Οι πρώτες «κινήσεις» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων.
του Στράτου Στρατηγάκη
Δημοσιεύτηκε 27/8/2006
Οι βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων ανακοινώθηκαν. Άλλος ένας κύκλος Πανελληνίων εξετάσεων ολοκληρώθηκε. Οι δρόμοι των μέχρι τώρα συμμαθητών χωρίζουν. Μετά από 12 χρόνια κοινής πορείας, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, ήρθε η ώρα ν’ ακολουθήσει ο καθένας το δρόμο του. Ας δούμε τις πρώτες κινήσεις σας, ανάλογα βέβαια με τα αποτελέσματα.
· Όσοι πετύχατε στη σχολή που θέλετε στην πόλη που επιθυμείτε και δε θ’ αλλάξετε τόπο κατοικίας, θα νιώσετε την ξέφρενη χαρά της επιτυχίας, την ανταμοιβή για τους κόπους τόσων χρόνων και θα ξεκινήσετε τη φοιτητική σας ζωή γεμάτοι κέφι και λαχτάρα για την καινούρια σας ζωή. Χαρείτε όσο θέλετε και μην αγχωθείτε αν η πρώτη σας επαφή με το Πανεπιστήμιο είναι διαφορετική απ’ ό,τι φαντάζεστε. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι σχολείο. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Θα είσαστε πάλι ... «πρωτάκια». Αυτό απλά σημαίνει ότι θα βρεθείτε σ’ ένα καινούριο χώρο με τους δικούς του κανόνες και τρόπο λειτουργίας. Το μάθημα γίνεται τελείως διαφορετικά και έχετε πολλά καινούρια πράγματα να μάθετε και να δείτε. Μην αγχώνεστε, θα χρειαστείτε μόνο λίγο χρόνο για να προσαρμοστείτε στην καινούρια σας ζωή.
· Όσοι πετύχατε στη σχολή που θέλετε, αλλά όχι και στην πόλη της επιθυμίας σας, ή αν στην πόλη σας δεν υπάρχει η σχολή της επιλογής σας, έχετε μπροστά σας μια ... μετακόμιση και μια καινούρια πόλη μ’ ένα καινούριο περιβάλλον. Μη βιαστείτε να νοικιάσετε σπίτι πριν δείτε το όνομά σας στην κατάσταση επιτυχόντων του σχολείου σας. Το έκανε κάποιος αγχωμένος πατέρας μια χρονιά νοικιάζοντας σπίτι στην Πάτρα για το γιο του, με την ανακοίνωση των βάσεων και πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των επιτυχόντων. Είχε όμως υπολογίσει λάθος τα μόρια και τελικά ο γιος του πέρασε στα Γιάννενα. Όχι κινήσεις πανικού λοιπόν. Το καλό σπίτι θα το βρείτε ... του χρόνου, που θα έχετε μάθει την καινούρια πόλη σας και θα έχετε γνωρίσει κόσμο. Μέχρι τότε προσπαθήστε να μάθετε να διαχειρίζεστε σωστά τη ζωή σας, τώρα που θα ζείτε μόνοι σας. Μάθημα 1ο λοιπόν: με τα χρήματα που έχουμε για να περάσουμε ένα μήνα πρέπει να περάσουμε ένα μήνα κι όχι δέκα μέρες. Και μαθήματα αυτοδυναμίας λοιπόν, θα περιλαμβάνει το πρώτο έτος των σπουδών για όσους ξενιτευτούν. Αυτά τα μαθήματα είναι εξαιρετικά χρήσιμα και μπορούν να ισοφαρίσουν την παραδοσιακή υπερπροστασία της ελληνικής οικογένειας.
· Όσοι πετύχατε σε σχολή που δε σας ενδιαφέρει, κάντε την εγγραφή σας στη σχολή που πετύχατε, ακόμη κι αν έχετε αποφασίσει να μην παρακολουθήσετε τη σχολή. Δεν ξέρετε πως μπορεί να έρθουν τα πράγματα, κι αυτό που τώρα δεν καταδέχεστε και σας φαίνεται «λίγο», μπορεί να το αναζητήσετε του χρόνου. Η εγγραφή σας δεν κοστίζει τίποτα για να την αρνηθείτε. Αν σκέφτεστε να ξαναδώσετε του χρόνου είναι καλό να νιώθετε ότι κάπου υπάρχει μια θέση για σας και δεν είστε τελείως ξεκρέμαστοι, σας προσφέρει ψυχολογική ασφάλεια. Οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών γίνονται συνήθως από 15 έως 30 Σεπτεμβρίου.
· Όσοι δεν πετύχατε σε καμία σχολή πρέπει ν’ αποφασίσετε, μέσα στο Σεπτέμβρη, τι θα κάνετε. Το γνωρίζατε από τα τέλη Ιουνίου, όταν ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας οι βαθμολογίες, ότι δεν υπάρχει θέση φέτος για σας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Δεν χάθηκε ο κόσμος, δεν ήρθε η καταστροφή. Αποφύγετε όσο μπορείτε την ανθρώπινη κακεντρέχεια, αντισταθείτε σε όσους προσπαθούν να σας κάνουν να νιώσετε αποτυχημένοι. Δεν τα καταφέρατε αυτή τη φορά, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υποτιμάτε τον εαυτό σας. Ευτυχώς υπάρχουν κι άλλες ευκαιρίες στη ζωή.
Οι επιλογές που ανοίγονται μπροστά σας.
Αν δεν πετύχατε το στόχο σας έχετε τις εξής επιλογές:
· Να ξαναπροσπαθήσετε, διαβάζοντας όλη τη χρονιά τα 6 μαθήματα που δεν σας είναι άγνωστα, αλλά δεν τα γνωρίζετε και καλά, αν τα γνωρίζατε θα είχατε περάσει. Αν είστε αποφασισμένοι, έχετε ξεκάθαρο στόχο και πειθαρχία τολμήστε το.
·Σπουδές στο εξωτερικό. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού δεν είναι ίδια. Υπάρχουν πανεπιστήμια των οποίων τα πτυχία είναι αναγνωρισμένα και άλλα πανεπιστήμια, της ίδιας χώρας, των οποίων τα πτυχία δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα. Φυσικά και δεν θα πιστέψετε αυτούς που έχουν συμφέρον να σας εξαπατήσουν. Αρμόδιο για την αναγνώριση των πτυχίων από πανεπιστήμια του εξωτερικού είναι ο ΔΟΑΤΑΠ (Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών & Πληροφόρησης, www.doatap.gr), διάδοχος του «αμαρτωλού» ΔΙΚΑΤΣΑ. Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας υπάρχει κατάλογος με τα αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού (www.ypepth.gr/efarmoges/institutes.php). Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι μετεγγραφές από πανεπιστήμια του εξωτερικού απαγορεύονται. Αν επιλέξετε αυτή την οδό θα ολοκληρώσετε τις σπουδές σας στο εξωτερικό.
Υπάρχει και το γραφείο ενημέρωσης πολιτών του υπουργείου παιδείας τηλ.: 210-32 30 862 - 4, 210-32 54 970, 210-32 34 042, που μπορεί να σας λύσει τις απορίες σας.
· Σπουδές στην Ελλάδα αλλά με πτυχίο του εξωτερικού. Είναι οι σπουδές στα Ελληνικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού. Μέρος των σπουδών ή και το σύνολό τους γίνονται στην Ελλάδα και το πτυχίο προέρχεται από πανεπιστήμιο του εξωτερικού, συνήθως τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι τα γνωστά πανεπιστήμια με τη μέθοδο franchise, τα πτυχία των οποίων δεν αναγνωρίζονται στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει κανείς εκπαιδευτικός έλεγχος από το υπουργείο παιδείας. Τα κολέγια αυτά υπάγονται στο Υπουργείο Ανάπτυξης (πρώην Υπουργείο Εμπορίου). Θα περάσουν χρόνια μέχρι να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει τη λειτουργία τους και να καθιερωθεί ένας τρόπος ελέγχου τους. Όταν γίνουν όλα αυτά θα αναγνωρίζονται τα πτυχία που θα δίνουν από τότε και μετά.
· Σπουδές σε ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης), δημόσια ή ιδιωτικά. Οι σπουδές αυτές σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν τους μαθητές τους σε ένα επάγγελμα. «Οι καταρτιζόμενοι που ολοκληρώνουν επιτυχώς την κατάρτισή τους στα Δημόσια ή Ιδιωτικά Ι.Ε.Κ., λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η Βεβαίωση αυτή, τους δίνει το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης επαγγελματικής κατάρτισης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης». Αυτό αναφέρει ο ΟΕΕΚ, ο αρμόδιος φορέας εποπτείας όλων των ΙΕΚ δημόσιων και ιδιωτικών, Δείτε όλες τις ειδικότητες και τα ΙΕΚ δημόσια και ιδιωτικά στη διεύθυνση: www.oeek.gr.
· Άμεση αναζήτηση εργασίας. Είναι κάτι αποδοτικό προσωρινά, αλλά με προβλήματα στο μέλλον αφού θα είστε ανειδίκευτοι και το πιο πιθανό χαμηλόμισθοι όποια δουλειά κι αν κάνετε.
Αυτές είναι εν συντομία οι «αυριανές» επιλογές για όσους δεν τους ήρθαν βολικά τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων Σταθμίστε τα πράγματα και προχωρήστε.
© Στράτος Στρατηγάκης.