Τι θα φέρει το 2013 στην παιδεία

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 6/1/2013

 

Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας θα είναι καταιγιστικές το 2013, αφού με την αφορμή του χρέους έχουμε πλήρη αναδιάρθρωση του κράτους και της οικονομίας μας. Δεν θα άφηναν την Παιδεία εκτός των αλλαγών, παρά τις επανειλημμένες δηλώσεις της τρόικας. Βλέπετε, η Παιδεία θέλει χρήματα και τα χρήματα πάνε στους δανειστές μας και όχι στην εκπαίδευση των παιδιών μας.

Η έλλειψη χρημάτων φέρνει προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων και των πανεπιστημίων. Οι διορισμοί φέτος ήταν μόλις 225 στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μαζί, ενώ το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει 1.056, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν κενά σε πολλά σχολεία. Οι διορισμοί αναπληρωτών ήταν 6.500, ενώ το υπουργείο είχε ανακοινώσει 12.500. Το αποτέλεσμα είναι χιλιάδες κενά, που δεν καλύφθηκαν ούτε με τις συγχωνεύσεις τμημάτων που αναγκαστικά έγιναν στα σχολεία που αυτό ήταν εφικτό.

Κενά κι ελλείψεις

Η καινούργια χρονιά βρίσκει τα σχολεία με ελλείψεις στις βασικές ειδικότητες, με αποτέλεσμα τα παιδιά να έχουν διδαχθεί τα βασικά μαθήματα πολύ λιγότερες ώρες στους πρώτους τέσσερις μήνες του σχολικού έτους. Το κακό είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλοι διορισμοί αναπληρωτών, άρα η χρονιά θα κυλήσει έτσι. Οσοι γονείς δεν μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους με κάποιο φροντιστήριο θα δουν μαθησιακά κενά να εμφανίζονται στις επόμενες τάξεις, που θα είναι δύσκολο να καλυφθούν.

Η θέρμανση ανάγεται σε βασικό πρόβλημα για τη λειτουργία των σχολείων. Πετρέλαιο δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Οι δήμαρχοι των σχολείων της Δυτικής Μακεδονίας ανακοίνωσαν ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν εξασφαλιστούν χρήματα για πετρέλαιο, αποκαλύπτοντας ότι έχουμε γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω, στον καιρό που δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη για τη λειτουργία των σχολείων.

Οι συγχωνεύσεις σχολείων, τμημάτων και η αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών θα είναι τα «όπλα» του υπουργείου για να σχεδιάσει την επόμενη σχολική χρονιά, προσπαθώντας να αποφύγει το φετινό αδιέξοδο, που δεν φάνηκε τόσο πολύ από το άγχος της... δόσης.

Υποψήφιοι ΑΕΙ-ΤΕΙ

Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές ζουν το δικό τους δράμα, αφού δεν γνωρίζουν ποιες σχολές θα έχει το νέο μηχανογραφικό, με αποτέλεσμα να βαδίζουν με σχολές-στόχους που δεν γνωρίζουν αν θα υπάρχουν στην πραγματικότητα. Ηδη οι σχολές της Αστυνομίας δεν θα δεχτούν νέους αστυφύλακες και αξιωματικούς, ανατρέποντας το σχεδιασμό πολλών υποψηφίων. Ευτυχώς ανακοινώθηκε σχετικά νωρίς. Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα υπάρχουν 150 λιγότερα τμήματα στο νέο μηχανογραφικό, δηλαδή θα έχουμε μείωση κατά 30%, αλλά δεν θα μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων, πράγμα ανέφικτο, αφού ήδη δεν χωρούσαν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα.

Κάθε χρόνο οι πρυτάνεις ζητούσαν 40% λιγότερους εισακτέους από όσους τους έστελνε το υπουργείο Παιδείας. Δε γίνεται να χωρέσει ο ίδιος αριθμός φοιτητών σε 30% λιγότερα τμήματα. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εμειναν λιγότεροι από 5 μήνες μέχρι τις εξετάσεις και κανείς δεν μπορεί να πει στα παιδιά ποιες σχολές θα υπάρχουν. Αν το συνδυάσουμε με την αδυναμία των οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους σε άλλη πόλη, αντιλαμβανόμαστε πόσο κρίσιμο είναι, ειδικά φέτος, να γνωρίζουμε ποια θα είναι τελικά τα τμήματα που θα λειτουργήσουν. Αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα, θα μάθουμε την τελευταία στιγμή το νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ηδη τα τελευταία τρία χρόνια το μηχανογραφικό δινόταν στη δημοσιότητα με την έναρξη της προθεσμίας συμπλήρωσής του, ενώ παλαιότερα ανακοινωνόταν το Μάρτιο.