Διπλό χτύπημα στην Τεχνική Εκπαίδευση

Δημοσιεύτηκε 5/8/2013

 

Του ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΗ

Εκπαιδευτικού αναλυτή

 

Η κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων στην τεχνική εκπαίδευση ήταν το δεύτερο χτύπημα στην τεχνική εκπαίδευση. Το πρώτο χτύπημα ήταν η δραματική μείωση του αριθμού των προσφερομένων θέσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά των ΕΠΑΛ (ομάδα Α).
Οι μεγάλοι αδικημένοι των φετινών πανελληνίων εξετάσεων είναι τα παιδιά των Τεχνικών Λυκείων που διαγωνίστηκαν, με την ομάδα Α,  για μια θέση στα ΤΕΙ, αφού μόνο στα ΤΕΙ μπορούν να εισαχθούν. Μετά το πέρας των εξετάσεων ήρθαν γι’ αυτούς τα κακά νέα, με την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων, που «ψαλίδισε» σημαντικά τις θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γι’ αυτούς. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ (ομάδα Α) διαγωνίζονται σε 4 μαθήματα σε ξεχωριστές πανελλήνιες εξετάσεις και έχουν δικαίωμα να εισαχθούν μόνο στα τμήματα ΤΕΙ που αντιστοιχούν στην ειδικότητά τους. Οι προσφερόμενες θέσεις, όμως, περιορίστηκαν σημαντικά με αποτέλεσμα ενώ μέχρι πέρυσι εισάγονταν ένας στους τρεις (ποσοστό πολύ μικρό σε σχέση με τους αποφοίτους της γενικής εκπαίδευσης που εισάγονταν σε ποσοστό 65%), φέτος να εισάγεται ένας στους τέσσερις, αριθμός σημαντικά μειωμένος. Αυτό το έμαθαν οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ μετά τις εξετάσεις, αφού φέτος ο αριθμός των εισακτέων ανακοινώθηκε στις 11 Ιουνίου, για πρώτη φορά μετά το πέρας των εξετάσεων.
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν επιδόσεις ίδιες με πέρυσι στην Έκθεση, λίγο καλύτερες στα Μαθηματικά και κατά μέσο όρο ίδιες στα μαθήματα ειδικότητας, μα αυξομειώσεις από μάθημα σε μάθημα παρατηρήθηκαν, όπως είναι φυσικό. Οι βάσεις για τα ΕΠΑΛ περιμένουμε να σημειώσουν σημαντική άνοδο, αφού οι θέσεις μειώθηκαν κατά 30%.
Ο αιφνιδιασμός της μείωσης των θέσεων ήταν μεγάλος, αφού πολλά παιδιά έθεσαν ως στόχο τη συνέχιση των σπουδών τους και αφού ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους ένιωσαν ότι άλλαξαν οι όροι και η προσπάθειά τους μπορεί να μην έχει αντίκρισμα. Για μία ακόμη φορά αιφνιδιασμός, από αλλοπρόσαλλες αποφάσεις. Κάπως έτσι φτάσαμε να μην εμπιστεύεται κανείς κανένα για κανένα λόγο.
Μετά, λοιπόν, τα δύο απανωτά χτυπήματα στην τεχνική εκπαίδευση, ποιος θα πιστέψει τα παχιά λόγια που θα ακουστούν το προσεχές διάστημα για την αναβάθμιση και της τεχνικής εκπαίδευσης, με την ευκαιρία της κατάθεσης των νέων νόμων για την γενική και την τεχνική εκπαίδευση;

Εισαγωγή από ΕΠΑΛ

 

2012

2013

Υποψήφιοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α)

17584

17394

Θέσεις στα ΤΕΙ για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ (ομάδα Α)

6343

4559

Ποσοστό θέσεων προς υποψηφίους

36%

26,2%

Στοιχεία: Υ.ΠΑΙ.Θ Επεξεργασία: Στράτος Στρατηγάκης