Ψυχραιμία με τις βάσεις
του Στράτου Στρατηγάκη
Δημοσιεύτηκε 10/6/2012
Οι πανελλήνιες εξετάσεις τελείωσαν και αρχίζει η αγωνία για τη διαμόρφωση των βάσεων. Είναι λογικό οι υποψήφιοι να αγωνιούν για την εξέλιξη των βάσεων, αφού θέλουν να δουν αν καταφέρουν να πιάσουν το στόχο τους. Όμως αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουν τώρα δεν είναι να ασχολούνται με τις βάσεις. Δεν μπορούν να τις καθορίσουν, απλά πρέπει να περιμένουν.
Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να ψάξουν τις επιλογές τους. Μπορεί η βάση της τελευταίας Ιατρικής να πέσει κάτω από τα 18.000 μόρια, μπορεί και όχι. Οι ενδιαφερόμενοι για την Ιατρική πρέπει να ψάξουν αν όντως η Ιατρική είναι αυτό που τους ενδιαφέρει. Δεν αρκεί ένας υποψήφιος να έχει υψηλές επιδόσεις για να είναι κατάλληλος για το επάγγελμα του γιατρού. Πρέπει να δει αν έχει τις ικανότητες που χρειάζεται ένας γιατρός για να είναι αποτελεσματικός και να δει αν όντως αυτό το επάγγελμα του ταιριάζει.
Πρέπει ακόμη να γνωρίζει τι θα βρει μπροστά του, όταν με το καλό αποφοιτήσει. Έχουμε τους περισσότερους γιατρούς από όλες τις χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα έχουμε 6,1 γιατρούς ανά 1000 κατοίκους και μόνο 3 νοσοκόμους ανά 1.000 κατοίκους. Δηλαδή έχουμε ένα νοσοκόμο ανά δύο γιατρούς! Στις άλλες χώρες της Ευρώπης έχουν περίπου 3 νοσοκόμους για κάθε γιατρό.
Όσοι λένε ότι η Ελλάδα δεν παράγει και δεν εξάγει τίποτα έχουν άδικο. Εξάγουμε γιατρούς στις άλλες χώρες της Ευρώπης που έχουν πολύ λιγότερους γιατρούς.
Θα πρέπει λοιπόν ο υποψήφιος να γνωρίζει ότι είναι πολύ πιθανό σπουδάζοντας Ιατρική να μη βρει εργασία στην Ελλάδα και να πρέπει να ξενιτευτεί για να εργαστεί. Αυτό δεν σημαίνει να μη δηλώσουν και να μη σπουδάσουν Ιατρική οι υποψήφιοι, αλλά να γνωρίζουν που πηγαίνουν και αν αυτό είναι το όνειρό τους να το ακολουθήσουν, γνωρίζοντας, όμως, τι σημαίνει η επιλογή τους και ποιες δυσκολίες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν.
Τώρα, λοιπόν, που έφτασε η ώρα να γίνουν οι επιλογές σπουδών πρέπει οι υποψήφιοι να μάθουν τι ακριβώς θα σπουδάσουν σε κάθε σχολή που τους ενδιαφέρει. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να μάθουν ακριβώς τι θα σπουδάσουν. Να δουν τον οδηγό σπουδών των τμημάτων που τους ενδιαφέρουν, ώστε να αποκτήσουν πλήρη εικόνα των μελλοντικών τους σπουδών. Πολλοί υποψήφιοι έχουν μία εικόνα στο μυαλό τους των σπουδών που θέλουν να κάνουν, μερικές, όμως, φορές αυτή η εικόνα δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα όταν αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στη φαντασία τους και την πραγματικότητα να απογοητεύονται. Αυτή η άγνοια του περιεχομένου σπουδών αποτελεί μία από τις αιτίες εγκατάλειψης των σπουδών, που είναι ιδιαίτερα υψηλή στην Ελλάδα φτάνοντας σχεδόν το 50%. Περίπου οι μισοί από όσους εισάγονται αποφοιτούν γι’ αυτό και ενώ εισάγονται στις ανώτατες σχολές πάνω από το 50% των μαθητών κάθε χρόνο οι απόφοιτοι αποτελούν μόλις το 25% των παιδιών κάθε «φουρνιάς» παιδιών.