Το Δημόσιο διαμορφώνει τις βάσεις

Ο αριθμός των προσλήψεων καθορίζει την ανοδική ή καθοδική ετήσια πορεία τους

Δημοσιεύτηκε 8/7/2007

 

Του Αποστολου Λακασα

Οι προσλήψεις από τον δημόσιο τομέα καθορίζουν την πορεία των... βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οπως δείχνει η επεξεργασία των στοιχείων από το 2000 έως το 2006, οι βάσεις εισαγωγής στα τμήματα αυξομειώθηκαν ανάλογα με τη ζήτηση του δημόσιου τομέα στους αποφοίτους των τμημάτων. Περισσότερες προσλήψεις οδηγούν σε άνοδο, «κλειστή στρόφιγγα» οδηγεί σε πτώση.

Ειδικότερα, ένας κύκλος επταετίας αναμένεται να κλείσει φέτος για τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οπως συνέβη το 2000, έτσι και φέτος τα εύκολα θέματα στις πανελλαδικές εξετάσεις θα δώσουν ανοδική ώθηση στις βάσεις εισαγωγής. Τις χρονιές που μεσολάβησαν η πορεία τους καταδεικνύει την αντίστοιχη πορεία των... πτυχίων στο χρηματιστήριο αξιών της αγοράς εργασίας. Αλλες σχολές κινήθηκαν πτωτικά, άλλες ανοδικά και άλλες παρέμειναν στα ίδια. Εντυπωσιακό είναι ότι υπήρξε σχολή που η βάση της μέσα στην επταετία με συνεχές... limit dowκατακρημνίσθηκε κατά 3.804 μόρια.

Στα αζήτητα

Πρόκειται για το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Θεσσαλονίκης. Παρότι είναι από τα πλέον παλιά στο επιστημονικό πεδίο, η συρρίκνωση των επαγγελματικών προοπτικών το οδήγησε στα «αζήτητα». Από την άλλη, εκτίναξη παρατηρείται στις βάσεις των παιδαγωγικών τμημάτων λόγω της ζήτησης σε δασκάλους από τη δημόσια εκπαίδευση, εξαιτίας της ίδρυσης ολοήμερων δημοτικών σχολείων.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία ανάλυσης του εκπαιδευτικού - ερευνητή κ. Στράτου Στρατηγάκη για την τάση των βάσεων των σχολών από το 2000 και μετά, προκύπτουν τα ακόλουθα:

- Η πτώση είναι ισχυρότερη στις λεγόμενες καθηγητικές σχολές. Ενδεικτικά, στα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας στη Θεσσαλονίκη η πτώση έφθασε τα 3.804 μόρια, ενώ στην Αθήνα τα 3.783 μόρια. Επίσης σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα τμήματα Θεολογίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης (στα 3.592 μόρια έφθασε η πτώση τους). Τα αντίστοιχα τμήματα Φιλολογίας και Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής Ψυχολογίας έχουν πτώση που κυμαίνεται έως 2.814 και 3.037 μόρια αντίστοιχα.

- Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν τα παιδαγωγικά τμήματα, οι βάσεις των οποίων από το 2000 εκτινάχθηκαν κατά 3.656 μόρια (της Θράκης), 3.587 μόρια (της Ρόδου) 3.565 μόρια (του Ρεθύμνου), 3.564 (της Θεσσαλίας).

- Σταθερά κινούνται τα «παραδοσιακά» περιζήτητα τμήματα και σχολές του κέντρου, όπως είναι η Νομική, η Αρχιτεκτονική, η Ιατρική, των Πολιτικών Μηχανικών και της Πληροφορικής. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι αυξήσεις στα τμήματα των περιφερειακών πανεπιστήμιων (π.χ. ιατρικές επαρχίας, Η/Υ επαρχίας) είναι σημαντικές - δηλωτικό στοιχείο ότι το σύστημα έχει φθάσει στα... όρια του, αφού οι περιζήτητες σχολές δεν μπορούν να αυξηθούν περισσότερο, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός μεταξύ των άριστων υποψηφίων να οξύνεται.

Εκπλήξεις

«Η μέχρι τώρα ιστορία των πανελληνίων εξετάσεων, από το 2000 που καθιερώθηκε το υπάρχον εξεταστικό σύστημα με τις μεταβολές που μεσολάβησαν, μας έχει δώσει εκπλήξεις που, πολλές φορές, ήταν δυσάρεστες σε πολλούς υποψηφίους. Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν την πρώτη κιόλας χρονιά των πανελληνίων εξετάσεων με τις βάσεις των ιατρικών σχολών. Τη χρονιά εκείνη, η χαμηλότερη βάση της ιατρικής ήταν στην Αλεξανδρούπολη, 19.455 μόρια. Πολλοί υποψήφιοι με 19.300 και 19.400 μόρια δήλωσαν μόνο τις ιατρικές σχολές με περισσή σιγουριά και έμειναν τελικά εκτός των ΑΕΙ», λέει στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης.

Προσοχή στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Καθώς από αύριο αρχίζει για τους υποψηφίους η προθεσμία κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων -διαρκεί έως και την Παρασκευή 20 Ιουλίου- ο κ. Στρατηγάκης τονίζει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό χωρίς επιπολαιότητες και λάθος αντιλήψεις για τη μεταβολή των βάσεων. «Δηλώστε σχολές από όλη την γκάμα των βάσεων, τουλάχιστον 3.000 μόρια πάνω και κάτω από τα μόρια που συγκεντρώσατε. Μη συμπεριλάβετε όμως κανένα τμήμα που δεν σας ενδιαφέρει. Ευτυχώς υπάρχουν πάρα πολλά τμήματα στο μηχανογραφικό, σχεδόν 500. Κρατήστε στο μυαλό σας ότι με τις βάσεις μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, μπορεί να πέσουν ή να ανέβουν μέχρι και… 3.000 μόρια», καταλήγει