Τι θα φέρει η νέα χρονιά στην εκπαίδευση;
του Στράτου Στρατηγάκη
Δημοσιεύτηκε 30/12/2007
Καινούρια χρονιά, νέος υπουργός παιδείας, που πέρασε το αναγνωριστικό στάδιο και τώρα θα πάρει αποφάσεις και η εκπαίδευση στα χειρότερά της. Οι προσδοκίες για βελτίωση πολλές, οι ελπίδες λίγες.
Αναμένουμε μέσα στο 2008 να ξεκαθαρίσει το θέμα των ιδιωτικών κολεγίων. Η οδηγία της ΕΕ είναι υποχρεωτική, ο υπουργός θετικός άρα λογικά θα βρεθεί φόρμουλα αναγνώρισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων πανεπιστημίων χωρών της ΕΕ, που αποκτήθηκαν με σπουδές στην Ελλάδα. Μέσα στην αναμπουμπούλα απαίτησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες την αναγνώριση των πτυχίων και των δικών τους πανεπιστημίων.
Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αυτών των πτυχίων θ’ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες. Τμήματα της περιφέρειας θα κλείσουν και ολόκληρα πανεπιστήμια θα οδηγηθούν στο μαρασμό. Οι σπουδές που είναι τριετούς διάρκειας στις αγγλοσαξωνικές χώρες θα γίνουν πιθανό και στην Ελλάδα τριετείς, με συνέπεια το υποχρεωτικό μεταπτυχιακό, που όμως είναι με δίδακτρα ακόμη και στα δημόσια πανεπιστήμια. Κανείς δε μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά πράγματα θα αλλάξουν.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση απαραίτητη είναι η αλλαγή του συστήματος των εισαγωγικών εξετάσεων γιατί έχει φτάσει πια στα όριά του. Αλλαγή στην αλλαγή έχει χάσει τη λογική του και έχει καταντήσει πολύπλοκο και δυσνόητο χωρίς να υπάρχει λόγος. Αναμένεται λοιπόν η έναρξη της διαδικασίας της αλλαγής του μέσα στο 2008.
Απαραίτητη είναι και η συνολική αναθεώρηση των προγραμμάτων σπουδών στο Γυμνάσιο και το Λύκειο κάτι που δε θα γίνει αφού τα αναλυτικά προγράμματα του Γυμνασίου είναι νέα και με βάση αυτά γράφτηκαν τα νέα βιβλία, με τα οποία θα πορευτούμε τουλάχιστον μια δεκαετία.
Περιμένουμε τα ΕΠΑΛ, η τεχνική εκπαίδευση δηλαδή, να αποκτήσει επιτέλους… βιβλία, ώστε να μη χρειαστεί να προμηθευτούν από το εμπόριο βιβλία και του χρόνου. Κάτι ανάλογο θα ευχηθούμε και για τις ΕΠΑΣ, τις επαγγελματικές σχολές, των οποίων η λειτουργία ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, αλλά αναλυτικά προγράμματα, τι και πότε διδάσκεται δηλαδή, απέκτησαν τέλη Οκτωβρίου. Να ευχηθούμε να αποκτήσουν σύντομα και βιβλία.
Περιμένουμε και το νέο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού. Το παλιό «έφαγε» την Υπουργό Παιδείας κ Γιαννάκου, τον Υφυπουργό κ Καλό και όλη την ηγεσία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Καταλαβαίνετε ότι το νέο βιβλίο το περιμένουν όλοι για να το «θάψουν» πως και πως.
Πολλά άλλα θα θέλαμε να γίνουν για να γίνει το σχολείο ευχάριστο και δημιουργικό για μαθητές και δασκάλους, γιατί όλοι το χρειαζόμαστε. Με τα χρήματα όμως που και φέτος θα επενδυθούν στην εκπαίδευση δε νομίζω ότι έχουμε καλές προοπτικές. Το ποσό που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2008 ανέρχεται στο 3,12% του νέου αναθεωρημένου ΑΕΠ. Με το ΑΕΠ πριν την αναθεώρηση ανέρχεται στο 3,42%. Να θυμίσουμε την υπόσχεση του κ. Καραμανλή για χρηματοδότηση της εκπαίδευσης με το 5%; Η υπόσχεση αυτή δόθηκε πριν από τις εκλογές του 2004. Τώρα τόσα χρόνια πρωθυπουργός δεν το υλοποιεί. Έτσι λοιπόν κοντά στο τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα υπάρχουν ακόμη σχολεία με διπλοβάρδια. Καλή χρονιά…
© Στράτος Στρατηγάκης.