ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΕΙ, ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΙΣΧΥΕΙ, Ή ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΤΟΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΤΥΧΙΟ ΙΣΟΤΙΜΟ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟ ΤΩΝ ΙΕΚ

Στις ΕΠΑΛ-ξεις του φτηνού εργατικού δυναμικού

Δημοσιεύτηκε 12/8/2013

 

Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ

Εκπαιδευτικού αναλυτή

 

Τα Επαγγελματικά Λύκεια έχουν τρεις τάξεις. Στην Α' τάξη οι μαθητές επιλέγουν ομάδα προσανατολισμού και διδάσκονται και μαθήματα γενικής παιδείας, όπως φαίνεται στον πίνακα, στη Β' τάξη επιλέγουν τομέα και στη Γ' τάξη επιλέγουν ειδικότητα.

 

 

Η προαγωγή από τη μία τάξη στην άλλη και η απόλυση γίνονται με ενδοσχολικές εξετάσεις, όπως και στο Γενικό Λύκειο. Για την προαγωγή και την απόλυση απαιτείται γενικός μέσος όρος τουλάχιστον 10. Με την αποφοίτησή τους παίρνουν απολυτήριο λυκείου και πτυχίο ειδικότητας επιπέδου. 3. Μετά την αποφοίτηση μπορούν να επιλέξουν μία από τις τρεις δυνατότητες:

1 Μπορούν να συμμετάσχουν σε ειδικές πανελλήνιες εξετάσεις σε 4 μαθήματα (2 γενικής παιδείας και 2 ειδικότητας) και να εισαχθούν στα αντίστοιχα της ειδικότητάς τους ΤΕΙ, όπως συμβαίνει και τώρα.

2 Μπορούν να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις των γενικών λυκείων και να διεκδικήσουν θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, όπως και οι απόφοιτοι των γενικών λυκείων. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχουν διδαχθεί τα εξεταζόμενα μαθήματα, άρα αυτή η δυνατότητα μάλλον θα μείνει κενό γράμμα.

3 Μπορούν να συνεχίσουν με ένα έτος μαθητείας και, με τη συμμετοχή τους σε εξετάσεις πιστοποίησης, να πάρουν πτυχίο επιπέδου 4, όπως και οι απόφοιτοι των ΙΕΚ. Ο θεσμός της μαθητείας εισάγεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και πιθανόν να δημιουργήσει πρόσθετη ανεργία, αφού θα υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα.

Οι Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) είναι τριετούς φοίτησης, ανήκουν στη μη τυπική εκπαίδευση, δεν οδηγούν σε απόκτηση απολυτηρίου Λυκείου και δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο τρίτο έτος σπουδών υπάρχει η τάξη μαθητείας και η απόκτηση έπειτα από εξετάσεις του πτυχίου ειδικότητας επιπέδου 3. Οι απόφοιτοί τους μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα ΙΕΚ και να πάρουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4.