Ψηφιακά βοηθήματα για τους υποψηφίους το... 2013

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 18/12/2011

 

Ψηφιακά Εκπαιδευτικά Βοηθήματα λέγεται το υλικό που ετοιμάζει το Υπουργείο Παιδείας και διαθέτει δωρεάν στην ιστοσελίδα www.study4exams.gr. Η πρωτοβουλία θετική, αφού θα μπορούσε να βοηθήσει τους υποψηφίους να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις του… 2013. Ναι σωστά διαβάσατε· γιατί φέτος δεν μπορούν να αναλάβουν την προετοιμασία ενός μαθητή που δεν έχει εκπαιδευτική υποστήριξη. Το έργο δεν είναι ολοκληρωμένο ακόμη, άρα δεν μπορεί να το εμπιστευτεί ένας υποψήφιος. Μέχρι να ολοκληρωθεί η ύλη για όλα τα μαθήματα και να αποτελέσει ολοκληρωμένη δουλειά θα φτάσουμε στο έτος 2014 που θα έχουμε τις εξετάσεις με το νέο σύστημα εισαγωγής, που, προφανώς, θα αναφέρεται σε άλλη ύλη, πιθανό και σε άλλα μαθήματα. Έτσι όλο αυτό το υλικό και η προσπάθεια θα πεταχτεί ως παρωχημένο. Το υλικό αυτό παράγεται με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και ορίζοντα χρήσης το πολύ ενός… χρόνου. Αν κάποιος ισχυριστεί ότι πετάμε χρήματα στον αέρα δεν θα έχει άδικο. Είναι κάτι που κάνουμε συστηματικά δεκαετίες τώρα και τα αποτελέσματα τα εισπράττουμε τώρα. Ενέργειες χωρίς σχέδιο μόνο και μόνο για την απορρόφηση των κονδυλίων, που και αυτά μένουν αδιάθετα σε μεγάλο ποσοστό.
Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή. Στις πανελλήνιες εξετάσεις κάθε χρόνο εξετάζονται 60 διαφορετικά μαθήματα, όπως βλέπετε στον πίνακα. Ναι το σύστημα εισαγωγής είναι εξαιρετικά πολύπλοκο όπως φαίνεται από το πλήθος και μόνο των εξεταζομένων μαθημάτων. Το Υπουργείο ξεκίνησε την προσπάθεια των ψηφιακών βοηθημάτων από τα δυσκολότερα και τα δημοφιλέστερα μαθήματα. Έτσι το όλο εγχείρημα απευθύνεται μόνο στους μαθητές των Γενικών Λυκείων, θεωρώντας για μία ακόμη φορά τους μαθητές των τεχνικών λυκείων β κατηγορίας. Τα μαθήματα που καλύπτονται είναι δύο από κάθε κατεύθυνση: Αρχαία και Λατινικά από τη θεωρητική, Μαθηματικά από τη θετική και την τεχνολογική και τα δύο δημοφιλέστερα μαθήματα γενικής παιδείας: Μαθηματικά και Βιολογία. Κανείς από τους 90.000 υποψηφίους από το Γενικό Λύκειο δεν έχει βοηθήματα και για τα έξι μαθήματα που θα εξεταστεί στις προσεχείς εξετάσεις τον Ιούνιο του 2012. Στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορεί να προετοιμαστεί σε τέσσερα από τα έξι μαθήματα. Άρα δεν μπορεί να στηριχτεί η προετοιμασία του στα ψηφιακά βοηθήματα γιατί λείπουν σημαντικά και δύσκολα μαθήματα όπως, για παράδειγμα, η Χημεία, η Βιολογία και η Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον. Η διαφήμιση του Υπουργείου Παιδείας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο μαθητής σταμάτησε το φροντιστήριο και προετοιμάζεται με τα ψηφιακά βοηθήματα αποτελεί μόνο ευσεβή πόθο. Δυστυχώς είναι η δεύτερη χρονιά που το Υπουργείο Παιδείας διαφημίζει κάτι ημιτελές.

Το περιεχόμενο

Η προσπάθεια ξεκίνησε το Φεβρουάριο 2010 και σ’ αυτή συμμετέχουν καθηγητές πολλών ειδικοτήτων, μερικοί μάλιστα εθελοντικά. Τα ονόματά τους θα τα βρείτε στο δικτυακό τόπο. Η δουλειά που έχουν κάνει είναι πολλή και κοπιαστική, γιατί έχουν να ξεπεράσουν και πολλά τεχνικά προβλήματα, αφού η απεικόνιση συμβόλων είναι προβληματική στο internet. Φυσικά η εργασία συνεχίζεται γιατί η ύλη εμπλουτίζεται συνεχώς.
Δεν καλύπτονται δυστυχώς όλα τα μαθήματα, όπως βλέπετε στον πίνακα. Αυτό δείχνει κακή οργάνωση, αφού θα μπορούσαν να εργάζονται ανεξάρτητες ομάδες διαφορετικών ειδικοτήτων καθηγητών, χωρίς να εμπλέκεται η μία με την άλλη. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να υπάρχουν και χημικοί και βιολόγοι χωρίς να ενοχλούν τους μαθηματικούς, για παράδειγμα.
Η βοήθεια προς τους υποψηφίους είναι απαραίτητη και ξεφεύγει από τους σκοπούς του σχολείου, γιατί δεν αποτελεί στόχο της εκπαίδευσης η επιτυχία σε διαγωνισμό συμπλήρωσης θέσεων, όπως είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις. Το κενό που προέκυψε από την κατάργηση της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, του απογευματινού κρατικού φροντιστηρίου που κατάργησε το Υπουργείο Παιδείας πέρυσι και δεν κατάφερε να το αναπληρώσει με τα ψηφιακά βοηθήματα προσπαθούν να καλύψουν κάποιοι καθηγητές του σχολείου που κάνουν δωρεάν μαθήματα σε μαθητές που δεν μπορούν να πληρώσουν για το φροντιστήριό τους και κάποιοι  φροντιστές που δίνουν υποτροφίες στους οικονομικά ασθενείς, αλλά κυρίως γιατί κρατάνε στα φροντιστήριά τους μαθητές που καθυστερούν να πληρώσουν ακόμη και πάνω από χρόνο, αποδεχόμενοι μάλιστα να φορολογούνται για χρήματα που δεν εισπράττουν.
Η κρατική μέριμνα για τους ασθενέστερους μαθητές έχει καταργηθεί και το υποκατάστατό της δεν είναι ακόμη έτοιμο. Η κοινωνία προσπαθεί με μπαλώματα (δωρεάν μαθήματα) να εξασφαλίσει το αυτονόητο: ότι όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν, είναι απαραίτητο να προωθούνται τα καλύτερα μυαλά, αν θέλουμε να ανακάμψει κάποτε η χώρα μας.

 

Πανελλαδικές Εξετάσεις

 

Εξεταζόμενα μαθήματα

Απόφοιτοι Γενικών Λυκείων

18

Απόφοιτοι ΕΠΑΛ (ομάδα Α)

33

Ειδικά Μαθήματα

9

Σύνολο

60

Μαθήματα στα Ψηφιακά Βοηθήματα

6

 

Γενικό Λύκειο

 

Υπάρχουν Ψηφιακά Βοηθήματα

Δεν υπάρχουν Ψηφιακά Βοηθήματα

Θεωρητική Κατεύθυνση

1.Αρχαία
2.Λατινικά

1.Ιστορία
2. Λογοτεχνία

Θετική Κατεύθυνση

1. Μαθηματικά
2.Φυσική

1.Χημεία
2. Βιολογία

Τεχνολογική Κατεύθυνση

1.Μαθηματικά
2. Φυσική

1.Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον
2. Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΑΟΔΕ)
3. Ηλεκτρολογία
4. Χημεία - Βιοχημεία

Γενικής Παιδείας

1.Βιολογία
2.Μαθηματικά

1. Φυσική
2. Ιστορία
3.Νεοελληνική Γλώσσα

Επιλογής

 

Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

ΕΠΑΛ

Δεν υπάρχει ψηφιακό βοήθημα σε κανένα μάθημα