Ζητείται λύση...

Οι μετεγγραφές πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, γιατί οι νέοι φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο.

 

Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ εκπαιδευτικού, αναλυτή

 

Δημοσιεύτηκε 19/10/2014

 

Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων μετεγγραφής αρχίζει η διαδικασία για να ολοκληρωθούν, επιτέλους, οι μετεγγραφές, που κοντεύουν να γίνουν σίριαλ, από τον Ιούνιο που ξεκίνησε η υποβολή των μηχανογραφικών.

 

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι τα τμήματα υποδοχής έχουν προθεσμία 5 ημερών για να ανακοινώσουν την ημερομηνία που θα δεχτούν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων για μετεγγραφή. Η διάρκεια υποβολής των δικαιολογητικών δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 8 ημερών. Ορίζει, ακόμη, η υπουργική απόφαση ότι οι επιτροπές που θα συγκροτηθούν στα τμήματα υποδοχής έχουν 20 μέρες για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο μετά τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών.

Ολα αυτά σημαίνουν διαδικασία διάρκειας περίπου ενός μηνός μέχρι την ολοκλήρωση των μετεγγραφών.

Οι μετεγγραφές πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, γιατί οι νέοι φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο.

Ο υπουργός Παιδείας Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι οι μετεγγραφές θα ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο και οι νέοι φοιτητές θα παρακολουθήσουν το πρώτο εξάμηνο στο τμήμα όπου πέτυχαν. Αυτό, όμως, είναι ανέφικτο για τους εξής λόγους: Δεν μπορούν να ενοικιάσουν σπίτια για δύο ή τρεις μήνες, γιατί κανείς δεν τους ενοικιάζει σπίτι για τόσο λίγο χρόνο. Ακόμη και αν βρεθεί κάποιος που θα τους νοικιάσει σπίτι, δεν μπορούν να στήσουν νοικοκυριό για τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν μπορούν να μένουν σε ξενοδοχείο γιατί λεφτά δεν υπάρχουν, γι' αυτό, άλλωστε, παίρνουν μετεγγραφή. Ακόμη, δεν υπάρχει πλήρης αντιστοιχία των προγραμμάτων σπουδών ανάμεσα στα αντίστοιχα τμήματα και αυτό είναι σωστό. Η συνέπεια, όμως, θα είναι να μην τους αναγνωριστούν τα μαθήματα που θα περάσουν στο τμήμα επιτυχίας ή τα μαθήματα να είναι πολύ διαφορετικά και να πρέπει να διδαχθούν εξαρχής άλλα μαθήματα. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν μπορούν να φοιτήσουν στα τμήματα που πέτυχαν, άρα θα χάσουν το εξάμηνο. Θα μετρήσει αυτό στη συνολική διάρκεια σπουδών τους ή όχι; Ελπίζω ο διαθέσιμος χρόνος για την ολοκλήρωση των σπουδών τους να αρχίσει να μετρά από τη στιγμή της εγγραφής τους στο τμήμα υποδοχής.

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εισαγωγής έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, που όρισε ότι οι υποψήφιοι θα κάνουν δήλωση πρόθεσης μετεγγραφής κατά την εγγραφή τους και μετά την αίτηση μετεγγραφής. Η καθυστέρηση, δηλαδή, είναι πολύ μεγάλη, ας μην καθυστερούμε άλλο. Δεν φταίνε σε τίποτα τα παιδιά να χάσουν το εξάμηνο. Μία λύση θα ήταν να τους επιτρέψουν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο τμήμα υποδοχής, κάτι που είχε υποστηρίξει με επιχειρήματα και εκτενές ρεπορτάζ η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» πριν από δεκαπέντε ημέρες. Μία λύση στο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί άμεσα, γιατί ο στόχος του υπουργείου πρέπει να είναι να μη χάσουν τα παιδιά το εξάμηνο, χωρίς λόγο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η δημόσια διοίκηση υπάρχει για να εξυπηρετεί τον πολίτη και όχι τον εαυτό της.

Αφού, λοιπόν, επέλεξαν να επαναφέρουν τις μετεγγραφές δεν υπάρχει κανείς λόγος να χρονοτριβούν, γιατί δημιουργείται η υποψία στους νέους φοιτητές ότι κάποιος άλλος λόγος μπορεί να υπάρχει πίσω από την καθυστέρηση.

 

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/10/2014&id=452877