Ρωτάνε, αλλά δεν γράφονται

ΚΟΛΕΓΙΑ: Μεγαλώνει το ενδιαφέρον για σπουδές στα μεταλυκειακά κέντρα, αλλά δεν αυξάνονται οι εγγραφές τους

 

Δημοσιεύτηκε 25/9/2011

 

της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Ολοένα και περισσότεροι νέοι δείχνουν να προτιμούν τις σπουδές σε κολέγιο, παρά να φοιτήσουν σε ένα αμφίβολης «αποδοτικότητας» τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιφέρεια, που θα τους κοστίσει περισσότερο.
Σύμφωνα με στοιχεία από τα κολέγια, μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται αύξηση των εγγραφών. Αυτό που αυξήθηκε είναι το ενδιαφέρον της νεολαίας, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που ζητούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τις σπουδές στα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, όπως λέγονται πλέον τα κολέγια.
Στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, απέτυχαν περίπου 19.000 νέοι, ενώ δεν μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός εκείνων που ναι μεν πέτυχε σ' ένα τμήμα, κυρίως στα ΤΕΙ της περιφέρειας, αλλά δεν θα πάει να σπουδάσει λόγω της οικονομικής κρίσης. Ποιες είναι όμως οι επιλογές που έχει ένας νέος απ' αυτούς που εγκαταλείπουν το όνειρο των σπουδών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Οι επιλογές είναι τρεις: να δώσουν ξανά εξετάσεις, να σπουδάσουν στο εξωτερικό ή να εγγραφούν εδώ σε ένα κολέγιο ή σε ένα ΙΕΚ . Η διαφορά είναι ότι στα ΙΕΚ ο σπουδαστής αποκτά επαγγελματική κατάρτιση και πιστοποίηση μετά από κρατικές εξετάσεις, ενώ σε κολέγιο που συνεργάζεται με πανεπιστήμιο του εξωτερικού αποκτά πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναγνωρίζεται επαγγελματικά στην Ελλάδα, με το Π.Δ. 38/2010, που αποτελεί την ενσωμάτωση της οδηγίας 2005/36/Ε.Κ. της Ε.Ε.
Οπως επισημαίνει στην «Κ.Ε.» ο μαθηματικός και ερευνητής Στρ. Στρατηγάκης, «η οδηγία αυτή προβλέπει ότι όποιος κάτοικος της Ε.Ε. έχει αποκτήσει τα επαγγελματικά του προσόντα για ένα νομοθετικά ρυθμιζόμενο επάγγελμα σε χώρα της Ε.Ε. μπορεί να «μεταφέρει» το επαγγελματικό του δικαίωμα στην Ελλάδα:
*Αν το επάγγελμα δεν είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο, δεν υπάρχει περιορισμός.
*Αν κάποιος για παράδειγμα θέλει να εργαστεί σε μια διαφημιστική εταιρεία, θα μετρήσει μόνο η γνώμη του εργοδότη του για το πτυχίο του.
*Αν, όμως, κάποιος θέλει να εργαστεί ως λογιστής, τότε πρέπει το πτυχίο που θα αποκτήσει να του δίδει το δικαίωμα εργασίας στη χώρα που είναι η έδρα του πανεπιστημίου και να «μεταφέρει» αυτό το δικαίωμα στην Ελλάδα. Προβλέπονται «δοκιμασία επάρκειας» ή «πρακτική άσκηση προσαρμογής» σε περίπτωση που υπάρχει διαφορά στον τίτλο σπουδών και στους αντίστοιχους ελληνικούς ή στο ελληνικό δίκαιο από το δίκαιο της χώρας προέλευσης, χωρίς όμως την πρόθεση «κοψίματος» αλλά προσαρμογής του πτυχιούχου στα ελληνικά δεδομένα.
Εξάλλου, με βάση αυτό το προεδρικό διάταγμα, δόθηκαν άδειες σε κολέγια για συγκεκριμένα προγράμματα σπουδών σε συνεργασία με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για έναν υποψήφιο φοιτητή των κολεγίων: Πώς θα ξεχωρίσει τους σοβαρούς επαγγελματίες από τους άλλους; Οι διαφημίσεις λένε πολλά που δεν είναι πάντα αληθινά. Μάλιστα το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να επιβάλει πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ σε ένα ΙΕΚ και να αφαιρέσει την άδεια λειτουργίας του αντίστοιχου κολεγίου για παραπλανητική διαφήμιση.