Έλληνες μουσουλμάνοι και πανελλήνιες

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 30/9/2012

 

«Κύριε, θα γίνουμε μουσουλμάνοι για να περάσουμε Πολιτικοί Μηχανικοί με 4.845 μόρια», έλεγαν οι μαθητές μου με την ανακοίνωση των βάσεων. Παιδιά είναι και δε γνωρίζουν γιατί υπάρχει η ειδική κατηγορία και ποιους αφορά, σκέφτηκα. Τελικά και πολλοί άλλοι δεν έχουν καταλάβει το νόημα αυτής της ειδικής κατηγορίας, όπως διαπίστωσα αργότερα.

Η ειδική κατηγορία των μουσουλμάνων αφορά μόνο τους υποψηφίους της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης. Για να συμπεριληφθεί κάποιος σ’ αυτή την ειδική κατηγορία, πρέπει να είναι μουσουλμάνος στο θρήσκευμα και δημότης κάποιου δήμου της Θράκης.

Η θέσπιση της ειδικής αυτής κατηγορίας έχει να κάνει με τη γενικότερη πολιτική της Ελλάδας απέναντι στη μειονότητα, που είναι αναγνωρισμένη ως μειονότητα από τη συνθήκη της Λοζάνης του 1923. Από τότε και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90 το ελληνικό κράτος είχε επιλέξει την πολιτική της απομόνωσης. Η επίσκεψη στα μειονοτικά χωριά απαιτούσε ειδική άδεια και στους δρόμους υπήρχαν μπάρες που απέκλειαν την περιοχή.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 η τακτική του ελληνικού κράτους άλλαξε. Επιλέχτηκε η λογική της ενσωμάτωσης της μειονότητας στην ελληνική κοινωνία. Ετσι οι μπάρες ξηλώθηκαν, οι ειδικές άδειες καταργήθηκαν και έγινε προσπάθεια να ενταχτούν οι μειονοτικοί και να νιώσουν ισότιμοι Ελληνες πολίτες. Σ’ αυτά τα πλαίσια επιλέχτηκε, αργότερα, να εισάγονται ως ειδική κατηγορία στα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να αποκτήσουν την ελληνική κουλτούρα, που βοηθά στην ενσωμάτωση. Το θέμα της εισαγωγής τους ως ειδική κατηγορία στα ελληνικά πανεπιστήμια εντάσσεται στη λογική να μην τους σπρώχνουμε προς τη γείτονα, που προσπαθεί συστηματικά να τους προσεταιριστεί.

Η τουρκική κυβέρνηση προσέφερε τον περασμένο Μάιο 22 υποτροφίες σε Ελληνες υπηκόους για σπουδές στην Τουρκία. Προσέξτε, γιατί είναι σημαντικό, τις υποτροφίες δεν έδωσαν τα τουρκικά πανεπιστήμια, αλλά η τουρκική κυβέρνηση. Τα τουρκικά πανεπιστήμια δίνουν ξεχωριστά άλλες υποτροφίες, όπως το Istabul Sehir University, που χορηγεί υποτροφίες γενικά σε ξένους φοιτητές.

Τι άλλαξε φέτος και έγινε θέμα κάτι που κάθε χρόνο γίνεται; Για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα οι βάσεις για την εισαγωγή των Ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας και είδαν όλοι ότι η βαθμολογία εισαγωγής είναι πολύ χαμηλότερη από τη βαθμολογία εισαγωγής των υποψηφίων που δεν ανήκουν σε ειδική κατηγορία. Ετσι φέτος εισήχθησαν 500 μουσουλμάνοι της Θράκης στην Ανώτατη Εκπαίδευση (383 από τα Γενικά Λύκεια και 117 από τα ΕΠΑΛ). Από αυτούς, βέβαια, δε γνωρίζουμε πόσοι θα φοιτήσουν, αφού το κόστος σπουδών σε άλλη πόλη είναι υψηλό για όλους μας, ούτε από όσους φοιτήσουν πόσοι τελικά θα πάρουν το πτυχίο τους.

Ενα ερώτημα που δημιουργείται είναι γιατί δόθηκαν φέτος, για πρώτη φορά, οι βάσεις εισαγωγής της μειονότητας; Οφείλεται σε πρωτοβουλία κάποιου υπαλλήλου, που έβαλε και αυτές τις βάσεις μαζί με τις άλλες ειδικές κατηγορίες ή δόθηκε εντολή, ώστε να δημιουργηθεί θέμα και να καταργηθεί η ειδική αυτή κατηγορία στα πλαίσια των γενικότερων περικοπών που φέρνει η οικονομική κρίση; Δε θα το μάθουμε ποτέ.

Ο θόρυβος όμως δημιουργήθηκε, αφού δύο βουλευτές, ο κ. Νικολόπουλος και η κ. Ξουλίδου, κατέθεσαν σχετικές ερωτήσεις στη Βουλή. Ο κ. Νικολόπουλος μάλιστα θεωρεί το θέμα «Μια ακόμη περίπτωση απύθμενης υποκρισίας της δήθεν προοδευτικής αριστερής διανόησης», όπως αναφέρει στον τίτλο της ερώτησής του. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, γενικότερο και αφορά τις επιλογές του ελληνικού κράτους απέναντι στη μειονότητα. Δεν περιορίζεται απλά στην εισαγωγή ενός μειονοτικού σε κάθε σχολή της Ελλάδας.