Το Αιγαίο ως Πανεπιστήμιο

του Στράτου Στρατηγάκη

 

Δημοσιεύτηκε 13/1/2008

 

Τα πανεπιστήμια Αιγαίου, Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης αποφάσισαν να συνεργαστούν για να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τους φοιτητές (προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς) αλλά και να ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες. Έχοντας μακρά ιστορία προσπαθειών να κρατήσουν  τα νησιά μας ζωντανά και αντιλαμβανόμενα τον κίνδυνο που συνεπάγεται η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των ιδιωτικών κολεγίων, κάνουν το βήμα, που ελπίζουν ότι θα τους επιτρέψει να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.
Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου υπέγραψαν στη Μυτιλήνη αντιπροσωπείες και των τριών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποτελούμενες από τους πρυτάνεις και τους αντιπρυτάνεις, τη συμφωνία συνεργασίας, ώστε με την αυγή του 2008 να ξεκινήσει η συνεργασία.
Η συνεργασία θα βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες, με τη μελέτη και πρόληψη μελλοντικών καταστροφών (κατολισθήσεις αλλά και ενίσχυση του πληθυσμού σε δύσκολες στιγμές, όπως στα Ζωνιανά).
Η συνεργασία μεταξύ τμημάτων με παρεμφερή αντικείμενα, όπως το τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το τμήμα μηχανικών περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δώσει ώθηση προς τα εμπρός σε όλους τους συνεργαζόμενους.
Η συνεργασία θα αυξήσει την κινητικότητα των φοιτητών από το ένα ίδρυμα στο άλλο και θα βελτιώσει την ποιότητα των σπουδών και της έρευνας.
Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Τρούμπης μας δήλωσε ότι μέχρι τώρα οι φοιτητές στα 18 τους χρόνια που εισάγονται στο πανεπιστήμιο δεν θέλουν να φοιτήσουν στο  πανεπιστήμιο Αιγαίου, στα 24 τους όμως κάνουν σαν «τρελοί» για μεταπτυχιακές σπουδές. Απόφαση του πανεπιστημίου Αιγαίου είναι να εστιάσει στα πλεονεκτήματά του, που είναι οι μεταπτυχιακές σπουδές και η έρευνα.
Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γρυσπολάκης μας είπε ότι αυτή η φιλόδοξη συνεργασία είναι η απάντηση στη μιζέρια που διακατέχει την πολιτική ζωή του τόπου.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ Παλλήκαρης μας είπε ότι τα καλά νέα που αφορούν διακρίσεις και βραβεύσεις των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα η κοινωνία να πιστεύει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει να επιδείξει επιστημονικό έργο.
Οι προσδοκίες και οι ελπίδες πολλές. Στη σύντομη επίσκεψή μου στη Μυτιλήνη για την υπογραφή της συμφωνίας των τριών ιδρυμάτων διέκρινα στους ανθρώπους του πανεπιστημίου Αιγαίου όραμα και πάθος για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν. Η επιτυχής έκβαση του εγχειρήματος, που με μια φράση λέγεται «το Αιγαίο ως Πανεπιστήμιο», εξαρτάται και από πολλούς άλλους παράγοντες, καθώς και τις αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού, αλλά και των ίδιων των πανεπιστημίων, που καλούνται να αποδείξουν ότι θα μπορέσουν να συνεργαστούν και όταν αλλάξουν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων. Γιατί μια συνεργασία που θα στηριχτεί μόνο σε προσωπικές σχέσεις δεν μπορεί παρά να αποδειχθεί φούσκα. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι μεγάλο. Ας ευχηθούμε να προχωρήσει η συνεργασία και να αναπτυχθούν τα πανεπιστήμια, για να μη ρημάξουν τα νησιά μας και καταλήξουν γκρίζες ζώνες σε κάποιο χάρτη...

© Στράτος Στρατηγάκης.