Πού θα κυμανθούν οι βάσεις σε κάθε σχολή

Δημοσιεύτηκε 17/7/2011

 

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Η γενική πτώση των βάσεων φέτος σε όλα τα επιστημονικά πεδία θεωρείται δεδομένη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα είναι και εντυπωσιακή. Υπολογίζεται ότι θα πέσουν ακόμη και στις δημοφιλείς ιατρικές, νομικές και πολυτεχνικές σχολές.
Ομως φέτος είχαμε αρκετές αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων, κυρίως στις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων (πολύτεκνοι, κ.λπ.). Οι αλλαγές αυτές αναγκάζουν το υπουργείο Παιδείας πρώτη φορά στα χρονικά, όπως λέει ο μαθηματικός-ερευνητής Στρ. Στρατηγάκης, να εκδώσει τέσσερις βαθμολογικές βάσεις για κάθε τμήμα: Μία βάση για τη γενική κατηγορία, μία για την ειδική των πολυτέκνων, μία για τους τρίτεκνους και μία γι' αυτούς που εμπίπτουν στα κοινωνικά κριτήρια (ορφανοί ή έχουν αδέλφια που σπουδάζουν ή συγγενείς με ασθένειες κ.λπ.).
Ο νέος τρόπος υποβολής μηχανογραφικού, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν λίγο πριν από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής, περιέπλεξε πολλούς υποψηφίους που έκαναν λάθη στη συμπλήρωσή του. Ετσι, υπάρχει ενδεχόμενο να βρεθούν περιπτώσεις υποψηφίων που θα θεωρηθεί ότι έχουν δηλώσει ανακριβή στοιχεία, γεγονός που επισύρει σοβαρές ποινές: θα ακυρωθεί η επιτυχία τους σε κάποια σχολή και δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν για δύο χρόνια στις εξετάσεις.
Πάντως, το υπουργείο από την ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων εξοικονόμησε περίπου 245.000 ευρώ, που θα κατέβαλε στις αρμόδιες επιτροπές, αλλά και για τους επιπλέον καθηγητές που θα απασχολούνταν.
Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη, «φέτος έχουμε μεταβολή στις θέσεις των εισακτέων, επειδή ακριβώς υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις για καθεμία από τις ειδικές κατηγορίες. Συγχρόνως, με την ταυτόχρονη κατάργηση των μετεγγραφών, θα έχουμε και κενές θέσεις στις ειδικές κατηγορίες, σε περιφερειακές σχολές ή τμήματα».
Συμφωνώντας ότι οι βάσεις θα κινηθούν πτωτικά και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με εντυπωσιακό ρυθμό, επισημαίνει: «Φέτος έχουμε 5.085 υποψηφίους λιγότερους από πέρυσι, γεγονός που επηρεάζει πτωτικά τις βάσεις. Η οικονομική κρίση θα επηρεάσει και τις προτιμήσεις των υποψηφίων, αφού φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, επιλέγουν σπουδές κοντά στο σπίτι τους, ακόμη και αν χρειαστεί να κάνουν "συμβιβασμό" στο αντικείμενο σπουδών. Αναπόφευκτα, οι σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση από τα προηγούμενα χρόνια. Γι' αυτό, η πτώση συγκρατείται σ' αυτές. Ακόμη υπολογίζεται ότι θα μείνουν εκτός των σχολών 11.355 υποψήφιοι, αν βέβαια συμπληρωθούν όλες οι θέσεις των ειδικών κατηγοριών. Διαφορετικά, αν μείνουν κενές θέσεις, θα αποκλεισθούν πολύ περισσότεροι».
Ετσι «βλέπει» άνοδο των βάσεων σε ορισμένες χαμηλόβαθμες σχολές, οι οποίες όμως θα παραμείνουν κάτω από τη βάση: «Δηλαδή, δεν θα υπάρχουν σχολές με βάση τα 868 μόρια, όπως πέρυσι (και με άριστα τα 20.000 μόρια). Το όριο αναμένεται να είναι τμήματα με βάση από 6.000-6.500 μόρια».
Εκτιμά επίσης ότι λόγω κρίσης αυξάνονται οι προτιμήσεις των υποψηφίων προς τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, όπου ενδέχεται να παρατηρηθεί άνοδος των βάσεων. Φέτος η αστυνομία θα πάρει 1.300 αστυφύλακες, έναντι 900 πέρυσι. Αυτό, άλλες χρονιές θα έφερνε μεγάλη πτώση στις βάσεις, αλλά φέτος με την οικονομική κρίση να τσακίζει τα νοικοκυριά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού στρέφονται οι προτιμήσεις των υποψηφίων.
Τέλος, εντυπωσιακή εκτιμά ο καθηγητής την άνοδο των βάσεων στην κατηγορία του 10%. Πρόκειται για τους υποψηφίους που συμμετείχαν σε παλαιότερες πανελλήνιες εξετάσεις και μπαίνουν στην επιλογή με βάση τους βαθμούς που είχαν, στο συγκεκριμένο ποσοστό εισακτέων, αλλά για τελευταία φορά. Από του χρόνου αυτή η κατηγορία καταργείται.