Τι γίνεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα;

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 4/1/2009

 

Ο Υπουργός Παιδείας κ. Στυλιανίδης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι εντός του 2008 θα οριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Ήδη διανύουμε τον τελευταίο μήνα του έτους και η υπόσχεση δεν πραγματοποιήθηκε. Συγκεκριμένα μόνο στους αποφοίτους 12, από τα περισσότερα από 40 τμήματα, των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα εκκρεμούν, δόθηκαν επαγγελματικά δικαιώματα. Στα υπόλοιπα δεν προχώρησε ο ορισμός, παρά τις υποσχέσεις.

Τι σημαίνουν επαγγελματικά δικαιώματα.

Οι απόφοιτοι του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών μπορούν να γίνουν καθηγητές Βιολογίας, σύμφωνα με τα επαγγελματικά δικαιώματα που τους δόθηκαν. Μπορούν λοιπόν να είναι υποψήφιοι για μία από τις 53 θέσεις βιολόγων, μαζί με τους αποφοίτους των υπολοίπων τμημάτων Βιολογίας,  που προκήρυξε ο ΑΣΕΠ για την επόμενη διετία. Μπορούν ακόμη να ασχοληθούν με έρευνα, συνολικά 12 αντικείμενα που περιλαμβάνουν οικολογικούς ελέγχους, μεταλλαγμένα προϊόντα, εφαρμογές της ραδιολογίας στην πυρηνική ιατρική κ.ά. Το τμήμα ξεκίνησε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 2000-2001. Από το 2004 και μετά, που αναμένονταν οι πρώτοι πτυχιούχοι, μέχρι τον τωρινό Δεκέμβριο του 2008, οι απόφοιτοι του τμήματος δεν μπορούσαν να εργαστούν πουθενά χρησιμοποιώντας το πτυχίο που απέκτησαν, ξοδεύοντας το χρόνο και τα χρήματά τους. Δεν έχει κανείς ευθύνη γι’ αυτό; Παράλληλα μ’ αυτή την ολιγωρία που καταδίκαζε νέα παιδιά στην επαγγελματική αβεβαιότητα, η κ. Γιαννάκου προσπαθούσε να μας πείσει ότι το πρόβλημα των Ελληνικών Πανεπιστημίων ήταν οι «αιώνιοι» φοιτητές και θέσπιζε ανώτατο χρόνο σπουδών. Τι θα κάνουν τα παιδιά αφού τελειώσουν έγκαιρα τη σχολή τους προφανώς δεν την ενδιέφερε γι’ αυτό δεν έκανε τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.

Η ιστορία

Για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα έπρεπε να έχουν αναγνωριστεί από το μακρινό 1983, όταν ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ και ο σχετικός νόμος όριζε ότι εντός εξαμήνου έπρεπε να έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Δεκάδες εξάμηνα μεσολάβησαν έκτοτε χωρίς αποτέλεσμα. Δεν είναι λοιπόν αποκλειστική ευθύνη του κ. Στυλιανίδη η καθυστέρηση, αλλά όλων των Υπουργών Παιδείας, από τότε μέχρι σήμερα. Στη λίστα των υπουργών που δεν φρόντισαν να λυθεί η εκκρεμότητα βρίσκουμε ηχηρά ονόματα της πολιτικής μας σκηνής, όπως ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Σουφλιάς, ο κ. Αρσένης, ο κ. Ευθυμίου και άλλοι.
Η εικοσιπενταετής εκκρεμότητα δημιουργεί την εύλογη απορία γιατί από τόσους πολλούς ανθρώπους τόσο μεγάλη καθυστέρηση. Η απάντηση είναι ότι για να βάλεις κανόνες πρέπει κάποιους να δυσαρεστήσεις. Και εκεί εμφανίζεται το περίφημο πολιτικό κόστος. Είναι ευκολότερο και λιγότερο ανώδυνο να μην κάνεις τίποτα. Αλλά και όταν κάτι έγινε, όπως με το προεδρικό διάταγμα 318 του 1994, μία προσφυγή του Τεχνικού Επιμελητηρίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το προεδρικό διάταγμα.

Ανακαίνιση και Αποκατάσταση Κτιρίων.

Το παράδειγμα του τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων του ΤΕΙ Πάτρας και Λάρισας, με έδρα τα Τρίκαλα είναι χαρακτηριστικό. 250 οι εισακτέοι στα Τρίκαλα και 200 στην Πάτρα. 450 φοιτητές το χρόνο και μελλοντικοί πτυχιούχοι θα ασχολούνται με την ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων, που φροντίσαμε να… γκρεμίσουμε εδώ και δεκαετίες για να τα αντικαταστήσουμε με πολυκατοικίες.
Το πρώτο πρόβλημα είναι ποιος επέτρεψε τη δημιουργία δύο τμημάτων με αυτό το αντικείμενο. Ο κ. Αρσένης ίδρυσε το πρώτο στην Πάτρα και ο κ. Ευθυμίου το δεύτερο στα Τρίκαλα. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ποιος αύξησε τους εισακτέους από 113 σε 250 στο τμήμα των Τρικάλων(κ. Γιαννάκου και κ. Στυλιανίδης) και από 180 σε 200 στο τμήμα της Πάτρας (κ. Ευθυμίου, κ. Γιαννάκου και κ. Στυλιανίδης).
Οι απόφοιτοι των δύο τμημάτων, από το 2000 που ιδρύθηκε το πρώτο, μέχρι τώρα δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι προφανές ότι δεν χρειάζεται η Ελλάδα 450 ανθρώπους το χρόνο να ασχολούνται με την ανακαίνιση κτιρίων, αφού δεν διαθέτει παρά ελάχιστα κτίρια προς ανακαίνιση. Αναγκαστικά λοιπόν προσπαθούν να ασχοληθούν και με την κατασκευή νέων κτιρίων, για να δοθεί μία διέξοδος στο πρόβλημα απασχόλησης. Εκεί ακριβώς ξεσηκώνονται οι απόφοιτοι άλλων τμημάτων των ΤΕΙ, που ασχολούνται με την κατασκευή νέων κτιρίων και νιώθουν να μπαίνουν «παρείσακτοι στα χωράφια τους». Το θέμα μπλοκάρεται και βαλτώνει. Χρειάζεται κάποιος να αναλάβει την ευθύνη και το κόστος να ορίσει το πεδίο απασχόλησης του ενός και του άλλου αποφοίτου, κινδυνεύοντας να τους έχει όλους δυσαρεστημένους. Η ευκολότερη λύση είναι να μην κάνει τίποτα αναβάλλοντας τη λήψη απόφασης με τα γνωστά «θα». Αυτό ακριβώς έπραξαν οι 4 τελευταίοι Υπουργοί Παιδείας και έτσι το πρόβλημα χρονίζει φέρνοντας σε αδιέξοδο τους πτυχιούχους των τμημάτων. Ε΄ναι χαρακτηριστικό ότι το τμήμα της Πάτρας δεν χορηγούσε πτυχίο μέχρι το 2006, αλλά βεβαίωση σπουδών στην προσπάθειά του να πιέσει για τον ορισμό επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Βέβαια και ένας αρχιτέκτονας με μία μικρή εξειδίκευση θα μπορούσε να καλύψει το αντικείμενο, έχοντας παράλληλα και άλλα πεδία απασχόλησης, άρα μη έχοντας κανένα επαγγελματικό πρόβλημα.

Έτος 2008

Για να επανέλθουμε στα σημερινά, ο κ. Στυλιανίδης γνώριζε ότι δεν ήταν εφικτό να οριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα εντός του 2008, γιατί εμπλέκονται πολλοί φορείς, συναρμόδια υπουργεία και οι αντιθέσεις είναι πολλές. Γιατί λοιπόν έκανε αυτές τις δηλώσεις; Οι δηλώσεις έγιναν γιατί περιμένουν τα κολέγια να αναγνωριστούν τα δικά τους πτυχία. Ιδού λοιπόν το απίστευτο: Θα αναγνωρίσουμε τα πτυχία των κολεγίων, μετά από πιέσεις της ΕΕ και επιλογή της κυβέρνησης, και δεν θα αναγνωρίζονται τα πτυχία των Ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ…

 

Οι πτυχιούχοι που απέκτησαν επαγγελματικά δικαιώματα το Δεκέμβριο 2008

Πληροφορικής

Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων

Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης

Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων

Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών

Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

Πληροφορικής και Επικοινωνιών,

Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων

Βιομηχανικής Πληροφορικής

Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΤΕΙ Πάτρας.

Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Παν. Ιωαννίνων

© Στράτος Στρατηγάκης.