Θ’ αναγνωριστούν τα πτυχία των... Ελληνικών Πανεπιστημίων;

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 15/6/2008

 

Ναι σωστά διαβάσατε. Συζητάμε αν θα ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αν θ’ αναγνωριστούν τα πτυχία των ιδιωτικών κολεγίων  και δεν απαιτούμε να αναγνωριστούν τα πτυχία που δίνουν τα Ελληνικά ΑΕΙ  και ΤΕΙ. Το κράτος δηλαδή δεν αναγνωρίζει τα πτυχία που δίνουν τα πανεπιστήμιά που το ίδιο ίδρυσε και χρηματοδοτεί. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Βλέπουμε λοιπόν οικογένειες να αιμορραγούν οικονομικά, τα παιδιά τους να κουράζονται για να αποκτήσουν το πτυχίο τους και να μην μπορούν να εργαστούν πουθενά μ’ αυτό, γιατί το κράτος «ξέχασε» ν’ αναγνωρίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα που πρέπει να συνοδεύουν το κάθε πτυχίο.
Σύμφωνα με τον νόμο 1404 του 1983: «Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ καθορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα  που εκδίδονται με πρόταση του υπουργού Παιδείας και του κατά περίπτωση αρμοδίου υπουργού και γνώμη του ΣΤΕ (Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης), το αργότερο 6 μήνες πριν από την αποφοίτηση των πρώτων σπουδαστών ΤΕΙ για τις υπάρχουσες ειδικότητες και για τις νέες ταυτόχρονα με τη δημιουργία τους ή με την ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων. Με ίδια Προεδρικά Διατάγματα καθορίζονται οι προϋποθέσεις και κάθε λεπτομέρεια για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος, όπου αυτή απαιτείται».
25 χρόνια μετά σε 66 τμήματα ΤΕΙ δεν υπάρχουν επαγγελματικά δικαιώματα. χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα μένουν και οι απόφοιτοι 27 τμημάτων ΑΕΙ.

Γιατί η καθυστέρηση;

Εύλογη η απορία, γιατί δεν αναγνωρίζονται επιτέλους τα πτυχία να γνωρίζουν τα παιδιά μας τι τους ξημερώνει; Η αναγνώριση σκοντάφτει συνήθως σε αντικρουόμενα επαγγελματικά συμφέροντα των διαφόρων ομάδων. Υποχρέωση των υπουργών είναι να δίνουν λύσεις, όταν έχουμε τέτοιες συγκρούσεις. Όμως προτιμούν να κρατούν τις ισορροπίες, να μη δυσαρεστούν κανένα, γιατί υπάρχει και το πολιτικό κόστος. Ο καλύτερος τρόπος για να μη δυσαρεστείς κανένα είναι να μην πράττεις τίποτα. Έτσι το θέμα χρονίζει και αδιέξοδα δημιουργούνται. Φυσικά το πρόβλημα ξεκινά από τον τρόπο ίδρυσης των νέων τμημάτων, που στηρίζεται στη λογική κάθε πόλη και ΑΕΙ, κάθε κωμόπολη και ΤΕΙ.
Ας δούμε ένα διαφωτιστικό παράδειγμα: Το έτος 2000 ξεκίνησε τη λειτουργία του στο ΤΕΙ  Πάτρας το τμήμα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και το 2005 στο ΤΕΙ Λάρισας το αντίστοιχο τμήμα με έδρα τα Τρίκαλα. Τα δύο τμήματα δέχονται περί τους 400 νέους φοιτητές το χρόνο. Είναι λογικό να μη μπορούν να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας 400 απόφοιτοι το χρόνο. Να σημειώσουμε εδώ ότι ως χώρα έχουμε γκρεμίσει τα περισσότερα παλιά κτίρια και στη θέση τους χτίσαμε πολυκατοικίες. Οι υπεύθυνοι των τμημάτων βλέποντας ότι οι απόφοιτοί τους δεν έχουν επαγγελματικές δυνατότητες προσπαθούν να ενταχτούν στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων και η ενασχόληση με την κατασκευή νέων κτιρίων. Εδώ ξεσηκώνονται οι απόφοιτοι των τμημάτων ΤΕΙ Δομικών Έργων, που νιώθουν απειλούμενοι επαγγελματικά και αντιδρούν. Οι πολιτικοί πρέπει να πάρουν θέση και να αποφασίσουν. Κανείς όμως δεν ασχολείται και το θέμα χρονίζει. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εδώ υπάρχει ένα σημαντικό θέμα: Δεν έπρεπε να ιδρυθούν δύο τμήματα Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων, στη χώρα που δε φροντίζει τα κτίριά της και απλά τα γκρεμίζει.
Ευτυχώς δεν είναι καταδικασμένοι όλοι οι απόφοιτοι των τμημάτων, που βλέπετε στους πίνακες, στην ανεργία. Σε πολλές όμως περιπτώσεις, όπως στα τμήματα του παραδείγματός μας, το πρόβλημα είναι μεγάλο. Στο τμήμα της Πάτρας οι απόφοιτοι μέχρι το 2006 δεν έπαιρναν πτυχίο, απλά μια βεβαίωση σπουδών. Αυτό γινόταν στην προσπάθεια του ΤΕΙ ν’ οριστούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του. Μέχρι τώρα τίποτα δεν έγινε.
Φυσικά πολλοί από τους πτυχιούχους, όπως οι χημικοί και οι κοινωνιολόγοι μπορούν να εργαστούν, ακόμη και να διοριστούν στο δημόσιο ως καθηγητές, δεν είναι όμως ξεκάθαρο το πλαίσιο εργασίας τους.

Οι υποψήφιοι φοιτητές.

Υποσχέσεις έχουν δοθεί από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας ότι θα διευθετηθεί το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Όμως δυστυχώς ζούμε στη χώρα του... θα και δεν γνωρίζουμε αν οι συναρμόδιοι υπουργοί θα δείξουν τον ίδιο ζήλο ή ότι δε θα έχουμε προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας από θιγόμενους επαγγελματίες.
Αυτό που μπορεί να κάνει ο υποψήφιος είναι να είναι πολύ προσεκτικός στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού του, προσπαθώντας να αποφύγει, όσο μπορεί, τις παγίδες που του στήνει το ελληνικό κράτος. Απορούν μετά οι διάφοροι αναλυτές γιατί στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το κράτος μας.

Πίνακας 1:Τμήματα ΑΕΙ χωρίς Επαγγελματικά Δικαιώματα

 

αριθμός τμημάτων σε διαφορετικές πόλεις

Εφαρμοσμένων Μαθηματικών

1

Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών

3

Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ (ή Τεχνολογίας Υπολογιστών)

5

Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής

1

Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών

1

Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

1

Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας

1

Χημείας

5

Κοινωνιολογίας

3

Βιολογίας Κρήτης

1

Διαχείρισης περιβάλλοντος

1

Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού

1

Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας

1

Μηχανικών Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων

1

Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών

1

Σύνολο

27

 

Πίνακας 2: Τμήματα ΤΕΙ χωρίς Επαγγελματικά Δικαιώματα

 

αριθμός τμημάτων σε διαφορετικές πόλεις

Πληροφορικής

2

Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων

1

Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης

1

Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων

1

Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών

2

Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

2

Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων

1

Βιομηχανικής Πληροφορικής

1

Βιομηχανικού Σχεδιασμού

1

Πληροφορικής και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

1

Πολιτικών Δομικών Έργων

4

Πολιτικών Έργων Υποδομής

5

Τοπογραφίας

1

Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας

1

Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

1

Αρχιτεκτονικής Τοπίου

1

Γεωργικής Τεχνολογίας και Υδάτινων Πόρων

1

Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού περιβάλλοντος (επανακαθορισμός)

3

Οικολογίας και Περιβάλλοντος

1

Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών

1

Μηχανολογίας

9

Ηλεκτρολογίας

9

Ενεργειακής Τεχνολογίας

1

Αυτοματισμού

3

Ναυπηγικής

1

Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος

1

Τεχνολογιών Αντιρρύπανσης

1

Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος

1

Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου

1

Κλωστοϋφαντουργίας

1

Οχημάτων

1

Τεχνολογίας Αεροσκαφών

1

Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων

2

Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων

1

Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων

1

Σύνολο

66

 

 

© Στράτος Στρατηγάκης.