"Μετεγγραφές λαχείο"

Δημοσιεύτηκε 13/8/2013

 

Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ

Εκπαιδευτικού αναλυτή

 

Συνεχίζει και επεκτείνει τις μετεγγραφές νέου τύπου, που εφάρμοσε για πρώτη φορά πέρυσι το Υπουργείο Παιδείας. Κάθε οικογένεια που καταφέρνει να φέρει το παιδί της για σπουδές κοντά στο σπίτι της, κερδισμένη είναι, αφού στην εποχή  μας λεφτά δεν υπάρχουν. Όμως το όλο πλαίσιο δημιουργεί πιθανόν αδικίες και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην τύχη. Στη διάρκεια κατάθεσης των μηχανογραφικών δελτίων δεν γνωρίζαμε ότι θα επεκταθεί το μέτρο των μετεγγραφών και στους φετινούς υποψηφίους. Οι συνετοί λοιπόν δεν δήλωσαν σχολές εκτός έδρας αν ένιωθαν ότι τα οικονομικά τους δεν το επέτρεπαν. Τώρα αιφνιδιάζονται για μία ακόμη φορά.
Ας πάρουμε δύο οικογένειες των οποίων τα παιδιά ήθελαν να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, υποψήφιοι της τεχνολογικής κατεύθυνσης με στόχο τις οικονομικές σχολές του 5ου πεδίου και τα ίδια μόρια. Η πρώτη οικογένεια γνωρίζοντας τη δύσκολη οικονομική της κατάσταση, προσμετρώντας την εργασιακή ανασφάλεια που όλοι πια νιώθουμε, αποφασίζει, κατόπιν οικογενειακού συμβουλίου να πράξει το λογικό και να δηλώσει το παιδί της σχολές μόνο στην Αθήνα, γνωρίζοντας ότι, λόγω υψηλότερων βάσεων στις σχολές της Αθήνας, θα πετύχει σε ΤΕΙ Λογιστικής και όχι στην πανεπιστημιακή σχολή των Οικονομικών, που αποτελεί την πρώτη του επιλογή.
Η δεύτερη οικογένεια βρίσκεται επίσης σε μεγάλη δυσκολία, αφού ο πατέρας εργάζεται ανασφάλιστος σε προσωρινή εργασία και στην εφορία φαίνεται άνεργος. Αποφασίζουν να δηλώσει το παιδί τους τις σχολές Οικονομικών Επιστημών και στις επαρχιακές πόλεις και από λεφτά θα δουν τι θα κάνουν.
Τελικά με το πρόσφατο νομοσχέδιο οι μετεγγραφές για λίγους επανέρχονται, η δεύτερη οικογένεια που δεν έπραξε το λογικό θα βρεθεί με το παιδί της να σπουδάζει στην Αθήνα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ενώ η πρώτη θα δει το παιδί της να σπουδάζει στο ΤΕΙ Λογιστικής.
Οι νέες μετεγγραφές που εισήχθησαν από το Υπουργείο Παιδείας πέρυσι δεν είναι για όλους. Αφορούν λίγους μόνο υποψηφίους, το 10% των εισακτέων στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το 15% των θέσεων στις άλλες πόλεις. Οι υποψήφιοι μπαίνουν σε φθίνουσα σειρά του εισοδήματος για κάθε τμήμα και παίρνουν μετεγγραφή όσοι έχουν τη μικρότερη φορολογική δήλωση, όχι κατ’ ανάγκην οι φτωχότεροι, αφού στην Ελλάδα ζούμε και γνωρίζουμε ότι ο έχων μικρή φορολογική δήλωση δεν είναι κατ’ ανάγκην φτωχός. Το πρόβλημα είναι ότι οι μετεγγραφές με τον τρόπο που καθιερώθηκαν είναι περίπου σα το λαχείο: κανείς δεν ξέρει αν θα πάρει μετεγγραφή όταν συμπληρώνει το μηχανογραφικό του.
Και ένα ευτράπελο από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας. Νομοθετεί την υποχρέωσή του να ανακοινώνει τον αριθμό εισακτέων μέχρι 15 Μαρτίου κάθε έτους. Τα τρία τελευταία χρόνια ανακοινώθηκαν στις 10 Μαΐου 2011, 11 Μαΐου 2012 και 13 Ιουνίου 2013. Προσπαθεί τώρα το Υπουργείου δια νόμου να υποχρεώσει τον εαυτό του να είναι συνεπές, όπως ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια.