144.571 υποψήφιοι για 82.394 θέσεις
Αύριο η έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, με την πάντα κρίσιμη Εκθεση, σε άλλο ένα σύστημα που «πνέει τα λοίσθια»
Δημοσιεύτηκε 18/5/2007
Του Αποστολου Λακασα
Η αντίστροφη μέτρηση γίνεται πλέον σε ώρες έως το αυριανό κουδούνι στα λύκεια της χώρας, που θα σημάνει την έναρξη των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Στη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας θα εξετασθούν οι περίπου 93.000 τελειόφοιτοι και απόφοιτοι των ημερήσιων Γενικών Λυκείων που διεκδικούν μία από τις 67.102 θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Το μάθημα κρύβει «παγίδες» αφού σε αυτό συμπεριλαμβάνεται η Εκθεση. Θα ακολουθήσει την Τρίτη η εξέταση στο δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας (οι υποψήφιοι επιλέγουν ανάμεσα σε Μαθηματικά, Φυσική, Βιολογία και Ιστορία) και κατόπιν τα τέσσερα μαθήματα της κάθε μιας από τις τρεις κατευθύνσεις. Θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις των περίπου 30.000 αποφοίτων ΤΕΕ. Συνυπολογίζοντας εκείνους που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς εξετάσεις, στις φετινές Πανελλαδικές θα συμμετάσχουν 144.571 υποψήφιοι για μία από 82.394 φέτος.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ανάπτυξη ενός συστήματος που ολοκληρώνει την πορεία του, ύστερα από ουκ ολίγες «διορθωτικές» αλλαγές από το 2000, όταν πρωτοκαθιερώθηκε. Μεταξύ των βασικών αλλαγών, η μείωση των εξεταζόμενων μαθημάτων από 14 σε 9 και κατόπιν σε 6 που αλλοίωσε τη φιλοσοφία του συστήματος. Από την άλλη, σημαντικό βήμα αναβάθμισης θεωρείται η καθιέρωση από το 2006 βαθμολογικού ορίου -στο 10 για τον βαθμό πρόσβασης ή στα 10.000 μόρια- με αποτέλεσμα να μην εισάγονται, όπως συνέβαινε, υποψήφιοι με γενικό μέσο όρο 3, 4, 5 ή ακόμη και 1,53 (ακραία περίπτωση, συνέβη το 2005).
Ηδη, η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου έχει προαναγγείλει διάλογο για τις αλλαγές στο εξεταστικό μετά τις εκλογές. Βέβαια, οι εξετάσεις θα εξακολουθούν να αποτελούν το μείζον θέμα της ελληνικής οικογένειας, που έχει έναν 18χρονο υποψήφιο να διεκδικεί μια θέση σε ΑΕΙ και ένα καλύτερο αύριο. «Oι εξετάσεις για το πανεπιστήμιο είναι ένα σημαντικό βήμα, όμως δεν θα είναι η μόνη ευκαιρία που θα έχουμε στη ζωή για να βρουμε το δρόμο μας», απαντά -μιλώντας σήμερα στην «Κ»- η ψύχραιμη 18χρονη Μαρία Σωμαράκη.
Η Μαρία, οι συνυποψήφιοί της, αλλά και ένας ολόκληρος μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας θα είναι στο... πόδι από αύριο έως τα τέλη Αυγούστου, όταν ανακοινωθούν οι βάσεις. Συνολικά, υπολογίζεται ότι όλη η διαδικασία των Πανελλαδικών ξεπερνά σε κόστος τα 20 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία που διέθεσε στην «Κ» ο ερευνητής - μαθηματικός κ. Στράτος Στρατηγάκης στην «Κ» σε κάθε Λύκειο λειτουργεί επταμελής επιτροπή εξετάσεων (με αρμοδιότητα την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων), που αμείβεται με περίπου 4.000 ευρώ. Τα λύκεια είναι περίπου 1.000 σε όλη την Ελλάδα, άρα έχουμε 4 εκατ. ευρώ. Σε κάθε τμήμα υπάρχουν δύο επιτηρητές για κάθε 20 υποψηφίους για τουλάχιστον έξι εξεταζόμενα μαθήματα. Το κόστος των επιτηρήσεων είναι περίπου 800.000 ευρώ. Τα περίπου 540.000 γραπτά ταξιδεύουν σε άλλους νομούς για διόρθωση και επιστρέφουν. Το κόστος ανέρχεται σε περίπου 1 εκατ. ευρώ. Η λειτουργία των βαθμολογικών κέντρων κοστίζει περίπου 6.750.000 ευρώ.
Υπολογίζοντας τις αμοιβές της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων και τις αμοιβές των επιτροπών για τα μηχανογραφικά τον Ιούλιο το σύνολο ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζεται η χαρτική ύλη των εξετάσεων. Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος χαρακτήρισε το σύστημα αντιπαραγωγικό και αναποτελεσματικό και ζήτησε την καθιέρωση ελεύθερης πρόσβασης των αποφοίτων Λυκείου σε ΑΕΙ. (Από αύριο και κάθε ημέρα εξετάσεων οι λύσεις θα δημοσιεύονται στο www. kathimerini. gr σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του ομίλου OPIO- IdEF).
Εκτίναξη βάσεων στα κεντρικά ΤΕΙ
Πού θα... πάνε οι βάσεις εισαγωγής; Προς το παρόν σίγουρο είναι ότι για τα κεντρικά ΤΕΙ η μάχη θα είναι μεγάλη, λόγω της μείωσης των θέσεών τους, οι οποίες «μεταφέρθηκαν» στα περιφερειακά ΤΕΙ που πέρυσι είχαν κενές θέσεις εξαιτίας της θέσπισης ορίου εισαγωγής. Ειδικότερα, όπως εξηγεί στην «Κ» ο μαθηματικός - ερευνητής κ. Στράτος Στρατηγάκης, η διακύμανση των βάσεων εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τη δυσκολία των θεμάτων, τις προσφερόμενες θέσεις και τις προτιμήσεις των υποψηφίων που φαίνονται μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων.
Προς το παρόν, το μόνο δεδομένο είναι ο αριθμός των εισακτέων. Στα ΑΕΙ δεν έχουμε φέτος ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με πέρυσι. Από 36.640 πέρυσι, φέτος διατίθενται 37.080 θέσεις, δηλαδή αύξηση 310 θέσεων. Οι μεταβολές στον αριθμό εισακτέων στα ΑΕΙ δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις βάσεις. Στα ΤΕΙ η εικόνα είναι διαφορετική, καθώς θα... αλλάξουν έδρα γύρω στις 3.000 θέσεις φέτος, σε σύνολο περίπου 42.000 θέσεων. Οι 3.000 θέσεις πέρυσι ανήκαν στα κεντρικά ΤΕΙ, φέτος ανήκουν στα περιφερειακά. Οι «μετακινούμενες» θέσεις θα αλλάξουν τους συσχετισμούς των βάσεων από τα 14.000 μόρια και κάτω. Φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι κάποιες απ’ αυτές τις θέσεις θα μείνουν κενές, λόγω της βάσης του 10, που άφησε πέρυσι 15.000 κενές θέσεις. «Θα έχουμε σημαντικές μεταβολές στις βάσεις από τα 11.000 μέχρι τα 14.000 μόρια. Περιμένουμε λοιπόν άνοδο όλων των τμημάτων των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης».