Η εκπαίδευση δεν μπορεί να περιμένει

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 18/3/2012

 

Νέος Υπουργός Παιδείας ο κ. Μπαμπινιώτης, ευτυχώς γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του Υπουργείου Παιδείας. Είναι σπάνια η επιλογή υπουργού παιδείας που γνωρίζει το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να χάνεται χρόνος μέχρι να ενημερωθεί ο νέος, κάθε φορά, υπουργός και να είναι έρμαιο των εκάστοτε συμβούλων του, που μπορεί να τον οδηγήσουν σε τραγελαφικές αποφάσεις, τις συνέπειες των οποίων αγνοεί, αφού αγνοεί το αντικείμενο που διαχειρίζεται. Όλα αυτά, ευτυχώς, δεν ισχύουν στην περίπτωση του κ. Μπαμπινιώτη. Δεν χρειάζεται καμία ενημέρωση και μπορεί να είναι αποδοτικός από την πρώτη στιγμή. Ναι, αλλά… υπάρχουν και οι εκλογές, που φρενάρουν τις εξελίξεις. Οι εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί στο υπουργείο παιδείας είναι πάρα πολλές, αφού η κα Διαμαντοπούλου άνοιξε ταυτόχρονα όλα τα μέτωπα, χωρίς να καταφέρει ούτε τα βιβλία να τυπώσει. Ναι σωστά διαβάσατε. Ακόμη και τώρα στα μέσα Μαρτίου δεν έχει ολοκληρωθεί η αποστολή των βιβλίων του σχολικού έτους που βαίνει προς το τέλος του. Έτσι υπάρχουν μαθητές της Γ Λυκείου χωρίς ακόμη βιβλίο Ιστορία κατεύθυνσης.
Στα Πανεπιστήμια υπάρχει ένας νέος νόμος που αγκομαχά προσπαθώντας να γίνει πράξη. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση νέο λύκειο και τεχνολογικό λύκειο έχουν ανακοινωθεί, τίποτα όμως δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί στα παιδιά που φέτος φοιτούν στην Α Λυκείου. Είπαν ότι θα οδηγηθούν στις εισαγωγικές εξετάσεις με ένα προσωρινό σύστημα, αφού δεν προλαβαίνουν να αποφασίσουν το οριστικό και θα ισχύσει η πλήρης μορφή του από τους μαθητές που φοιτούν τώρα στην Γ Γυμνασίου. Ναι, αλλά δεν γνωρίζουμε την πλήρη μορφή του. Παράλληλα άγονος κηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια χαρτιού για την εκτύπωση των βιβλίων του επόμενου σχολικού έτους, σέρνοντας την ανησυχία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Ο νόμος για το τεχνολογικό λύκειο, που θα φέρει ακόμη μία αλλαγή στην πολύπαθη τεχνική εκπαίδευση, δεν ψηφίζεται ενόψει εκλογών. Τις οριστικές αποφάσεις θα πάρει μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση.
Οι πανελλήνιες εξετάσεις έχουν ακόμη αγνώστους. Δεν γνωρίζουμε τον αριθμό των εισακτέων. Φήμες κυκλοφορούν για μεγάλη μείωση του αριθμού τους και ανακοίνωση του αριθμού τους μετά τις εκλογές. Το Υπουργείο μελετά τις ειδικές κατηγορίες, αλλά δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει τους υποψηφίους αν ανήκουν ή όχι σε ειδική κατηγορία.
Οι συγχωνεύσεις τμημάτων, κυρίως στα ΤΕΙ,  ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν, ζητήθηκαν μάλιστα οι προτάσεις κάποιων τμημάτων ΤΕΙ, αλλά τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί. Οι υποψήφιοι δεν γνωρίζουν πόσα τμήματα θα περιλαμβάνει το μηχανογραφικό τους.
Διοικητική μεταρρύθμιση ανακοινώθηκε στο Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια της μείωσης του αριθμού των διοικητικών υπαλλήλων, αφού απαίτηση της τρόικα είναι να γίνουν απολύσεις. Καταργήθηκαν λοιπόν τα γραφεία εκπαίδευσης, αλλά αυτά λειτουργούν, αφού δεν υπάρχει μηχανισμός να υποκαταστήσει τη λειτουργία τους.
Όλα αυτά, αλλά και πολλά άλλα αποτελούν εκκρεμότητες που θα πρέπει να λυθούν το συντομότερο, γιατί οι χρονίζουσες καταστάσεις δημιουργούν την εικόνα της αποσύνθεσης που ζούμε και στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις εκλογές, όποτε γίνουν για να παρθούν οι αποφάσεις. Είναι καλύτερα να αναβληθούν οι σημαντικές αποφάσεις, ώστε να μελετηθούν οι συνέπειές τους σε βάθος, να μη γίνουν πάλι άρπα κόλα, όπως συνήθως, οι αλλαγές.