα από τα συνολικά 479 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ (χωρίς στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές κ.λπ.) ο αριθμός των επιτυχόντων ήταν μικρότερος από τις θέσεις. Πέρυσι είχε συμβεί το ίδιο, αλλά σε 95 τμήματα. Βέβαια, το στοίχημα δεν είναι μόνο πόσοι υποψήφιοι εισήχθησαν σε κάποιο τμήμα με βάση την ανακοίνωση του υπ. Παιδείας, αλλά πόσοι επιτυχόντες θα εγγραφούν και θα φοιτήσουν κανονικά στα τμήματα αυτά. «Εάν επιτύχει σε κάποιο τμήμα της επαρχίας και χωρίς σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές, θα το σκεφτούμε πολύ εάν θα φοιτήσει», αναφέρει στην «Κ» -αποτυπώνοντας τις απόψεις πολλών οικογενειών- η Αθηναία, κ. Σοφία Τριανταφύλλου, η κόρη της οποίας θα συμμετάσχει στις επόμενες Πανελλαδικές Εξετάσεις.
«Αρκετοί φετινοί επιτυχόντες θα ξαναδώσουν εξετάσεις με στόχο μια καλύτερη σχολή. Αλλοι θα εγγραφούν στα κολέγια που αναμένεται να αποκτήσουν άδεια λειτουργίας, επιλέγοντας να πληρώνουν δίδακτρα σε κάποιο κολέγιο αντί για ενοίκιο σε κάποια επαρχιακή πόλη. Κάποιοι θα βρουν ευκαιρίες σπουδών σε χώρες της Ευρώπης σπουδάζοντας, πολλές φορές, φθηνότερα απ' ό,τι σε κάποια επαρχιακή ελληνική πόλη», ανέφερε στην «Κ» ο εκπαιδευτικός - ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης. Η αδιαφορία των υποψηφίων για τα περιφερειακά ΤΕΙ, σε συνδυασμό με την έλλειψη εισακτέων λόγω της βάσης του 10, είχε ως αποτέλεσμα περί τα 35 τμήματα να έχουν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων, και να οδηγούνται σε «λουκέτο».
Ευρύτερα, η οικονομική κρίση και η στροφή των υποψηφίων σε σπουδές με καλές επαγγελματικές προοπτικές έβαλαν τη σφραγίδα τους στις φετινές εξετάσεις και αυτό φαίνεται από πολλά, καινούργια (σε σχέση με τα προηγούμενα έτη) δεδομένα που προέκυψαν μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των 68.794 εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
-Συνολικά 2.521 μαθητές Λυκείου είχαν κατοχυρώσει δικαίωμα εισαγωγής, αλλά δεν το αξιοποίησαν αφού (λόγω της χαμηλής βαθμολογίας) θα εισάγονταν σε τμήμα της μη αρεσκείας τους.
-Εντυπωσιακό είναι ότι φέτος η βάση των παιδαγωγικών τμημάτων ξεπέρασε τις νομικές σχολές. Ενδεικτικά, η βάση εισαγωγής στο Παιδαγωγικό Θεσσαλονίκης βρέθηκε 152 μόρια πάνω από τη Νομική Θεσσαλονίκης (18.887 μόρια - 18.735 μόρια αντίστοιχα). Επίσης, το Παιδαγωγικό της ακριτικής Φλώρινας ξεπέρασε τη βάση της Νομικής Κομοτηνής (18.158 μ. - 18.100 μ.). Ο λόγος της υψηλής πτήσης των παιδαγωγικών είναι οι μαζικές προσλήψεις δασκάλων, τις οποίες κάνει τα τελευταία χρόνια το υπ. Παιδείας για να καλύψει τις ανάγκες των ολοήμερων δημοτικών σχολείων. Σημαντική είναι και η άνοδος των βάσεων των τμημάτων νηπιαγωγών, καθώς θα χρειαστούν επιπλέον νηπιαγωγοί μετά την καθιέρωση υποχρεωτικής φοίτησης των 5χρονων στα νηπιαγωγεία.
-Η προσπάθεια των υποψηφίων να αποφύγουν τις σπουδές σε άλλη πόλη, που κοστίζουν ακριβά καταδεικνύεται από τις διαφορές στις βάσεις ομοειδών τμημάτων. Ετσι, στο τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αυξήθηκε η βάση κατά 230 μόρια, στα 15.881 μόρια, ενώ η βάση στο αντίστοιχο τμήμα στη Σητεία της Κρήτης σημείωσε πτώση 653 μορίων, στα 12.453 μόρια. Το νέο τμήμα της Καρδίτσας με το ίδιο αντικείμενο έχει βάση 12.770 μόρια. Προκύπτει, δηλαδή, ότι το ίδιο αντικείμενο σπουδών κάποιοι το δήλωσαν στη Θεσσαλονίκη αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να «ξενιτευτούν» για να σπουδάσουν.
-Στον αντίποδα, η ανάγκη για σπουδές σε σχολές με καλές επαγγελματικές προοπτικές οδηγεί τους υποψηφίους να εντείνουν την προσπάθειά τους να αριστεύουν. Αποτέλεσμα είναι να παρατηρείται πρωτοφανής συνωστισμός αριστούχων. Ενδεικτικά, ένας υποψήφιος με 19.000 μόρια δεν μπορεί να σπουδάσει σε Ιατρική ή οδοντιατρική σχολή (η χαμηλότερη βάση ιατρικής ήταν 19.006 στην Αλεξανδρούπολη και της Οδοντιατρικής 19.069 μόρια). Αν είχε 70 μόρια περισσότερα θα μπορούσε να σπουδάσει και τα δύο. «Προφανώς, η επιλογή του εισακτέων δεν γίνεται με έγκυρο τρόπο. Ο συνωστισμός των αριστούχων δυσκολεύει την επιλογή και πιθανόν κάποιους αδικεί. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί στο πλαίσιο του διαλόγου για την παιδεία», καταλήγει ο κ. Στρατηγάκης.
Τα νέα δεδομένα που προέκυψαν
Σε 118 από τα συνολικά 479 τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ (χωρίς στρατιωτικές, αστυνομικές σχολές κ.λπ.) έμεινε τουλάχιστον μία θέση κενή.
35 περίπου τμήματα ΤΕΙ είχαν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων.
3 από τα νέα 10 τμήματα που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά είχαν μονοψήφιο αριθμό εισακτέων.
Η χαμηλότερη βάση σε πανεπιστημιακό τμήμα ήταν στο Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου. Ο τελευταίος επιτυχών είχε 8.750 μόρια και βαθμό πρόσβασης 10,05.
Σε τμήμα ΤΕΙ η χαμηλότερη βάση ήταν στο Μηχανολογίας Σερρών. Ο τελευταίος εισακτέος είχε 8.577 μόρια και βαθμό πρόσβασης 10,08.