Η παιδεία στο δρόμο της... ΔΕΗ
του Στράτου Στρατηγάκη
Δημοσιεύτηκε 18/11/2007
Το νησί Μαράθι έχει μόλις 7 κατοίκους και ηλεκτροδοτείται με μια γεννήτρια πετρελαίου. Τα προηγούμενα χρόνια η ΔΕΗ φρόντιζε για τη λειτουργία της γεννήτριας (πετρέλαιο και συντήρηση). Φέτος η ΔΕΗ αρνήθηκε να κάνει αυτό που έκανε τόσα χρόνια τώρα. Τι άλλαξε; Η ΔΕΗ μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία δεν μπορεί να ασχολείται με 7 κατοίκους, διότι δεν την συμφέρει οικονομικά. Πολύ σωστά, με καμία οικονομική μελέτη δεν δικαιολογείται η ηλεκτροδότηση μόνο 7 κατοίκων, γιατί ποτέ δεν θα αποσβεστεί το κόστος της ηλεκτροδότησης, για να υπάρξουν κέρδη. Μία εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο πρέπει να δίνει κέρδη στους μετόχους της. Διαφορετικά θα καταρρεύσει.
Αυτό που άλλαξε λοιπόν με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν είναι μόνο τα εργοστάσια, τα μηχανήματα και τα κτίρια που πέρασαν στην ιδιοκτησία των ιδιωτών. Άλλαξε η φύση της εταιρείας, που από εταιρεία κοινής ωφέλειας που πήγε το ρεύμα σ’ όλη την Ελλάδα, έγινε μια κερδοσκοπική επιχείρηση. Αυτό κανείς δεν μας το είπε όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν για την αναγκαιότητα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και των άλλων πρώην ΔΕΚΟ.
Όμως με την ίδια λογική οικονομίστικης θεώρησης των πραγμάτων είναι παράλογο να μένουν 7 άνθρωποι στο Μαράθι κι άλλοι στα υπόλοιπα νησιά. Θα φύγουν λοιπόν όλοι από τις «δύσκολες» περιοχές, που είναι «ασύμφορο» να ζεις, και θα συγκεντρωθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Με την ίδια λογική θα φύγουν οι άνθρωποι και από τη Φλώρινα και την Καστοριά, γιατί το πετρέλαιο είναι πολύ ακριβό και καθιστά τη ζωή «ασύμφορη». Να δω ποιος θα φυλάει τα σύνορα χερσαία και θαλάσσια. Είναι πολύ εύκολο να αφήνεις μερικούς ακρίτες στα σύνορα και εσύ να κάνεις μπίζνες στην Αθήνα. Όταν όμως τους δουλεύεις κι από πάνω, μήπως ξεπερνιούνται τα όρια;
Η παιδεία
Η ιδιωτικοποίηση λοιπόν θέτει το κέρδος ως πρώτη προτεραιότητα. Αν αυτό επεκταθεί και στην εκπαίδευση, πράγμα που επιχειρείται διεθνώς, η εκπαίδευση θα περάσει σε δεύτερο πλάνο. Ο σκοπός θα είναι το κέρδος και η εκπαίδευση θα είναι το μέσο για να επιτευχθεί ο σκοπός. Όταν λοιπόν δεν συμφέρει δεν θα παρέχεται εκπαίδευση, όπως ακριβώς σκέφτηκε και ο αρμόδιος της ΔΕΗ για το Μαράθι. Απόλυτα λογικό όταν δεχτείς την ιδιωτικοποίηση, παράλογο όταν σκέφτεσαι την εκπαίδευση. Οι πρώτες συνέπειες της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης θα είναι, μετά την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια. Το κόστος των σπουδών, που σήμερα είναι γύρω στα 50.000€ για σπουδές σε άλλη πόλη, θα εκτοξευτεί. Το προτείνει ο ΟΟΣΑ, το εφαρμόζει η Μεγάλη Βρετανία και τα αποτελέσματα είναι τραγικά. Άνθρωποι ξεκινούν την επαγγελματική τους ζωή χρεωμένοι μέχρι το λαιμό. Όπως αντιλαμβάνεστε την επιβολή διδάκτρων ακολουθούν τα έξυπνα δάνεια, που σε χρεώνουν από τα 20 σου χρόνια για το υπόλοιπο της ζωής σου.
Θα μου πείτε και γιατί να πληρώνουμε όλοι το κόστος των σπουδών μερικών μόνο; Μα γιατί θέλουμε όλα τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη ζωή τους, έχοντας κατά το δυνατόν ίσες ευκαιρίες μόρφωσης, άρα και ίσες ευκαιρίες στη ζωή. Αλλιώς η επιτυχία στη ζωή γίνεται… κληρονομική.
© Στράτος Στρατηγάκης.