Νέα μέτωπα ανοίγει η "Αθηνά"

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 10/3/2013

 

Πιο ήπια η τελική μορφή του σχεδίου Αθηνά που συζητείται στη Βουλή έρχεται να στρογγυλέψει τις ακραίες αποφάσεις που περιείχε η αρχική πρόταση και, δυστυχώς, να δημιουργήσει νέες.
Συνολικά 100 τμήματα δεν θα δεχτούν εισακτέους φέτος και από αυτά τα 28 θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να αποφοιτήσουν οι ήδη υπάρχοντες φοιτητές. Τα υπόλοιπα εντάσσονται σε άλλα είτε ως κατευθύνσεις, αν υπάρχουν διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα, είτε ενσωματώνονται πλήρως.
Οι μετακομίσεις των ήδη φοιτητών περιορίζονται αισθητά. Δεν εκλείπουν, όμως. Οι φοιτητές του τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων από το ΤΕΙ Σερρών μετακομίζει στο ΤΕΙ Αθήνας. Λογικό ως προς το περιεχόμενο σπουδών, λογικότερο από την προηγούμενη ρύθμιση, που έστελνε το μισό τμήμα στο Κιλκίς και το υπόλοιπο στην Καρδίτσα συγχωνεύοντάς το με τμήματα άσχετα με το αντικείμενο σπουδών, αλλά η μετακόμιση μεγάλη.
Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης θα υπάρχει καθώς μόνο ένα τμήμα του, το τμήμα Μηχανολογίας, πηγαίνει στις Σέρρες. Αυτοί θα είναι και οι μόνοι φοιτητές του που θα μετακινηθούν, καθώς τα άλλα 4 τμήματά του που καταργούνται και ενσωματώνονται στα υπόλοιπα θα λειτουργούν μέχρι να αποφοιτήσουν οι ήδη υπάρχοντες φοιτητές.
Στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας εντάσσονται τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας που καταργείται, χωρίς να μετακινούνται τα τμήματά του. Έτσι τα παιδαγωγικά τμήματα της Φλώρινας έκαναν την τελευταία δεκαετία μια μεγάλη διοικητική... βόλτα. Από το ΑΠΘ εντάχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και επιστρέφουν τώρα στο Πα. Μακ. Τα τμήματα της Νάουσας και της Έδεσσας ενσωματώνονται στο Πα. Μακ. και το τμήμα της Βέροιας μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη. Το τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας απορροφάται από το αντίστοιχο τμήμα του Πα. Μακ.
Οι φετινοί υποψήφιοι βρίσκονται δύο μόλις μήνες πριν την έναρξη των εισαγωγικών εξετάσεων μπροστά σε νέα δεδομένα που πιθανό να ανατρέπουν κάποια από τα σχέδιά τους. Ο αιφνιδιασμός και ειδικά 18χρονων παιδιών ποτέ δεν είναι καλό πράγμα, καθώς αφήνει το παράπονο να κυριαρχεί, σε όσους άλλα σχεδίαζαν και άλλα βλέπουν. Το Υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε τον προτεινόμενο αριθμό εισακτέων σε κάθε τμήμα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη δεν έχουν παρθεί οι οριστικές αποφάσεις και, συνεπώς, μπορεί να υπάρξουν αλλαγές. Μεγάλη είναι η μείωση του αριθμού των εισακτέων στις σχολές του 1ου πεδίου ακόμη και στις περιζήτητες σχολές, όπως είναι οι νομικές σχολές, που φτάνουν τις 231 θέσεις και στις τρεις σχολές. Αντίστοιχα στις φιλολογικές σχολές έχουμε μείωση 618 θέσεων στο συνολικό αριθμό των εισακτέων των κατηγοριών 90% και 10%. Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό των ειδικών κατηγοριών γιατί ο νόμος λέει ότι δίνονται μέχρι 20% επιπλέον θέσεις. Η λέξη μέχρι είναι που δεν μας επιτρέπει να κάνουμε ακριβή υπολογισμό των θέσεων των ειδικών κατηγοριών.
Μεγάλη είναι η αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών, Πληροφορικής, Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας Θεσσαλονίκης και Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
Στον πίνακα βλέπετε τον αριθμό των εισακτέων του 2012 και τον προτεινόμενο αριθμό εισακτέων του 2013 του ΑΠΘ και του ΠΑ.ΜΑΚ. για τις σχολές που έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη.
Η οριστικοποίηση του σχεδίου Αθηνά, που δεν φαίνεται να ανατρέπεται, αφού γίνεται στα πλαίσια των απαιτήσεων της τρόικα για μείωση των υπηρεσιών που παρέχει το κράτος στους πολίτες του, έπρεπε να γίνει με καλύτερο σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις εκπαιδευτικές ανάγκες και τη ζήτηση από την αγορά εργασίας. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά επικράτησε η βιασύνη και όχι η σύνεση.