Εισακτέοι: Αριθμός χωρίς νόημα

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 11/4/2010

 

Ο αριθμός των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές, που ορίζεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας, έφτασε πια να μην έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν αντιστοιχεί ούτε στον αριθμό των εισαγομένων ούτε φυσικά στον αριθμό των πτυχιούχων κάθε τμήματος.
Αυτό το «μαγικό» μόνο στην Ελλάδα των «παραθύρων» και των ειδικών ρυθμίσεων  υπάρχει. Ορίζει, λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας τον αριθμό των εισακτέων και αμέσως μετά το ίδιο το Υπουργείο τον καταστρατηγεί. Πώς; Με τη μέθοδο των καθ’ υπέρβαση εισαγομένων. Έλληνες του εξωτερικού, υποψήφιοι με σοβαρές παθήσεις, αθλητές, πρωταθλητές στο σκάκι, ολυμπιονίκες στα μαθηματικά και άλλα μαθήματα, μουσουλμανική μειονότητα, αλλοδαποί, Κύπριοι, κατατακτήριες από άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι οι κατηγορίες των καθ’ υπέρβαση εισαγομένων. Μόλις τελειώσουν οι κατηγορίες αυτές αρχίζουν οι… μετεγγραφές: πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, φοιτητές με σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, ορφανοί είναι μερικές από τις κατηγορίες υποψηφίων που ευνοούνται από τις ειδικές διατάξεις και εισάγονται από το… παράθυρο. Όλα αυτά δεν είναι άδικα, απλά είναι θέματα διαπραγματεύσεων του Υπουργείου  με κοινωνικές ομάδες και όχι αποτέλεσμα πολιτικής. Τάζει για παράδειγμα ένα κόμμα στους τρίτεκνους ότι θα τους εξομοιώσει με τους πολύτεκνους και επειδή αυτό κοστίζει και δεν μπορεί να το κάνει, τους δίνει απεριόριστες μετεγγραφές, τις οποίες φυσικά και δικαιούνται σε μία χώρα που δεν έχει φοιτητική μέριμνα. Σε χώρες με υπαρκτή φοιτητική μέριμνα δεν έχει νόημα η έννοια της μετεγγραφής.
Το αποτέλεσμα είναι να αδειάζουν τα επαρχιακά πανεπιστήμια και να υπερχειλίζουν τα κεντρικά. Στους πίνακες βλέπετε ένα περιφερειακό τμήμα και ένα κεντρικό. Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί. 26,5% λιγότεροι των εισακτέων είναι οι εγγραφόμενοι στο Μαθηματικό Ιωαννίνων και 70,33% περισσότεροι των εισακτέων οι εγγραφόμενοι στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

Numerus Clausus

Ο κεντρικά προκαθορισμένος αριθμός εισακτέων (Numerus Clausus) στις σχολές έχει τη λογική να κατανείμει τους φοιτητές ανάλογα με τις εκπαιδευτικές δυνατότητες κάθε τμήματος και να προστατέψει κάποια πτυχία από υπερκορεσμό. Φυσικά με αυτό τον τρόπο καθορίζεται και το επιστημονικό δυναμικό μιας χώρας, άρα καθορίζεται και η κατεύθυνση της ανάπτυξής της. Αντιλαμβανόμαστε ότι με τις ακραίες μεταβολές του αριθμού των εισαγομένων σε σχέση με τον αριθμό των εισακτέων κανείς προγραμματισμός δεν πραγματοποιείται. Έτσι τα κεντρικά πανεπιστήμια υπερφορτώνονται τα περιφερειακά αδειάζουν και το μόνο που μένει είναι ένα σκληρό σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων, όχι τόσο ως προς τις μαθησιακές απαιτήσεις από τους υποψηφίους, αλλά από την απαγόρευση να σπουδάσουν αυτό που θέλουν. Μόνο ένας στους έξι υποψηφίους εισάγεται στη σχολή που επιθυμεί, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλούς φοιτητές που σπουδάζουν κάτι που δεν επιθυμούσαν. Το αποτέλεσμα φαίνεται στον αριθμό των πτυχιούχων των ελληνικών πανεπιστημίων που είναι πολύ μικρός και μπορείτε να δείτε στην τελευταία στήλη των πινάκων. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όσοι υποψήφιοι μπαίνουν από το «παράθυρο» μη έχοντας τις κατάλληλες γνώσεις δυσκολεύονται πάρα πολύ να πάρουν τελικά το πτυχίο τους και αυτοί είναι οι πρώτοι λιμνάζοντες φοιτητές, που μετατρέπονται σε «αιώνιους».

Το νέο σύστημα εισαγωγής

Αυτονόητο πρέπει να θεωρείται ότι με το νέο σύστημα εισαγωγής, που θα αποτελέσει το τέλος της αναμόρφωσης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα καταργηθεί αυτός ο τρόπος καθορισμού των υποψηφίων που εισάγονται κάθε χρόνο στις ανώτατες σχολές, που μόνο προβλήματα δημιουργεί και που τελικά, όπως και πολλά άλλα πράγματα, έχει χάσει το νόημά του. Θα περιμένουμε τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, ελπίζοντας πάντα στην επικράτηση της λογικής.

Τμήμα Μαθηματικών Ιωαννίνων

Έτος

Εισακτέοι

Εγγραφέντες

Πτυχιούχοι

2005-2006

200

147

61

2006-2007

220

165

66

2007-2008

220

168

114

2008-2009

270

188

78

Μέσος Όρος

227,5

167

80

Πηγή: Γραμματεία τμήματος, ΥΠΕΠΘ

 

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ ΕΜΠ

Έτος

Εισακτέοι

Εγγραφέντες

Πτυχιούχοι

2005-2006

280

485

296

2006-2007

260

452

307

2007-2008

260

454

262

2008-2009

240

454

298

Μέσος Όρος

270

461,25

290,75

Πηγή: Τμήμα ΗΜΜΥ

 

© Στράτος Στρατηγάκης.